Szerelés

Tárolni is professzionálisan érdemes

Bemutatunk egy új, innovatív módszert eszközeink biztonságos és rendezett tárolására, amely az eddig ismert technológiát kiegészíti, az egyedi igényeknek megfelelően testre szabhatóvá teszi.

hirdetés

Napjaink egyik meghatározó trendje a hatékonyság, a termelékenység gazdaságos növelése a gyártásban. A közepes és nagyvállalatok többsége már alkalmaz valamilyen menedzsmentmódszert arra, hogy munkafolyamatait folyamatosan javítsa, gyorsabbá és biztonságosabbá tegye, emelje a kibocsátás volumenét, illetve csökkentse a fajlagos előállítási költségeket. Akár a lean módszert, akár más hatékonyságfokozó módszerek eszközrendszerét vizsgáljuk, minden esetben alapelvárás az eszközök állandó rendelkezésre állásának biztosítása. A Hahn+Kolb ehhez fejlesztett ki egy kézenfekvő megoldást.

Fókuszban a szivacsbetét

Mind a napi összeszerelő munka, mind a karbantartás területén alapvető igény a dolgozó és a munkáltató részéről, hogy a járatos, gyakran használt szerszámok kézközelben legyenek. Találkozott már olyan esettel, amikor egy szerszám mégsem ott volt, ahova ön vagy munkatársa letette? A rendszeresen használt szerszámok jellemzője, hogy néha „önállósítják” magukat, vagy egyszerűen csak „lábuk kél". Rengeteg időt elvesztegethetünk, amikor a drága percek – például a termelősor nem tervezett leállása alatt – azzal telnek, hogy akár egy egyszerű villáskulcsot, fogót, egyéb szerszámot keresünk. Ezek a keresési idők leállási időben, órabérben azonnal számszerűsíthetők, és a következő megoldással akár azonnal radikálisan csökkenthetők.

Alapszínek a piros, a zöld, a ké, a sárga és a szürke, de további színek is rendelhetők
Alapszínek a piros, a zöld, a kék, a sárga és a szürke, de további színek is rendelhetők

A Hahn+Kolb ezeket az igényeket felismerve úgy döntött, hogy a számos versenytárs kínálatában is elérhető szivacsbetétek területén innovatív fejlesztést hajt végre. De mi lehet innovatív egy egyszerű szivacsbetétben? Az, hogy ellenálló (ipari környezetnek megfelelő alapanyag és megmunkálási technológia), hogy egyedi (az elrendezés egyéni igények szerinti testre szabható), illetve hogy új dimenziók, új alkalmazási lehetőségek nyílnak meg.

Ellenálló kivitel

A piacon számos gyártó szivacsbetét-megoldásai elérhetők. Ezek jellemzően vizes technológiával kivágott, ragasztóval egymáshoz ragasztott szivacsrétegek. Gyakori probléma, hogy a mindennapi használat során sűrűn érintkeznek olajokkal, kemikáliákkal. Ezek a szivacsot elszínezik, fizikai ellenálló képességüket és élettartamukat csökkentik, a rétegek közötti ragasztót feloldják.

E problémák kiküszöbölésére az Opt-I-Store nevű Hahn+Kolb-szivacsbetétek nyújtanak lehetőséget. A szivacsbetét habanyaga speciális polietilénből készül. Az úgynevezett Cross Linked PE egy kémiailag térhálósított zárt cellás szerkezetű műanyag hab, kitűnő és nagyon finom cellaszerkezettel rendelkezik. Ipari környezetben tökéletesen megállja helyét: ellenáll olajnak, nedvességnek, vegyi anyagoknak, ütéscsillapító tulajdonságokkal bír, ezen felül rugalmas és könnyű. Ezek a jellemzők együttesen járulnak hozzá különösen hosszú élettartamához.

Egyedi terméktesztelés

Egy neves nemzetközi autóipari beszállító partner magyar munkatársai a bevezetés előtt egyedi terméktesztet végeztek. Az Opt-I-Store szivacsot egy olyan, az üzemben használt olajban „fürdették” hetekig, amelyben minden korábbi tesztelt szivacsanyag feloldódott és „megsemmisült”. Az Opt-I-Store egy hónap fürdés után sértetlenül, eredeti méretében és formájában, torzulás nélkül került ki az agresszív anyag öleléséből. Ezt követően nagy nyomású, 150 °C-t meghaladó hőmérsékletű gőzzel „kimosták” – a szivacsbetét megtisztult, a formáját és méretét továbbra is megőrizte. Végül kézzel nyújtották, csavarták, tekerték. A behatások ellenére továbbra sem változtak az anyag tulajdonságai, jóváhagyást kapott a bevezetésre.

Továbbá a Hahn+Kolb szivacsbetétje marási technológiával, egyetlen rétegből készül, így az oldószerek negatív hatásai nem érvényesülnek. A szerszámok, eszközök helyének kialakítása további alkalmazásokra is lehetőséget nyújt. Például elhelyezhetők olyan extra ujjhelyvájatok, amelyek megkönnyítik a stabilan, „passzentosan” elhelyezett szerszám kivételét a szivacsbetétből. Azonban a helytakarékosság érdekében akár az is megtehető, hogy az ujjhelyvájatokat elhagyva a szerszám egy része alatt egy extra kimélyítést hozunk létre. E ponton megnyomva a szerszám másik oldala kiemelkedik, és egyszerűen kiemelhetővé válik. 

A szerszám kivételét extra ujjhelyvájatok vagy innovatív megoldások segítik (forrás: Hahn + Kolb)
A szerszám kivételét extra ujjhelyvájatok vagy innovatív megoldások segítik (forrás: Hahn + Kolb)

Alkalmazhatóságát bővíti, hogy ESD kivitelben is megrendelhető, továbbá élelmiszer-biztonsági előírásoknak is megfelel.

Ésszerű és egyedi

A Hahn+Kolb nem kizárólag a saját szerszámai elhelyezésére biztosít lehetőséget az egyedi szivacsbetétben. Olyan szerszámokat, eszközöket vagy akár gyártásközi anyagokat, késztermékeket is elhelyezhetünk benne, amelyeket nem a vállalat katalógusából választott ki a partner. Ezáltal jelentősen bővülnek a felhasználók elképzelésének megvalósítási lehetőségei, új dimenziók nyílhatnak a szerszámkocsik fiókjain túlmenően is.

Több mobil, hordozható szkenner áll rendelkezésre Magyarországon, amelyekkel a megrendelő telephelyén elvégezhető a szivacsbetétben elhelyezendő eszközök beolvasása. Így nem kell precíz CAD-rajzot készíteni az elhelyezni kívánt eszközről, illetve nem kell azokat több napra elküldeni és a termelésben nélkülözni a felvételek elkészítése idejére. A mobil szeknnelés hasonlóan történik, mint egy irodai dokumentum beolvasása – a szkenner felületén elhelyezik az eszközöket, szerszámokat, majd egy digitális felvételt készítenek róluk. Az eszközöket, szerszámokat nem egyesével szkennelik be, hanem elhelyezhetők a kívánt jövőbeli elrendezésben, egymás mellett – ahogyan tárolni és használni szeretnénk őket.

Az adatfelvételt követi az információk digitális feldolgozását, és egy CAD-programot írva a szakemberek előkészítik a gyártási programot. A legyártott szivacsbetétek adatai megrendelőnként elmentésre kerülnek, valamint egy etiketten a legfontosabb információkat elhelyezi a Hahn+Kolb a kész szivacsok alján. Így ha bővítés vagy akár utánpótlás miatt új szivacsbetét rendelése válik szükségessé a már meglévő eszközök tárolásához, csupán az etikett alján megadott kódot kell elküldenie a Hahn+Kolb számára. A kód ismeretében a szivacsbetét az eredetivel megegyező dimenziókkal néhány nap alatt legyártásra kerülhet.

Új dimenziók nyílnak meg

Az Opt-I-Store habszivacs alapkivitelű vastagsága 30 mm, amelytől egyedi igény esetén fel- és lefelé egyaránt el lehet térni. A legnagyobb rendelkezésre álló keményhab betét 1500 mm hosszú és 1000 mm széles lehet. Standard megoldásként a gyártó kék színben szállítja a szivacsbetétet (fekete kasírozással a fedőrétegen). Lehetőség van piros, zöld, sárga és szürke színek választására, további egyedi színek opcionálisan kaphatók.

Egyedi kialakítású kofferekben is előnyösek a szivacsbetétek
Egyedi kialakítású kofferekben is előnyösek a szivacsbetétek

A technológia részleteinek bemutatását követően szeretnénk az alkalmazás további, új lehetőségeire felhívni a figyelmet. A szivacsbetétek nem csak szerszámkocsikban alkalmazhatók. Elhelyezhetők például polcos vagy egyéb tárolási rendszerekben. A szivacsbetétekben azonban nem csak szerszámok helyezhetők el. Felhasználható például érzékeny, sérülékeny, értékes kész vagy gyártásközi termékek és alkatrészek tárolására. A termelésben történő használat esetén a szivacsbetétben elhelyezett készletek gyorsan áttekinthetők, hozzájárulva a termelési vészhelyzetek megelőzéséhez. Az egyik magyarországi autógyártó cég például a műszerfalba beépítésre kerülő műszeregységet tárolja ily módon a gyártósor mellett.

Kreatív elképzelések esetén például egyedi szivacsbetétek használhatók mintadarabok, mintatermékek bemutatására, hozzájárulva a megjelenés színvonalának fokozásához. A szivacsbetét elhelyezhető akár teljesen egyedi méretű és formájú bemutatókofferekben, mappákban, bemutatókocsikban is.

Felhasználói előnyök egyedi szivacsbetétekkel
  • elrendezés és felosztás saját elképzelések szerint
  • rendezett és tudatosan előkészített munkakörnyezet
  • gyors hozzáférés a szivacsbetétben elhelyezett eszközökhöz
  •  időmegtakarítás és hatékonyságnövelés a használat során
  • átlátható és ellenőrizhető az eszközök megléte
  • biztonságos tárolás és szállítás
  • elkerülhető az eszközök felesleges felhalmozása
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[163595] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés