hirdetés
hirdetés

Túl a kétezrediken

Rekordot dönthet a kiállítók száma az EMO-n

A szerszámgépgyártásban érdekelt valamennyi ország képviselteti magát a szeptember 19. és 24. között ismét a németországi Hannoverben megrendezésre kerülő EMO nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron. A június végéig jelentkezett mintegy kétezer kiállító 60 százaléka érkezik majd külföldről.

hirdetés

1975-ös alapítása óta a hannoveri EMO szakvásár a gyártástechnológia legfontosabb innovációs fóruma. Itt mutatják be a fémmegmunkálás darabolási, esztergálási, marási, fúrási, köszörülési, fogazási, alakítási és más folyamatainak újdonságait és a következő évek legfontosabb trendjeit. Mindezek azonban egészen más léptéket öltenek mára az elmúlt évtizedekhez képest, hiszen az egyre keményebb piaci verseny, a rövidebb innovációs ciklusok, a megváltozott gazdasági és ökológiai elvárások minden eddiginél átgondoltabb fellépésre kényszerítik a vásár szervezőit, kiállítóit és látogatóit.

Ezeket az új kihívásokat és a rájuk adott válaszokat állította a középpontba a szakmai rendező Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, VDW) a 2011-es EMO június végi, az észak-németországi Varelben megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Több pilléren nyugszik

A hannoveri EMO szervezőbizottságának elnöke, Detlev Elsinghorst több olyan sarkalatos előnyt emelt ki, amelyek elsőszámú célponttá teszik az EMO-t a kiállítók és a látogatók számára egyaránt. Mindenek előtt a rendezvény komplexitását említette, azt a teljes képet, amelyet a szakvásár a fémmegmunkálás egészéről alakít ki. De ugyancsak vonzó sajátosság a látogatók nagyfokú nemzetközisége, minőségi összetétele. Az áttekinthetőség, a gépcsoportok szerinti szigorú standbesorolás, a vásárlátogatás interneten keresztüli optimális megtervezhetősége nagyban hozzájárul a helyszíni párbeszédek hatékonyságához és a szerződéskötések kiszélesítéséhez.

Középpontban a fenntarthatóság és az automatizálás
Középpontban a fenntarthatóság és az automatizálás
A Werzeugmaschinen und mehr (Szerszámgépek és még több) mottónak megfelelően az EMO bár a szerszámgépeket állítja középpontjába, ugyanolyan fontosnak tartja a teljes folyamatláncot. Ezért kapnak kiemelt szerepet az olyan megkerülhetetlen témák, mint a fenntarthatóság, a termelékenység, a változatos konfigurálási lehetőségek építőszekrényelven, illetve az intelligens automatizálás. De hasonló okokból jelent nagy előnyt a termék- és gyártáskísérő szolgáltatások (termeléstervezés és -optimalizálás, virtuális módszerek, pénzügyi szolgáltatás, üzleti modellek stb.) megjelenése a szakvásáron. Mindezek miatt nevezhette a szerteágazó rendezvénynek helyet adó hannoveri Deutsche Messe AG vásárszervező vállalat elnökségi tagja, Stephan Kühne az EMO-t a szerszámgépipar Mekkájának.

Tudatos helyszínválasztás

A nemzetközi sajtófórum helyszínéül szolgáló, az észak-német Friesland körzetben lévő Varel városka kiválasztása nem volt véletlen: a környék a két világháború közötti időktől fogva a német repülőgépipar fellegvára, és itt működik az elsősorban a helyi repülőgépgyártó ipart, illetve eredményeivel áttételesen más ágazatokat, így főként az autóipart, az orvostechnikát és az általános ipari megmunkálást kiszolgáló képzési és technológiai központ. A korszerű szerszámgépekkel minőségi munkát végző forgácsoló és CNC programozó szakemberek hiánya hatalmas probléma Németországban, ezért alakították ki a legmodernebb eszközökkel, laborokkal, megmunkálóműhellyel felszerelt, egyszerre négy évfolyamon 160 hallgatót oktató képzési központot.

A legkorszerűbb berendezéseken tanulnak
A legkorszerűbb berendezéseken tanulnak
Az itt tanuló fiatalok a legkorszerűbb tudással felvértezve alkothatják azután a szakember-utánpótlás gerincét. Thomas Gutbier, a képzési központ vezetője kérdésünkre elmondta: hallgatóik „valódi” megrendelésekre is dolgoznak, apróbb alkatrészek kisebb sorozatban történő gyártását végzik kis- és közepes vállalakozások számára.

Komoly szakmai ösztönzést jelent számunkra, hogy a kezük közül kikerülő alkatrészekkel szerelt termékekkel találkozhatnak a mindennapokban. A képzési központban folyó munka teljes mértékben egybevág az EMO törekvéseivel is, ezért lesz a szeptemberi hannoveri szakvásár egyik legfontosabb kísérőrendezvénye a VDW utánpótlás-képzési alapítványa által koordinált nagyszabású ifjúsági program, amelyre több mint 6500 tanulót várnak. 

Közvetlenül hasznosított tudás

A vareli technológiai központban a szerszámgépipart jelenleg leginkább foglalkoztató kérdésekre keresik a választ. Ezek az energiahatékonyság növelése és a fenntarthatóság kiszélesítése, illetve az új anyagok, így elsősorban a repülőgép- és az autógyártásban hódító útjára lépett titán megmunkálási technológiájának fejlesztése. Az ehhez kapcsolódó különrendezvények az EMO programjában a nemzetközi fenntarthatósági kongresszus, illetve a Blue Kompetenz elnevezésű közös stand a fenntartható termelésért, másrészt pedig a légi és űrrepülési ipar új gyártástechnológiáinak konferenciája és a titán alkatrészek gazdaságos megmunkálását górcső alá vevő különbemutató.

A legnagyobbtól a kisebb elemekig repülőgépek számára
A legnagyobbtól a kisebb elemekig repülőgépek számára
A képzési és technológiai központ szoros egymásra épülésben működik a szomszédságában lévő Premium Aerotec GmbH-val, amely az 1936-ban alapított Motorenwerke Varel repülőgépmotor-gyár, illetve több átalakuláson keresztül a német Airbus utódja. A vállalat korszerű gépparkjával nagy bonyolultságú alumínium-, acél- és titánelemeket állítanak elő az Airbus gépcsalád tagjai, illetve katonai repülőgépek számára. A fémmegmunkálási technológiák fejlesztése, gazdaságosabbá tétele létfontosságú a Premium Aerotec számára, hiszen hatalmas mennyiségben használnak fel az utóbbi években jelentősen megugrott árú alapanyagot, és a forgácsolási veszteség a különösen drága titán megmunkálása esetében extrém esetben akár 97 százalék is lehet.  

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés