hirdetés
hirdetés

Textilmegosztás az újrahasznosításért

Ha autókat vagy szoftvert lehet közösen használni, miért ne lehetne üzemi textíliákat is megosztani?

hirdetés

Ha fotómontázst akarok készíteni egy családi esemény alkalmából, egyszerűen keresek egy erre használható applikációt az interneten. Ha sietős az utam a belvárosban, közösségi használatú elektromos rollert bérelek néhány percre. Mindkét esetben másokkal együtt használok valamit: okos, fenntartható és mindenekelőtt hatékony megoldást alkalmazva. Ha ez ilyen egyszerűen megy a mindennapokban, miért ne tegyünk így az üzleti életben is? 

Nemcsak autókat vagy szoftvert lehet közösen használni, hanem azokat az üzemi textíliákat is, amelyeket egy iparvállalat vagy egy kézműves műhely nap nap után igénybe vesz. Koronavírusos mindennapjainkban gyakran terítékre kerül a védőmaszkok vagy a szállodákban, illetve a vendéglátásban használt textíliák higiéniájának kérdése. Az ilyen termékek problémamentes használatához nélkülözhetetlen, sok éve bevált technológiát az üzemi textilszolgáltató cégek biztosítják, amelyek a többször használatos termékek révén a fenntartható fejlődés ügyét is szolgálják.

A piacvezető német MEWA tevékenysége jó példa arra, hogy hogyan ültethető át a gyakorlatba a fenntarthatóság és az üzleti célú „megosztás” gondolata az iparban és a műhelyekben. A MEWA teljes körű szolgáltatásként olyan komplett, többszöri felhasználhatóságra épülő rendszer igénybevételi lehetőségét biztosítja, amelynek keretében az ipari törlőkendőket kiszállítják az üzemekbe, használat után begyűjtik, majd környezetkímélő módon kimossák. Így egyetlen MEWA törlőkendőt legalább ötvenszer lehet használni. Ez lényegében olyan „megosztás”-alapú rendszer a B2B-szektorban, amely még a természeti környezet javát is szolgálja.

Szeméthegyek helyett újrahasznosítás

Nemrégiben a német textiltisztító ágazat ipartestülete egy közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-válság miatt – igencsak helytelenül – előtérbe kerültek az egyszer használatos eszközök. Az eldobható szájmaszkok vagy papírtörlők egyre szélesedő használata viszont növeli a szeméthegyet, miközben ehelyett nyugodtan alkalmazni lehetne többször használható textíliákat. A többszöri használatra létrehozott rendszerek igénybevétele nemcsak a tengerben található műanyagrészecskék felhalmozódását állíthatná meg, hanem támogatná az európai, illetve helyi gazdaságot, és elősegítené a munkahelyek megtartását az adott régióban. „A professzionális módszerekkel, higiénikusan kezelt, újra használható textíliák lényegesen kevésbé terhelik meg a környezetet, mint az egyszer használatos termékek, miközben megfelelnek ugyanazoknak a higiéniai elvárásoknak” – fogalmaz a közlemény.

Megosztott technológia

A MEWA ipari törlőkendők esetében az ügyfelek nemcsak magukat a törlőkendőket „osztják meg”, hanem a MEWA által kifejlesztett – és több díjjal elismerten innovatív – technológiát is. Ez a technológia eleget tesz a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak, miközben segítségével visszanyerik a törlőkendők olaj- és zsírtartalmát, amelyet a szárító- és mosóberendezések fűtésére lehet felhasználni, ily módon is takarékoskodva a természeti erőforrásokkal. Évente több millió liter hulladékból keletkezik így energia. Ha ehelyett egyszer használatos papírtörlőket vagy eldobható rongyokat használnának, jócskán megnőnének a szeméthegyek.
A több évig használható SaCon tárolóedények és a MEWA regionális hálózatokra épülő logisztikai rendszerének rövid szállítási útjai arról is gondoskodnak, hogy a szállítás lényegesen kevesebb környezeti terhelést okozzon, mint a Távol-Keletről, eldobható műanyag csomagolásban behozott, a fél világot átutazó, egyszer használatos termékek importja.
A komplett szolgáltatás keretében megrendelhető MEWA ipari törlőkendők példája jól bizonyítja, hogy egy több mint százéves üzleti ötlet meg tud felelni a mai kor elvárásainak is. A „textilmegosztás” elve egy régi, ám folyamatosan továbbfejlesztett üzleti ötletet alkalmaz a modern idők kihívásának megfelelően.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend szeptemberi lapszámában jelent meg.

(forrás: MEWA)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés