hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Tyereskova a Marsra is készült

Valentyina Tyereskova vállalná, hogy a Marsra repüljön, szerinte azonban az első Mars-expedíció egyirányú lesz - jelentette ki a világ első űrhajósnője a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban tartott tájékoztatón.

hirdetés

Az űrrepülésének 50. évfordulóját hamarosan ünneplő, 76. életévében járó híresség az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy 1963. június 16. és 19. közötti űrutazását követően évekig részt vett a leendő Mars-misszióval kapcsolatos munkában, és azt most is figyelemmel kíséri. "A Mars az én kedves bolygóm, ahova szívesen elrepülnék, de ismerjük az emberi teljesítőképesség határait. Én már nem bírnám ki a terhelést" - mondta. Pedig, mint beszámolt róla, annak idején, amikor az űrrepülésre felkészítették őt és társait, sokkal nehezebb próbákat kellett kiállniuk. Nem 8G-t, hanem 12-tőt kellett kibírniuk az úgynevezett centrifugában, illetve 80 fokos hőségben kellett ücsörögniük a hőkamrában, teljes felszerelésben.

Szergej Krikaljov, a Jurij Gagarin nevét viselő orosz Űrhajós Kiképző Központ vezetője hozzátette: a Naprendszerbe vezető hosszú távú űrutazást fokozatosan készítik elő. "Előbb a Föld körül teszünk ilyen utat, majd a Holdra megyünk és csak azután valósítjuk meg az űrrepülést a Marsra" - mondta Krikaljov. Valentyina Tyereskova megerősítette, hogy a Vosztok-6 jelzésű űrhajón a repülés gyakorlatilag első napján rendkívüli helyzet állt elő. Szerencsére időben felfedezte a programhibát, amely miatt nem térhetett volna vissza a Földre. Erről az űrhajósnő Szergej Koroljov főkonstruktőr kérésére 30 évig nem beszélt. A titkot végül a hibát vétő programozó fedte fel és elmondta neki, hogy az ő hibája miatt nem tért volna vissza a Földre.

Űrutazását követően évekig részt vett a leendő Mars-misszióval kapcsolatos munkában
Űrutazását követően évekig részt vett a leendő Mars-misszióval kapcsolatos munkában

A jubiláló űrhajósnő nem nevezte meg az illetőt, de azt elárulta, hogy a repülési programban nem az ereszkedésre, hanem a Föld körüli pályán való emelkedésre szóló utasítások szerepeltek. "Azonnal jelentettem a hibát, majd megkaptam az új adatokat és bevittem azokat a számítógépbe" - mesélte Valentyina Tyereskova, aki az egyetlen vezérőrnagyi rangban lévő nő az orosz fegyveres erőknél. Azt is elmondta, hogy miután 48-szor megkerülte a Földet és biztonságban leszállt az Altáj-hegység vidékén, még meg is bántódott, mert nem vele, hanem a két nappal előbb a Vosztok-5 fedélzetén az űrbe indult és ugyancsak június 19-én leszállt Valerij Bikovszkij űrhajóssal foglalkoztak a helyiek, miután észrevették a leszálló egységek földet érését. A mentőegységek viszont csak négy órával a leszállást követően találtak rá az űrhajósnőre.

Az első és egyúttal utolsó űrrepülésének 50. évfordulóját ünneplő Tyereskova a Csillagvárosban találkozott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 35. számú legénységével is, amelynek az orvosi rehabilitációja a napokban ér véget. A háromfős legénység tagjai - Chris Hadfield kanadai, Tom Marshburn amerikai és Roman Romanyenko orosz űrhajós - kijelentették, hogy bármikor indulnának vissza az űrbe, de most hosszabb pihenés vár rájuk családjuk körében.

Tom Mashburn azt emelte ki, hogy kiválóan felkészítették őket a Csillagvárosban, ezért Chris Cassidyvel együtt viszonylag rövid idő, öt és fél óra alatt kijavították az űrállomás egyik napelemének hűtőrendszerén keletkezett ammóniaszivárgást űrsétájuk során. Chris Hadfield, aki először az űrhajózás történelmében zenei felvételt készített az ISS-n, elárulta, ha újra eljuthatna az űrbe, akkor dalszerzéssel töltené az időt, hiszen az űrállomáson nem saját szerzeményét, hanem David Bowie egyik slágerét, a Space Oddity című dalt énekelte el. Roman Romanyenko elismerte, annak ellenére, hogy részt vesz ugyan a Mars-missziós kísérletekben, de bármennyire szeretne, aligha juthat el a vörös bolygóra, mert akkorra már túl idős lesz az űrutazáshoz.

Kegyes Csilla
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[132170] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés