hirdetés
hirdetés

NIDays 2015

Teszt- és méréstechnika az ipari IoT világában

Hogyan lehet 50 milliárd hálózatra csatlakozó eszközt kezelni? Hogyan szolgálható ki 3,9 milliárd új vezeték nélküli eszköz és 1,9 milliárd mobiltelefon? Kiértékelhető-e 22 exabyte-nyi adatmennyiség? Gondozható-e gyorsabban 50 millió hektárnyi gyepfelület? Ezekhez hasonló kérdések merültek fel a National Instruments legfontosabb idei rendezvényén.

hirdetés

Nemcsak a felvetett problémákban szereplő számok voltak rendkívüliek (és egyben tökéletesen jellemezték korunk technikai kihívásainak nagyságrendjét), hanem rekordot döntött az NIDays teszt- és méréstechnikai konferenciára jelentkezők száma is: idén minden eddiginél többen, 380-an regisztráltak az év kiemelkedő eseményére. A texasi székhelyű National Instruments (NI) mérnökök, kutatók és egyetemisták számára kínál a legösszetettebb tervezési problémákat áthidaló platformalapú rendszereket, méréstechnikai és adatkezelési megoldásokat, amelyekre napjaink felgyorsult (technológiai) világában, a dolgok internetének (IoT) nyilvánvalóan kikerülhetetlenül fókuszba kerülésével nagyon is szükség van.

Nyitóelőadás telt ház előtt (forrás: NI)
Nyitóelőadás telt ház előtt (forrás: NI)

Ahogy azt Paul Hoerner de Roithberg regionális értékesítési vezető nyitóelőadásában elmondta, a strukturálatlan mérésadatok száma évek óta exponenciálisan növekszik, de ezzel a „big analog data” tömeggel közel sem tart lépést a feldolgozás, és a strukturált adatok mennyisége még mindig elenyésző. Példaként hozta fel, hogy csak az NI partnereinél 22 exabyte-nyi adat (az exa előtag a 18 nullával lehetséges leírásnak felel meg) keletkezett, és ennek mindössze mintegy 5 százalékát dolgozták fel, vagyis a potenciális tudás 95 százaléka veszendőbe ment. Az ipari IoT-ben a fizikai világban keletkező szinte végtelen adatot kell a felhőbe juttatni az adattámogatott döntések segítésére. A valós világ és a felhőbe vezető adatkapcsolatközött helyezkednek el az NI okos mérő- és tesztrendszerei, amelyekkel akár a mérési értékek 95 százalékos feldolgozottsága is megvalósítható, és a strukturálatlan adatsokaság helyett csak a feldolgozott, kiértékelt információ továbbítása történik meg.

A nagy adatmennyiségek kezelésében segíti a mérnököket a négymagos Intel Atom processzort tartalmazó és első alkalommal USB 3.0 technológiát alkalmazó, 14 modulhelyes új CompactDAQ mérőrendszer-platform, illetve a szintén nemrégiben bemutatott, PC oldali DIAdem 2015 adatmenedzsment-szoftver – ezt már Sárosi Tamás területi értékesítési vezetőtől hallhatták a résztvevők.

A kiállítótérben a felhasználók mutatták be megoldásaikat (fotó: a szerző)
A kiállítótérben a felhasználók mutatták be megoldásaikat (fotó: a szerző)

Az NI újdonságai közül szintén hangsúlyosan szerepeltek az eseményen azok a vezérlőrendszerek, amelyek az ipari eszközök internetéhez (IIoT) optimalizált generációt képviselik. Litkei Márton értékesítőmérnök azt emelte ki a délutáni programot nyitó vezető előadáson, hogy az előrejelzések szerint 2020-ra 50 milliárd hálózatra csatlakozó eszközzel kell számolni, és például csak 2019-ben 3,8 milliárd új wifis  eszköz jelenik meg a  hálózaton. Az IoT nagy kihívása nem az eszközök intelligenciájában rejlik, hiszen ez már évtizedek óta jelen van, hanem a köztük lévő kapcsolatok felépítésében. A várható rohamos terjedésükkel csak az 5. generációs kommunikáció tud majd lépést tartani, amely az eddigieknél több információ gyorsabb átvitelére képes. Az intelligens, hálózatba kapcsolható ipari rendszerek és gépek építése felgyorsítható az NI IIoT-optimalizált vezérlőinek, az új CompactRIO, FlexRIO és egykártyás RIO megoldásainak segítségével.

Ezek és a LabVIEW programozási platform előnyös alkalmazásaira Matteo Bambini termékmenedzser mutatott be gyakorlati példákat különböző gazdasági ágakból. Az egyik ilyen példa az okos mezőgazdaság jelentőségére mutatott rá. Csak az USA-ban mintegy 50 millió hektárnyi gyepet nevelnek, hogy az itt kitermelt gyeptáglákkal sportpályákat és egyéb létesítményeket láthassanak el. Ez évi mintegy 40 milliárd dolláros piacot jelent. Ebben a nagyságrendben a smart megoldások alkalmazása, ezzel a betakarítás hatékonyságának növelése igen jelentős anyagi hasznot hozhat. A példában a korábbi vezérlés CompactRIO-alapú lecserélésével 10 százalékkal sikerült gyorsítani a betakarító gép működését.

Az NI fejlesztéseinek egyik fontos iránya a robotok vezérlése
Az NI fejlesztéseinek egyik fontos iránya a robotok vezérlése

A délelőtti és délutáni nyitóelőadások mellett az NIDays 2015 programja szekciókban zajlott, ahol az érdeklődőknek többek között közelebbről bemutatták az NI legújabb termékeit és programozási technikáit, gyakorlati szemináriumokon vehettek részt a felhasználók a programozható automatizálási vezérlők és az adatgyűjtés témájában, valamint LabVIEW fejlesztői vizsgát tehettek.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés