hirdetés
hirdetés

Karrier

Tíz százalékkal több a diák az informatika szakokon

Az idei tanévben 10 százalékkal több informatikus hallgató kezdte meg a tanulmányait az egyetemeken, ami a korábbi évek 1 százalékos növekedéséhez képest trendfordulót jelenthet.  Jelentős ösztöndíjjal is motiválják a fiatalokat arra, hogy az informatikai tanulmányokba kezdjenek. Informatikus üzemmérnök alapképzés is indul. 

hirdetés

Az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért  évek óta támasztja alá különböző kutatásokkal, hogy több tízezer informatikus hiányzik az ágazatból, ami egyrészt gátat szab a megkerülhetetlen digitalizációnak, másrészt a gazdasági növekedésnek is egyik kerékkötője – hangzott el az IVSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Ezért is nagy a jelentősége annak a 10 százalékos növekedésnek az informatikai felsőoktatásban, ami az idei év szeptemberében mutatkozott meg először. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke elmondta, hogy a szakma és az érintett minisztériumok évek óta tartó közös munkájának gyümölcsét látják beérni, amelyet további intézkedésekkel szeretnének tendenciává alakítani és pár éven belül megduplázni az egyetemi szintű informatikus képzésben résztvevők számát. „A távlati cél az, hogy a trend folytatódjon, hiszen a felsőoktatásban jelenleg 23 százalék a műszaki szakokon tanulók aránya, a gazdaság fejlődése szempontjából azonban 40 százalék lenne az ideális” – számolt be a jövőbeni terveikről Laufer Tamás.

Új képzések, speciális ösztöndíj

A tájékoztatón Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára arról is beszámolt, hogy a minisztérium 2018 őszétől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen és a Pannon Egyetemen indít a meglévők mellett új informatikai alapképzést informatikus üzemmérnök néven, a mesterképzésben pedig megjelenik két választható szakirány, amelyek az önvezető járművek fejlesztéséhez elengedhetetlenek.

A speciális ösztöndíjprogram 2018 februárjától lesz elérhető
A speciális ösztöndíjprogram 2018 februárjától lesz elérhető

Az egyetem az IVSZ-szel és a korábban említett két egyetemmel közösen dolgozta ki az új, gyakorlatorientált informatikus üzemmérnök alapképzést, amely a februári felvételi jelentkezéskor már több intézményben is választható lesz. Erre azokat a hallgatókat várják, akik 2 év nappali, egyetemi és 1 év vállalatokkal közös kooperatív képzés után el szeretnének helyezkedni a munkaerőpiacon. A tervek szerint az új, államilag finanszírozott képzésen a karon három-négyszázzal több informatikus hallgató kezdheti majd meg tanulmányait. Természetesen az átjárás biztosított az egyéb képzési formák és az új szak között.

Fontos fejlemény, hogy a tárca már egy ideje dolgozik egy, a mérnökképzést érintő speciális ösztöndíjprogramon, amely várhatóan 2018 februárjától lesz elérhető képzésben résztvevők számára és havi százezer forintot jelenthet az érintett diákoknak.

„Programozd a jövőd!” projekt

Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a “Programozd a jövőd!” pályaorientációs projektről beszélt; 21 felsőoktatási intézményben ingyenes, a piaci szereplők és előzetes, „oktatói pool” képzésben részt vett tanárok által oktatott tananyagokhoz és vizsgalehetőséghez juthatnak hozzá az informatikus hallgatók, azzal a céllal, hogy versenyképesebbé váljanak a munkaerő-piacon. 

Ezzel párhuzamosan országos kiterjedésű gyakornoki program is indul, amelynek során a hallgatók az együttműködő cégeknél vállalhatnak munkát még a képzésük ideje alatt.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés