hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

Az IoT-ben és a big datában is erősít a Telenor

2016-ban minden korábbinál több adat állhat a társadalom szolgálatába, és nagy teret hódíthatnak a szoftveralapú megoldások - egyebek között ez derült ki a Telenor Csoport kutatási divíziója által készített elemzésből.

hirdetés

A Telenor 2016 legfontosabb globális távközlési trendjeit összegző, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a digitális technológia terjedése minden szempontból át fogja alakítani a távközlési iparágat és a mobiltechnológia használatát az élet egyre több területén.

A legfontosabb trend az lesz az idén, hogy egy termék vagy szolgáltatás kidolgozásakor már a fejlesztés korai szakaszába is bevonják az ügyfeleket. A második legfontosabb a Telenor kutatása szerint az, hogy az idén minden korábbinál nagyobb mértékben kihasználják majd a távközlési vállalatok a big data technológiában rejlő lehetőségeket. A szolgáltatások üzemeltetése során keletkező adatok begyűjtését nemcsak belső célokra, hanem a teljes társadalmat érintő problémák megszüntetésének a szolgálatába lehet állítani.

A gépek alkalmazkodnak az emberhez
A gépek alkalmazkodnak az emberhez

A közlemény szerint a szoftveralapú megoldások terjedése azt jelenti, hogy a jövőben az egyes szolgáltatásokat - például beszédhívást vagy mobilinternetet - nem külön célhardver szolgálja majd ki, ehelyett a hálózati funkciókat virtualizálják (Network Function Virtualization, NFV), tehát egy univerzális hálózat működését csak egy szoftver határozza meg (Software Defined Networking, SDN).

A kutatás szerint idén érzékelhető lesz, hogy többé nem az embernek kell a számítógéphez alkalmazkodnia, hanem a gépek alkalmazkodnak az emberhez. Ezt a jelenséget új szolgáltatásokon, az emberi beszédet megértő digitális asszisztensek hatékonyabb működésén, a pontosabb internetes keresési eredményeken, és a relevánsabb hirdetéseken keresztül fogják a felhasználók érezni.

Az energiatakarékos hálózatok áttörést hoznak a dolgok internetében (Internet-of Things, IoT), ezek a kis fogyasztású WAN-hálózatok (Low Power Wide Area, LPWA-hálózatok) lehetővé teszik majd, hogy szenzorok és más IoT-eszközök egyszerűen és olcsón kommunikálhassanak az interneten.

A Telenor szerint 2016-ban a kormányok és a szabályozó hatóságok egyre intenzívebb vitát folytatnak majd arról, hogyan lehetne a hagyományos jogi kereteket az új digitális versenykörnyezethez és a fejlődő közösségi gazdasághoz (sharing economy) igazítani.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés