hirdetés
hirdetés

Tovább emelkedő bérköltségek

Németországban az elmúlt évben megkötött bérmegállopodások erősen éreztetik hatásukat: a munkaórára vetített költségek 2011-hez viszonyítva – naptári hatástól megtiszítva – az elmúlt évben 2,6 százalékkal növekedtek.

hirdetés

2012 utolsó negyedévében Németországban 2,9 százalékkal emelkedtek a bérköltségek az előző év hasonló időszakához, illetve 0,8 százalékponttal a harmadik negyedévi mutatóhoz képest. Ezzel 2012-ben a munkaerőköltségek emelkedése jelentősen meghaladta az elmúlt tíz év átlagát – közölte a napokban kiadott közleményében a Német Statisztikai Hivatal.

Magyarországon az uniós középérték közel háromszorosát mérték

A 2002-től 2011-ig terjedő időszakra a munkát terhelő költségek éves átlagban Németországban 1,6 százalékos növekedést mutattak, amelyen belül 2002 és 2007 között az emelkedés évi közepes értéke csak 1,3 százalék, 2008 és 2011 között viszont már 2,1 százalékpont volt. Eközben a teljes Európai Unióra vonatkoztatva a munkaerőköltségek 2012 harmadik negyedévében átlagosan 1,9 százalékkal nőttek. Németországban ugyanebben a három hónapban sorrendben a hetedik alkalommal regisztráltak az uniós középértéknek nagyobb mértékű emelkedést.

Országok szerinti eltérések

Az Európai Unión belül a legjelentősebb növekedést Észtországban (7,6 százalék), Romániában (7,2 százalék), Bulgáriában (5,9 százalék), Litvániában (5,4 százalék) és Magyarországon (5,3) jelezték. Olaszország 0,8 és Spanyolország 0,7, illetve Hollandia és Ciprus egyaránt 0,5 százalékos értékével jóval kisebb arányú erősödést mutatott a munkaerőköltségek tekintetében. Szlovéniában pedig egyenesen 0,8 százalékkal csökkent a mutató. Görögországra, Csehországra és Ausztriára vonatkozóan egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok.

Bérköltség
A bérköltség a munkáltató által fizetett bruttó kereset és a kereset után a munkáltató által fizetett adók és járulékok, valamint a foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkavédelmi, szociális, jóléti, kulturális és egyéb kiadások együttes összege. Megmutatja, hogy relatívan milyen magasak a bérek a foglalkoztatottak termelékenységéhez képest, azaz a versenyképesség indikátorának tekinthető.
Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés