hirdetés
hirdetés

Vállalatok

Tíz éve folyamatos fejlődés

Tízéves múltra tekint vissza a mérési, automatizálási és beágyazott megoldások területén vezető szaktekintély amerikai National Instruments hazai értékesítési jelenléte. A jeles évforduló kapcsán március 7-én ünnepi rendezvényt tartottak a National Instruments Hungary Kft.-nél.

hirdetés

Az 1976-ban két amerikai mérnök nagyívű gondolkodásával és előre látásával a texasi Austinban „garázscégként” megalakult National Instruments (NI) mára a mérési, automatizálási és beágyazott megoldások területén világszerte vezető pozíciót vívott ki magának. Közel hétezer alkalmazottjával a világ több mint negyven országában van jelen. A szinte folyamatos fejlődés legutóbbi lépéseként az NI árbevétele – miután 2011-ben először lépte át a milliárd dolláros határt – tavaly meghaladta az 1,1 milliárd dollárt, de a gazdasági sikereknél talán sokkal fontosabb az alapítók által 100 évre lefektetett vállalati filozófia töretlen követése.

Ennek középpontjában természetesen a sikeresség áll, de egyaránt hangsúlyt helyez a részvényesek sikerei mellett a vevők, a partnerek és kiemelten a dolgozók sikerességére. A széles felhasználói bázison, az emberekért való felelősségvállaláson, a kölcsönös megbecsülésen, az életminőség javításán nyugvó vállalati kultúra összetevője a kutatás-fejlesztés nagyarányú, a bevétel 16 százalékát kitevő támogatása – foglalta össze dióhéjban a fejlődés ívét és a cégfilozófia alapjait Thorsten Mayer kelet-európai ügyvezető igazgató az ünnepi rendezvényen elhangzott előadásában.

Francis Griffiths (balra) és Thorsten Mayer: közös munka a sikerekért
Francis Griffiths (balra) és Thorsten Mayer: közös munka a sikerekért

Francis Griffiths európai alelnök többek között azt emelte ki, hogy az NI európai üzleti fejlődése az elmúlt évekre jobb mutatókkal büszkélkedhet, mint az az euróövezetre átlagosan jellemző volt. Ennek hátterében például a stratégiai fejlődési elemek priorizálását, a több lábon állást, a rendszerbonyolultság megugrásával a termékeik iránti növekvő igényt, illetve a kulcs iparágak és a nagy fizikai projektek támogatását nevezte meg.

13 ország, 13 nyelv

Az NI – kelet-európai terjeszkedésének részeként, több más nemzetbeli képviselet után –2003-ban nyitott Magyarországon kereskedelmi irodát. Három évre rá született meg a döntés, hogy a kedvező földrajzi helyzetet és a kiváló hazai szaktudást kihasználva az anyavállalat ide összpontosítja teljes régiós kereskedelmi és marketingtevékenységét, és 2006-ban Budaörsön megnyitotta National Instruments Hungary Kft. néven kelet-európai kereskedelmi és marketingközpontját.

A tavaly a lágymányosi Infoparkba költözött központ 13 országnak (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Románia és Bulgária) nyújt széles körű szakmai támogatást. Itt működik a 2011-ben létesített és egész Európát kiszolgáló rendszerfejlesztő és -integrációs mérnöki központ is.

A National Instruments Hungary számára nagy siker, hogy miután az anyacég többféle nemzetközi és amerikai rangsor szerint hosszú évek óta előkelő helyet foglal el a legjobb foglalkoztatók toplistáján, a Hewitt 2012-es magyarországi legjobb munkahely felmérésében – amelyen a kelet-európai kereskedelmi és marketingközpont tavaly először vett részt – a dolgozói létszám által meghatározott kategóriában az 5. helyen végzett.

A hardvergyártás túlnyomó része hazánkban

Amikor az NI magyarországi jelenlétéről beszélünk, természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a cég 2001-ben Magyarországon, Debrecenben nyitotta meg első tengeren túli gyárát. Ma a fő tevékenységként csúcstechnológiai elektronikai eszközök elállításával foglalkozó üzem több mint 1100 alkalmazott munkaadója, illetve itt történik a multicég teljes hardvergyártásának bő 90 százaléka.

Az elmúlt hetek híre, hogy a National Instruments vállalat a február 15-én kötött stratégiai megállapodással a magyar kormány tizenötödik ilyen kiemelt partnerévé vált. A határozatlan időre szóló stratégiai megállapodás célja, hogy az olyan cégek – mint amilyen a National Instruments is –, amelyek tevékenységének fókuszában az innováció és a kutatás-fejlesztés áll, és amelyek Magyarország gazdasági növekedéséhez, valamint a hazai munkahelyteremtéséhez is jelentős mértékben járulnak hozzá, az állam támogatása révén hazánkban stabil és biztos környezetben folytathassák tevékenységüket.

Később töltik meg tartalommal

Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a stratégiai megállapodás jelenleg egy keretszerződésként értelmezhető, amely a későbbiekben töltődik meg konkrét tartalommal. A magyar kormány amolyan nyitott kapukat, a rendszeres konzultációt ígéri, kikéri a partnervállalatok véleményét és remélhetőleg szem előtt tartja a gazdaságpolitika formálásánál. Az igazgató megítélése szerint ez a szándék többet ér, mintha pici „leverhető cölöpöket” tartalmazna a soron következő lépésekhez.

Ábrahám László: egy „elitklub” tagjai közé mindig jó tartozni
Ábrahám László: egy „elitklub” tagjai közé mindig jó tartozni

Amit más stratégai partnerekkel egyetemben a National Instruments nyújthat hazánknak és a székhely körüli régiónak, hogy folyamatosan fejlődik, mind több munkatársat foglalkoztat, jelentős összeget forgat vissza a k+f-be vagy például nagy hozzáadott értékű termékeket állít elő. Azt is remélik, hogy e státus birtokában, a negyvenes „elit” tagjaként (a kormány összesen negyven céggel tervezi ilyen jellegű megállapodás megkötését) könnyebb lesz az oktatási intézményekbe bekerülni az NI technológiájával.

A stratégai partnerség irányvonalába jól beleillik az NI Hungary Kft. Science Park elnevezésű pályázatának sikere. A mintegy 4 milliárd forint összértékű projekthez a kormány több mint 1,9 milliárdos támogatást nyújt, amely egy tudományos park létrehozását célozza meg, illetve fontos célja a vállalkozói és az egyetemi kutatás-fejlesztési együttműködés eddiginél szorosabbra vonása.

Mit kínál a National Instruments?
A National Instruments (NI) a mérnököknek, kutatóknak kínál hatékony rendszertervezési, prototípus-készítési és fejlesztési alkalmazásokat a mérési, automatizálási és beágyazott technológiák területén. Az NI azonnal használatba vehető szoftverekkel – mint például az NI LabVIEW – és moduláris, költséghatékony hardverekkel látja el ügyfeleit világszerte.
Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[126902] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés