hirdetés
hirdetés

MediTech

Telemedicina-tesztek az Uzsokiban

Ritkábban kell felkeresni a kórházat vagy a rendelőt, ha a vérnyomást, a vércukorszintet és az egyéb fontos élettani paramétereket az orvos a távolból is felügyelheti. A telemedicina szolgáltatásként való bevezetéséig bőven van még tennivaló. Az ipar kezdeményezett, az állam partnerként támogatja a projektet.

hirdetés

Ipari szereplők közreműködésével és finanszírozásával telemedicina-rendszer kialakítását és tesztelését kezdték meg a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban. Az innovációs projekt hosszú távú stratégiai célja olyan hardver- és szoftverrendszer létrehozása, amellyel lehetővé válik az emberek egészségi állapotának (vérnyomásának, vércukorszintjének, szívműködésének stb.) távfelügyelete, illetve a kórházak és járóbeteg-rendelők terhelésének és működési költségeinek csökkentése. A projekt tudományos partnere a Magyar Telemedicina és E-health Egyesület, stratégiai partnere a Microsoft Magyarország.

A Medistance távgondozási rendszer készülékei –  vérnyomásmérő, vércukor-, koleszterin-, trigliceridszint-mérő, mobil EKG
A Medistance távgondozási rendszer készülékei – vérnyomásmérő, vércukor-, koleszterin-, trigliceridszint-mérő, mobil EKG

Saját eszközeivel és telemedicinás megoldásaival több hazai és külföldi kis- és középvállalkozás kapcsolódik be a munkába, így például a Promecom, a Medexpert, a Pentavox, a 77 Elektronika és a svéd MedicPen. Az innovációs projektben való részvétel a kórház és a tesztbe bevont páciensek számára ingyenes. Az Uzsoki Utcai Kórházban már a tesztek során napi szinten használják a telemedicina-rendszert. Fokozatosan egyre több beteghez kerülnek ki a mérőeszközök, amelyek használatát az egészségügyi személyzet tanítja meg az érintetteknek.

Egyedi fejlesztések közös platformon

– Az elmúlt években sok hazai kis- és középvállalkozás kezdett el telemedicinás fejlesztésekkel foglalkozni. Többféle betegségtípusra különféle informatikai megoldások születtek, amelyek önmagukban kiválóan működnek. Hiányzik azonban egy olyan egységes, szabványos platform, amelyhez ezen rendszerek csatlakozhatnának, és amelyet az orvosok egyszerűen használhatnának.

Közel féléves munkával feltérképeztük a fejlesztéseket, megvizsgáltuk, hogy közülük melyeket tudnák a kórházak leginkább hasznosítani, majd elkészítettük egy központi, az egyedi megoldásokat összefogó platform specifikációit. Felvetődött a saját fejlesztésű központi rendszer gondolata, de körülnéztünk a világpiacon is: gyakorlatilag az összes nagy szereplő rendszerét megvizsgáltuk. Számos szempontot figyelembe véve végül egy meglévő, sok országban már bizonyított központi platform, a Microsoft HealthVault mellett döntöttünk.

HealthVault a világban

A Microsoft eredetileg az amerikai piacra fejlesztette a HealtVaultot, de azóta Európában is megjelent a platform. Jelenleg főként Észak-Amerikában, Skandináviában és Németországban folynak bevezetések. A HealthVault a magánemberek számára itthon is elérhető (online követhetők a felvitt adatok, például a testsúly, a vérnyomás), intézményi szinten, az egészségügyi ellátás szervezeteinek, orvosainak bevonásával azonban először az Uzsoki Utcai Kórházban indított projekt keretében jelenik meg Magyarországon.

Mind a Microsoft, mind az érintett kis- és középvállalkozások vállalták, hogy eszközeikkel, megoldásaikkal, valamint anyagi támogatásukkal részt vesznek egy innovációs projektben, amelynek keretében, több száz páciens bevonásával, élőlaboros környezetben teszteljük a telemedicina-szolgáltatásokat. A teszthez természetesen kellett egy egészségügyi intézmény is. Az Uzsoki Utcai Kórház innovatív vezetői szívesen csatlakoztak a projekthez – tájékoztat Miletics Pál, a Magyar Telemedicina és E-health Egyesület elnöke.

Ütemterv két fázisban

A 2014 októberéig tartó első fázisban a meglévő eszközöket és megoldásokat további alapos elemzésnek vetik alá, specifikálják az egyes orvosi szakterületek (diabetológia, kardiológia stb.) telemedicinás mérési és értékelési folyamatainak pontos protokolljait, majd az eszközöket kiadják a tesztekbe bevont pácienseknek. Az élőlaboros tesztek során vizsgálják az eszközök, a megvalósított rendszer, a felhasználói felületek rendszerlogikai használhatóságát, elfogadottságát.

Rendkívül fontos, hogy a telemedicina-rendszert minden érintett könnyen, felhasználóbarát módon tudja használni
Rendkívül fontos, hogy a telemedicina-rendszert minden érintett könnyen, felhasználóbarát módon tudja használni

A projekt első fázisának feladata még a különálló telemedicina-rendszerek és a Microsoft HealthVault integrációja. Ennek részeként olyan, mobiltechnológiára épülő telemedicina-rendszert alakítanak ki, amely a következő alaptulajdonságokkal rendelkezik: többfajta (legalább háromfajta) betegségtípus kezelését támogatja; többfajta, különböző fiziológiai paramétereket mérő szenzorral működik együtt; több, a pácienshez kihelyezett és az orvost kiszolgáló felhasználói egységet (home-hub, GUI) integrál rendszerbe.

Mindezt egy olyan közös keretrendszerre és a Microsoft HealthVault platformra épülő architektúrában valósítják meg, amely biztosítja a szenzorok betegségcsoportok szerinti variábilis alkalmazhatóságát, megteremti a mért adatok integrált orvosi elemezhetőségét, valamint illetékesség szerinti integrált és biztonságos hozzáférhetőségét. A projekt második fázisában, az első körben elkészített részletes orvosi protokollok birtokában, szolgáltatási rendszerbe illesztik a tesztelt telemedicina-megoldásokat.

Készülnek a specifikációk

A specifikációk, illetve az egyes szakterületek mérési és kiértékelési folyamatának elkészítése komoly szakértelmet igénylő munka, amelyben a Magyar Telemedicina és E-health Egyesület szakértői szorosan együttműködnek orvosi szakmai társaságokkal (Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Diabetes Társaság stb.). Emellett folyamatos konzultációt folytatnak a Microsofttal, valamint a projektbe bevont többi ipari partnerrel.

– Rendkívül aprólékos munkát végzünk, hiszen sem a telemedicinás folyamatok, sem az azokhoz kapcsolódó orvosi protokollok nincsenek előkészítve. Jóllehet néhány évvel ezelőtt, a pályázati pénzből működő eVita nemzeti technológiai platform keretében elkészült a telemedicinás folyamatok átfogó, magas szintű informatikai specifikációja, az egyes szakterületekre vonatkozó, részletes specifikációk még hiányoznak. A mi feladatunk most ez utóbbiak kidolgozása. A munka során természetesen az európai uniós irányelveket is szem előtt kell tartanunk – mutat rá Miletics Pál.

Medexpert Arteriograph – az artériás rendszer állapotának vizsgálatára
Medexpert Arteriograph – az artériás rendszer állapotának vizsgálatára

Idén legalább 300 pácienst szeretnének bevonni a tesztekbe. A telemedicinás méréseket lehetővé tevő, kihelyezhető eszközök köre és száma folyamatosan nő. Mivel a kezdeményezés nyitott, időről időre újabb ipari szereplők csatlakoznak a projekthez. További egészségügyi létesítményekkel is folynak a tárgyalások. A Magyar Telemedicina és E-health Egyesület elnöke szeretné, ha év végére legalább további két, de lehetőleg három kórház kapcsolódna be a projektbe. Kézenfekvő, hogy a projekt során felhasználják az egyetemeken felhalmozott szakirányú tudást.

Napjainkban több helyen is folytatnak, jellemzően sokéves múltra visszatekintő, kutató-fejlesztő tevékenységet a témában. Elismert kutatóműhelyek működnek például a Műegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a veszprémi Pannon Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen.

– Természetesen kapcsolatban állunk az egyetemi kutatócsapatokkal, a konzultáció folyamatos. Nagyon komoly eredmények születtek ezekben a műhelyekben, ám kutatás-fejlesztéseik legfeljebb a prototípus szintjéig jutottak el. A mi projektünkben pedig minden tekintetben, így jogi értelemben is, késztermékekre van szükség. Olyan termékekre, szolgáltatásokra, amelyeket valós betegeknek, élőlaboros kísérletekben adhatunk oda. Mindazonáltal számolunk az egyetemeken felhalmozott, témába vágó tudással. Reményeink szerint mi lehetünk azok a partnerek, amelyekkel az egyetemek továbbvihetik kutatásaikat – hangsúlyozza Miletics Pál.

Mivel a telemedicinás eszközök által szolgáltatott érzékeny, adott esetben akár életveszélyt jelző adatok méréséről, továbbításáról és kiértékeléséről van szó, az innovációs tesztet a szereplők (kórház, iparvállalatok, páciensek) közötti, minden részletre kiterjedő, szigorú együttműködési szerződések szabályozzák.

Felhasználóbarát portálok a HealthVaulthoz

– Az Uzsoki Utcai Kórházban folyó telemedicina-projekt egyedülálló Magyarországon, de világszerte sem sok helyen találkozhatunk hasonlóval – hívja fel a figyelmet Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletágának igazgatója. A Microsoft több millió forinttal járul hozzá a kezdeményezéshez, továbbá a tesztidőszakban ingyenesen bocsátja rendelkezésre HealthVault platformját.

A HealthVault olyan felhőalapú megoldás, amely szabványos interfészen keresztül fogadja a különböző telemedicinás eszközökből beérkező adatokat, ellátja a szükséges adattárolási és -elemző funkciókat, továbbá amelyen keresztül az orvosok és a páciensek elérhetik az őket érintő adatokat. A projekt során nem kell tehát külön kialakítani ezen funkciókat, az alaprendszerként működő HealthVault mindenről gondoskodik. Mivel rendkívül fontos, hogy a telemedicina-rendszert minden érintett könnyen tudja használni, a projekt egyik kiemelt feladata a felhasználóbarát, magyar nyelvű portálok kialakítása.

Medexpert CBPM24 – a centrális vérnyomás 24 órás követésére
Medexpert CBPM24 – a centrális vérnyomás 24 órás követésére

A fejlesztőmunka már megkezdődött. Egyfelől olyan webes felületet készítenek, ahol az orvosok saját pácienseik adataihoz könnyen és gyorsan hozzáférhetnek, másfelől a páciensek számára olyan portált fejlesztenek, ahol lényegesen egyszerűbb az eligazodás, mint egy angol nyelvű, idegen logikájú oldalon. A webes felületeket – akárcsak a rendszer összes elemét, funkcióját és szolgáltatását – természetesen alapos szakértői és felhasználói teszteknek vetik alá. A végleges rendszer a tesztekből érkező visszajelzések figyelembevételével áll majd össze.

– Tudomásunk szerint egyelőre kérdéses, hogy a projekt lezárultát követően a tesztrendszer tovább működik-e majd az Uzsokiban, vagy esetleg a mostani projekt tapasztalatait felhasználva egy teljesen más rendszert építenek ki. Az sem ismert még, hogy hány egészségügyi intézményben vezetnének be a közeljövőben az innovációs projekt eredményeire építő telemedicina-rendszert.

Csupán egy dolog biztos: az élesben működő telemedicina-rendszerek lényegesen hatékonyabbá tehetik a krónikus betegek ellátását. Egyébként azt várom, hogy mostantól számítva egy-másfél év, amíg a végleges rendszer elkészülhet. Egy olyan rendszer, amelybe a tesztrendszer tapasztalatai mind műszaki, mind orvosi értelemben beépülnek – fogalmaz Sagyibó Viktor.

A szakember véleménye szerint a tesztbe összességében legalább 500, de inkább 1000 pácienst kellene bevonni. Ez az a mennyiség, amikor már jól kijönnek a problémák, a rendszer hiányosságai, és biztonsággal lehet építeni a tapasztalatokra.

eVita – kórházi környezetben

Az eVita (életvitelt segítő infokommunikációs technológiák és alkalmazások) nemzeti technológiai platform 2007 novemberében alakult. Működését az akkori Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (ma Nemzeti Innovációs Hivatal) pályázatán elnyert támogatásból finanszírozta.

Az eVita platform keretében – többek között – stratégiai kutatási és megvalósítási tervet dolgoztak ki arról, hogy miként épülhetnének be az infokommunikációs eszközök a mindennapokba, és segíthetnék a rászorulók életét. Az eVita egyúttal fórumot teremtett a témában dolgozó kutatók és fejlesztők számára, továbbá szorgalmazta az európai AAL közös programban (Ambient Assisted Living Joint Programme) való magyar részvételt. Az AAL közös program olyan infokommunikációs megoldások fejlesztését tűzte ki célul, amelyek segítik az idős embereket, hogy megszokott környezetükben független életvitelt folytathassanak.

Az eVita keretében tehát stratégiák, magas szintű, általános specifikációk születtek, a működési körébe tartozó fejlesztések jellemzően csak a prototípusig jutottak el. A központi anyagi források időközben elfogytak, újabbak nem érkeztek. A mostani, iparági szereplők által kezdeményezett és finanszírozott innovációs projekt az eVita egyfajta folytatásának is tekinthető, amelynek keretében adott szakterületekre lebontva dolgozzák ki a telemedicinás orvosi folyamatokat és protokollokat, illetve hoznak létre a piacon értékesíthető termékeket, szolgáltatásokat.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés