hirdetés
hirdetés

Vállalatirányítás

Termelésirányítás egyszerűen

Az integrált vállalatirányítási rendszerek jelentősen hozzájárulhatnak egy gyártó cég kapacitásbővítéséhez és gazdaságosabb működéséhez.

hirdetés

Üzleti reggelit tartott az Xapt, hogy bemutassa az általa kínált vállalatirányítási rendszerbe integrált termelésirányítási megoldását. Az eseményen a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. vezetője számolt be a Microsoft Dynamics NAV rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról.

Nagyjából egy tucatnyi, a hazai gyártásban részt vevő, a mai kor követelményeinek már kevéssé megfelelő vállalatirányítási rendszerrel működő cég vezetője vett részt azon az üzleti reggelin, amelyen a Xapt által bevezetett termelésirányítási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól beszélt az évi 4,4 milliárd forint forgalmat bonyolító kaposvári cég vezetője. A Xapt vezette be a 380 főt foglalkoztató KVGY számára a Microsoft Dynamics NAV rendszert 2010-ben, ugyanis korábban olyan szigetmegoldásokat, saját fejlesztésű DOS-alapú (!) rendszert használtak az egyes folyamatok kezelésére a villamos berendezéseket gyártó vállalatnál, amely jelentősen lassította a gyártást, és ezzel növelte a kiadásokat.

A KVGY a kiválasztást megelőzően több tanácsadó céggel tárgyalt, míg végül az Xaptra esett a választásuk. Az egyedi igények körvonalazódását követően hatástanulmányt kértek a tanácsadó cégtől, így 2012 elején, az igény megfogalmazódása után másfél évvel indult el élesben a rendszer, miközben a cég folyamatosan készítette fel a nagyrészt fizikai munkát végző dolgozóit arra, hogy változások várhatók. A munkavállalók már a tesztidőszak alatt folyamatos képzésben részesültek, illetve hibalistát vezetett a cég, hogy a rendszerrel kapcsolatos problémákra a Xapt választ tudjon nyújtani.

Mára a bevezetett rendszernek köszönhetően a selejtképződés bármikor lehívható, virtuális mozgatási naplót vezetnek a cégnél, követhető a gyártási állapot, a kiadások, a bevételek. A bevezetés során olyan is elfordult, hogy míg kezdetben a KVGY a beszállítók új termékeit egy külön szoftverrel kezelte, később azt a fejlesztők egyórás munkával integráltak a már bevezetett Microsoft Dynamics NAV rendszerbe.

A Kaposvári Villamossági Gyár Kft. végül 2014-ben szűrte le a tapasztalatokat, és addigra körvonalazódtak a további igények a rendszerrel kapcsolatban, amelyeken folyamatosan dolgoznak a fejlesztők.

Míg 2010-ben 4 milliárd forint volt a vállalat bevétele, 2014-ben 4,5 milliárd forintot könyvelhettek el.  A munkavállalók száma továbbra is 380 fő, ám a fizikai és a szellemi dolgozók aránya az előbbiek előnyére nőtt, ugyanis a rendszer bizonyos adminisztratív feladatköröket kiváltott – ezzel pedig szintén kiadást takarított meg a vállalat.

A Xapt a Microsoft Dynamics integrált vállalatirányítási rendszerek forgalmazója, a cég fő tevékenysége ezek bevezetése, oktatása és a vállalati igényeknek megfelelő testreszabása, továbbfejlesztése. Ezekre a rendszerekre alapozva fejleszt egyedi igényeket kielégítő speciális iparági megoldásokat.

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés