hirdetés
hirdetés

Tisztítás

Tökéletes és kímélő tisztítás szárazjégszórással

Ha az ipari felületek és alkatrészek tisztításánál az a szempont, hogy kímélő, száraz és környezetbarát legyen a technológia, akkor a szárazjégszórás egyértelmű választás.

hirdetés

A szárazjégszórás a hagyományos eljárásokkal szemben nem abrazív, nem roncsolja a tisztítandó felületet. Mivel a szárazjég a felületen azonnal szublimál, nem marad vissza elhasznált szóróanyag, nincs szekunder szennyezés. Gyorsan, rugalmasan és mobilan alkalmazható, minimálisra csökken az ipari berendezések tisztítás miatti állásideje.

Kinetikus és hidegenergia szimbiózisa

A szárazjég hidegenergiáját, alacsony hőmérsékletét (–78,5 Celsius-fokon) felhasználva fejti ki hatását az eljárás. A szárazjégszórás hasonló a homokszóráshoz, csak jóval kíméletesebb. A szárazjég szemcséi aprók, szilárd halmazállapotúak, és mindenekelőtt hidegek. A szemcséket a szórópisztoly különböző fúvókáin át sűrített levegővel gyorsítják fel 300 m/s sebességre, melynek nyomása általában 16 bar nyomásig szabályozható. Amint a jégszemcsék a tisztítandó felületre becsapódnak, azonnal szublimálnak (szilárd halmazállapotúból légneművé válnak), ami több százszoros térfogat-növekedéssel jár együtt. A szennyeződés a hideg hatására lehűl, rideggé válik, összehúzódik, leválik az alapfelületről, és a levegő nyomása, valamint a később nagy sebességgel érkező és a felülettel érintkezve azonnal szublimáló szemcsék egyszerűen lefújják, lerobbantják a szennyeződést a tisztítandó felületről. A szárazjégszemcsék mennyisége mellett a tisztításnál döntő jelentőségű a tisztítandó felület anyagjellemzője (például hőmérséklete, hőtágulási együtthatója, hővezető képessége), valamint a szennyeződés fajtája és rétegvastagsága is. Az optimális eredmény a szemcsék mennyiségének és a tisztítandó felületre érkező sűrített levegő nyomásának, valamint beesési szögének pontos beállításával érhető el.

A szárazjégtisztítás folyamata
A szárazjégtisztítás folyamata

Száraz és kopásmentes tisztítás

A szárazjégszórás egyik legfontosabb előnye abban rejlik, hogy a –78,5 Celsius-fokos hideg szemcsék a felhasználás során gáz halmazállapotú szén-dioxiddá válnak, nem viszünk be plusz szennyező anyagot (gyakorlatilag azonnal elkeveredik a levegőben). A technológiának köszönhetően a felület nem roncsolódik, a tisztítás, karbantartás miatti állásidő lényegesen csökkenthető, számos berendezés szétszerelés nélkül, melegen is tisztítható. Ez a kímélő és száraz technológia különösen olyan esetekben kerül előtérbe, amikor az abrazív anyagok, a víz vagy vegyszerek használatát kerülni kell. Lehetővé teszi olyan érzékeny objektumok tisztítását is, mint a kapcsolószekrények és más elektromos berendezések. Nincs szükség oldószerek, veszélyes vegyszerek használatára, csak a felületről eltávolított szennyező anyag összegyűjtéséről és elhelyezéséről kell gondoskodni, nem keletkezik melléktermék vagy veszélyes hulladék. Mivel a szárazjég a tisztítandó felületen azonnal szublimál, nem marad vissza elhasznált szóróanyag, nincs szekunder szennyezés.

Autóipartól az elektronikáig

A szárazjégszórásos felülettisztítás legfontosabb ipari alkalmazási területe az autóipari alkatrészek (konzoloktól kezdve a műszerfalon át a hangszórókig, fényszórókig, ajtóelemekig), öntödei, fröccsöntő üzemi berendezések, gumiipari présszerszámok, hegesztőüzemi és erőművi berendezések, nyomdagépek, klímaberendezések tisztítása. A szén-dioxid szilárd formája alkalmas lakkok, festékek, olajok, korom, por, műanyagmaradványok és sok egyéb makacs szennyeződés eltávolítására. Az eljárás tökéletesen megtisztítja a monitorokat, az ujjlenyomat-, olaj- és zsírmaradványokat nyomtalanul eltávolítja a műszerek kijelzőjéről anélkül, hogy a szárazjégszórás az érzékeny felületet károsítaná.

Szén-dioxid-havas tisztítás a legérzékenyebb felületekhez

A nyomtatott áramköri lapok és egyéb magas minőségű, érzékeny, bonyolult struktúrájú fém- és műanyagfelületek tisztításához olyan berendezés is használható, amely cseppfolyós szén-dioxidot használ közegként. A fúvókából kilépve a cseppfolyós gázból finomkristályos szén-dioxid-hó keletkezik. Ez egy nagynyomású sűrítettlevegő-sugárral precízen irányítható a célfelületre. A gáznyomás és hőmérséklet stabilan és pontosan szabályozható, a széndioxid-felhasználás gyakorlatilag maximális, nincs veszteség, a tisztítási hatékonyság rendkívül nagy, automatizált gyártási sorokba integrálható a tisztítórendszer.

Minden egyes tisztítási feladatnál szükség van a szárazjeges technológiát szolgáltató vállalat szakembereivel történő előzetes egyeztetésre az optimális eredmény elérése érdekében. A Messer alkalmazástechnikai mérnökei helyszíni szaktanácsadás és tisztítástechnológiai bemutató keretében segítenek kiválasztani az adott feladathoz megfelelő szárazjeges technológiát, beállítani a megfelelő paramétereket, betanítani a kezelő munkatársakat, kialakítani a rugalmas szárazjég- és széndioxid-ellátási logisztikát.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés