hirdetés
hirdetés

Bloomberg

Tényleg a napenergia lesz a legolcsóbb erőforrás?

A költségek szakadatlan süllyedése egyre valószínűbbé teszi a felvetés megalapozottságát.

hirdetés

Bár a napenergia rohamos elterjedése már több mint egy évtizede elkezdődött, jelentős árcsökkenés csak az utóbbi pár évben következett be. A szektort a költségek ilyen ütemű zuhanása jókora előnyhöz juttatja a fosszilis üzemanyagokéhoz képest. Részben Németország és Kína a motorja az egyelőre tartós lendületnek. Érdekes módon az ár megawattóránként (MWh) 100 dollárra esett. Adja magát a kérdés: lehet-e a napenergia a legolcsóbb erőforrás a Földön?

Sami Khoreibi, az Environmena Power Systems vezérigazgatója a Bloombergnek így nyilatkozott: „egy olyan új valóság lebeg a szemünk előtt, ahol a napenergia a legolcsóbb erőforrás, márpedig nem látom, hogy mikor fog véget érni az árcsökkenés.”

Jessica Shankleman és Chris Martin, a Bloomberg két munkatársának jelentése alapján a napfényből egy kilowattóra (kWh) előállítása akár kevesebb mint 3 centből is megoldható. Ez az átlagos globális szénenergia árának történetesen a fele.

A Bloomberg New Energy Finance nevű kutatási szervezetének grafikonja azt mutatja, hogy a napenergia globális szinten valószínűleg 2025-re válik olcsóbbá a szénenergiánál. A feltételezés megalapozottságát erősíti, hogy 2009 óta a napenergia ára 62%-ot esett. Az iparágban a drasztikus árcsökkenést jó részt a technológiai fejlődés okozza.

Jenny Chase, a New Energy Finance napenergiáért felelős elemzője azt állítja, hogy 2025-re az 1 megawatt pluszos földre telepített napenergia-rendszerek wattonként 73 centbe fognak kerülni a jelenlegi 1,14 dollárhoz képest. Ez 36%-os zuhanást jelent.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Technews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés