hirdetés
hirdetés

Science No Fiction

Több ezren a tudomány kapujában

Hogy a tudomány mennyire nem fikció, azt a hétvégén jól érzékelhette az a 6000 látogató, akik a debreceni National Instruments rendezvényén megjelentek, hogy felfedezzék a jelenkor gazdaságát és iparát mozgató tudományos, technológiai alkalmazásokat, innovációkat. 

hirdetés

Amikor az edukációról és a hozzáadott szellemi értékről beszélünk a gazdaságunk fejlesztése kapcsán, rendszerint intézményesített oktatásra és innovációra ösztönző oktatási rendszerre gondolunk, holott a már tudományos tevékenységeket végző piaci társaságok is jelentősen részt vesznek ezek előmozdításában. Február első hétvégéjén Debrecenben – amelyet újabban gyakran aposztrofálnak a tudomány városaként, a cívis jelzőt lecserélve – rendezte meg a National Instruments a második Science No Fiction kétnapos tudományfesztivált, ahol a robotika, a virtuális valóság és az innovatív újdonságok kézzel fogható közelségbe kerültek, így segítve a körülöttünk kialakuló automatizált világ könnyebb megértését.

Kulcsszó az innováció

A programsorozat egyértelmű célja, hogy népszerűsítse a természettudományokat, ami azért is fontos, mert Magyarország gazdasági fejlődése szempontjából kulcsszó az innováció, a kutatás-fejlesztés, és Debrecen esetében pedig a tudásközponttá válás. A Science No Fiction rendezvénysorozat törekszik arra, hogy az egyetemekkel, az ipari vállalatokkal és az oktatásban érdekelt más szervezetekkel közösen motiválja a diákokat a természettudományos, a mérnöki és az IT-pályák választására, valamint népszerűsítse az élményalapú oktatást.

Daniel, a 65 centiméter magas emberszabású robot, amelyet Hegyesi Donát robotfejlesztő épített (forrás: Facebook)
Daniel, a 65 centiméter magas emberszabású robot, amelyet Hegyesi Donát robotfejlesztő épített (forrás: Facebook)

A Science No Fiction 2.0 – ahol egy hétvégén keresztül a robotoké és legmodernebb technikai vívmányoké volt a főszerep – nem csupán tartalmas kikapcsolódást jelentett a legfiatalabb korosztálynak és az egész családnak, hanem olyan izgalmas területekre is bepillantást engedett, mint a Puli Space Technologies standja, ahol nemcsak a Hold-képes járművet lehetett megnézni, és rácsodálkozni egy kozmikus sugárzást és durva légkörhiányt is kiálló szerkezetre, de részleteket tudhattak meg az Apollo és a Google űrprogramjairól, a kínaiak 2030-ig előirányzott űrterveiről is, valamint arról, hogy várhatóan hogyan fog megindulni a gyártás a Holdon az elkövetkezendő 50 év során. A Robo Cup világbajnokság mentőrobotligájában konstrukciós díjat kapott Rescube Robotics-gépet ugyancsak meg lehetett tekinteni a fesztiválon. A Rescue League célja katasztrófahelyzetben bevethető robotok készítésének inspirálása, és a gépek képességei megismételhető mérési módszertanának kialakítása az Amerikai Szabványügyi Intézet (National Institute of Standards and Technology, NIST) közreműködésével.

Megváltozott közegek

Nemcsak katasztrófahelyzetekre vannak innovatív megoldások, hanem a legújabb eszközök használatának elsajátítására is új szolgáltatások jönnek létre. Míg a 90-as években egy-egy fiataloknak szóló rendezvényen autósiskolák állítottak ki, ma már drónpilótaképzéssel foglalkozó cégek vannak jelen egy tudománytechnológiai rendezvényen. A Pharmaflight egyetemi, tudományos háttérrel, felsőoktatási rendszerben is a legfejlettebb repülőszimulációs technikai eszközökkel (FFS) képez drónpilótákat.

A nemzetközi robotprogramozási verseny kelet-európai elődöntőjét is a fesztiválon tartották
A nemzetközi robotprogramozási verseny kelet-európai elődöntőjét is a fesztiválon tartották

A tudományfesztivál során kiállítók interaktív programokkal készültek, megismerkedhettek a látogatók a robotikaoktatással, a szimulátoros vezetéssel, készíthettek tárgyakat 3D-s nyomtatóval, de emellett látványos kísérleteknek is szemtanúi lehettek, mint például a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének ködkamrájával – a vízgőz kicsapódása nyomán a részecskék kimutatására alkalmas kísérleti eszközzel – végzett bemutató, amelynek segítségével a mindenhol jelenlévő erősebb-gyengébb sugárzást demonstrálták, de az Öveges professzor utódaként emlegetett Härtlein Károly lélegzetelállító fizika bemutatója, az Agora látványos űrfizika show-ja vagy a Csodák Palotája programjai is mind ámulatba ejtették a gyermek és felnőtt közönséget.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta a rendezvény sajtótájékoztatóján, hogy a városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy magas hozzáadott értéket képviselő ipar erősödjön meg a megyeszékhelyen. Erre reflektált Tóth Gabriella, az NI Hungary Kft. közösségi kapcsolati referense, aki hangsúlyozta, hogy a Science No Fiction tudományfesztivál elsődleges célja a természettudományok, a műszaki és informatikai területek iránti érdeklődés felkeltése. A tudományfesztivál másnapján rendezték meg a First Lego League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat kelet-európai elődöntőjét, amelyen hat ország középiskolásai mérték össze tudásukat, és amelyet a szlovák IT-PRO-BESST csapat nyert meg. 

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés