hirdetés
hirdetés

Kutatás

Többet stresszelünk, de elégedettebbek is leszünk a robotizációtól?

Mivel a mesterséges intelligenciát rendkívül sok területen, különböző módokon lehet alkalmazni, nem egyszerű megjósolni, hogy a dolgozók közérzetére milyen hatással lesznek a változások. A robotizációnak ezt a kifejezetten a közérzetre gyakorolt hatását vizsgálta 10 000 emberen végzett felmérésében a Japán Természettudományos és Műszaki Ügynökség (Japan Science and Technology Agency) két társadalmi hatásokkal foglalkozó osztálya (Research Institute of Science and Technology for Society (RISTEX) – számol be a Qubit.

hirdetés

A japán kutatás szerint a robotizáció pozitív hatásának tekinthető, hogy minél több a mesterséges intelligenciából származó újítás egy munkahelyen, annál nagyobb a dolgozók munkával való elégedettsége. Negatív hatásként pedig a munka által okozott stressz növekedése volt kimutatható.

Összetettebb feladatok = több stressz, viszont elégedettség

A szakértők ezt azzal magyarázták, hogy a mesterséges intelligencia kiszorítja az embereket az unalmas, ismétlődő feladatok területéről, ezért a humán dolgozó több, csak ember által elvégezhető, összetett problémamegoldást igénylő feladatot kap. Ezek az összetettebb feladatok a stressz növekedését okozzák, ugyanakkor ha a munkások elvégzik a bonyolult feladatot, szignifikánsan elégedettebbek lesznek az eredményeikkel, mint korábban – ez megmagyarázza a fent említett pozitív hatást.

A megoldás: növelni kell az erőforrások elérhetőségét

A részletekbe menő pszichológiai kutatás jelentőségét az adja, hogy az eredmények ismeretében a munkaadók célzottabban tudnak a munkavállalók jobb közérzetéért intézkedni. A mesterséges intelligencia bevezetésével tehát növekednek az emberektől elvárt munkával járó kihívások. Az elmélet szerint az alkalmazottak dolgát azzal lehet könnyíteni, ha az általuk elérhető erőforrások is megnövekszenek: ebbe a kategóriába tartozik például, hogy a főnök segítőkész, a munkatársak pedig megbízhatók és együttműködők.

Az erőforrások és a mentális egészség

A kutatók megvizsgálták, hogy a fent említett erőforrások hogyan hatnak a dolgozók mentális egészségére, és azt találták, hogy a következő tényezők mind pozitív hatással vannak a dolgozókra:

– az egyéni szabadság növelése,
– a határidő nélküli feladatok visszaszorítása,
– a nem túl hosszú munkaórák,
– a vezetők és beosztottak közötti kommunikáció mennyisége
– és a vezetők teljesítménye.

A japán intézet következtetése, hogy mivel a mesterséges intelligencia növelése pozitív hatásokkal jár, támogatják azt, de a negatív mellékhatások, a stressz növekedése miatt azt javasolják, hogy a munkáltatók igyekezzenek minél inkább növelni a fent említett erőforrások elérhetőségét, hogy az új technológia előnyös hatásait minél jobban ki tudjuk használni.

(forrás: hrpwr/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[237452] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés