Meteorológia

Szuperolcsó meteorológiai állomások

Új, 3D-nyomtatással előállított időjárás-figyelő szerkezetet fejlesztett az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala, amely alacsony előállítási költsége miatt a fejlődő országokban is óriási segítséget jelenthet.

hirdetés

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) együttműködésének gyümölcse az a meteorológiai állomás, amelynek 3D-nyomtatott alkatrészei utólagosan a telepítés helyszínéről is könnyedén pótolhatók. A szerkezeteket csapadék-, szélsebesség-, páratartalom- és nyomásmérővel is ellátják, miközben a napsugarak rongáló hatásaitól is kellő védelmet kapnak. Az érzékelők által rögzített információkat szuperolcsó komputerekkel helyben dolgozzák fel, és az adatokat az állomások kezelői táblagépekről tudják leolvasni. Az eszközök ténymegállapításait természetesen távoli központokba is el lehet küldeni.

3D-nyomtatott meteorológiai állomás (Fotó: Kelly Sponberg, NOAA)

Mint azt egy blogban az USAID megjegyzi, a kereskedelmi forgalomban lévő, jelenlegi meteorológiai állomások akár dollártízezrekbe is kerülhetnek, ami – lássuk be – két nagyságrenddel magasabb a hivatal eszközének kb. 200 dolláros gyártási költségeinél. A különösen alacsony ár és a könnyű javítás a fejlődő országokban is hatalmas támogatást nyújthat a természeti katasztrófák előrejelzésében, illetve a hatásaikat megelőző óvintézkedésekben.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés