hirdetés
hirdetés

IT és kommunikáció

Szoftverek újrahasznosítása

Jogilag egy ideje már tiszta a kép, Európában megengedett a szoftverek átruházása, sőt precedens is van a minden érintett érdekeit figyelembe vevő bírósági ítéletre. Mindazonáltal vannak tévhitek, különösen az OEM-licencekkel kapcsolatban.

hirdetés

A szoftverlicencek vásárlása drága mulatság. Minden vállalat (és magánember) sok-sok pénzt fizet azért, hogy legálisan használhassa a különféle számítógépes programokat. A licenc tulajdonképpen egy szerződés, egy megállapodás a majdani felhasználó és a szerzői jog tulajdonosa között, amelyben lefektetik a vásárlás feltételeit. Hosszú időn keresztül fel sem vetődött, hogy az időközben fölöslegessé vált szoftverektől – ahogy a használt autóktól – meg lehetne válni, pontosabban pénzzé lehetne azokat tenni. Ennek megfelelően az sem merült fel, hogy használt szoftvereket lehessen vásárolni. Az utóbbi években azonban változott a helyzet; ma már világszerte – így az Európai Unióban és Magyarországon is – adottak a használt szoftverek kereskedelmének, a szoftverek újrahasznosításának feltételei.

Licenctípusok

Jóllehet elméletben bármilyen szoftverlicenc továbbértékesíthető, a használt szoftverek piacán a Microsoft-licencek a legkelendőbbek – tájékoztat Arató E. Árpád, a használt szoftverek kereskedelmével foglalkozó Licence Professional Kft. ügyvezetője. A Microsoftnak alapvetően kétfajta licence van: egyéni és vállalati licenc. Mindkét alapcsoportnak léteznek altípusai.

Az egyéni licencek közé tartozik az OEM vagy matricás konstrukció, a full package product (FPP) vagy más néven dobozos termék, valamint az úgynevezett system builder (ez az altípus a normál ügyfeleket nem érinti). A vállalati vagy volumenlicencek aszerint bonthatók három altípusra, hogy hány licencet vásárol meg a cég, és ennek megfelelően mekkora mennyiségi árengedményt ad a szállító. Létezik select, open és enterprise agreement volumenlicenc. Ezen szerződésfajtákon belül az alábbi Microsoft-termékek a legelterjedtebbek: operációs rendszerek, Office csomagok, szervertermékek, valamint az asztali gépek és a szerverek közti csatlakozást biztosító CAL-ok (client access licence).

Egyszerű az átruházás folyamata

Bő 10 éve minden szoftverlicenc – legyen akár egyéni, akár volumenlicenc – átruházható. Ez azt jelenti, hogy ha egy magánembernek vagy egy vállalatnak van egy Microsoft-licence, akkor azt bizonyos körülmények között, illetve bizonyos játékszabályokat betartva átadhatja egy másik magánembernek vagy vállalatnak. (Megjegyzendő, hogy az OEM-licencek esetében nem egységes a gyakorlat. Míg az Európai Unióban az OEM-licencek átadhatók, az Egyesült Államokban nem.)

Arató E. Árpád: A használt szoftverek piacán a Microsoft-licencek a legkelendőbbek
Arató E. Árpád: A használt szoftverek piacán a Microsoft-licencek a legkelendőbbek

Maga az átruházás menete a szoftverlicencek esetében roppant egyszerű, tulajdonképpen ugyanúgy történik, mint amikor valaki eladja a használt autóját. Miután az eladó és a vevő egymásra találnak, megkötik az adásvételi szerződést, amelyben rögzítik, hogy ki, kinek, mit és mennyiért ad el. Gyakorlatilag ezzel párhuzamosan elindítható az átruházás (átírás) folyamata. A vevő fizet, az eladó odaadja a szoftver használatához szükséges eszközöket, és ezzel a szoftverlicenc tulajdonost váltott. Természetesen közvetlenül is kapcsolatba léphetnek egymással az eladók és a vevők (ha megtalálják egymást), de működnek a piacon úgynevezett szoftver-remarketerek, amelyek kifejezetten a használt szoftverek licenceinek kereskedelmével foglalkoznak, azaz közvetítenek az eladók és a vásárlók között.

– A szoftver-remarketer alapvető feladata, hogy összehozza a használt szoftver eladóját és vevőjét, azaz magát az üzletet. Ezt teheti saját piaci kapcsolatai révén, de igénybe veheti az európai remarketerek nemzetközi tőzsdéjét is, ahol válogatni lehet az eladási megbízások között. A kínálat tehát bő, az országhatárok nem jelentenek akadályt. Ezen túlmenően a remarketerek feladata a szoftvertranszferálás folyamatának lebonyolítása. Ehhez nem árt a tapasztalat, mivel a transzferutak különbözőek, attól függően, hogy milyen termékről van szó, melyik évben kötötték a szerződést, pontosan milyen szerződésfajtát választottak stb. – fogalmaz Arató E. Árpád.

Piaci viszonyok

A szoftverlicencek szinte az összes olyan licenc esetében átruházhatók, ahol tulajdont szerzett, szerez az ügyfél. Ha egy üzlet nem jön létre, annak többnyire nem jogi, hanem piaci okai vannak. Ilyen piaci ok lehet például, ha egy szoftver nagyon bonyolult és (vagy) moduláris, és ezáltal az átruházás folyamata komplikálttá válik (például vállalatirányítási rendszerek). Akadályt jelenthet, ha az illető szoftvernek kicsi a piaca, azaz csekély az esély rá, hogy az eladó és a vevő egymásra találjanak. Ez utóbbi körbe tartoznak jellemzően az iparban használt, valamilyen konkrét feladatra specializált szoftverek. Vagy itt vannak a vírusirtók, amelyek lényege a naprakészség, így a korábbi verzióknak gyakorlatilag nincs létjogosultságuk.

A használt szoftverek árait alapvetően a tőzsde határozza meg. A szoftver-remarketerek ugyanúgy kezelik a licenceket, mint a tőzsdebrókerek a cégek részvényeit. Ennek megfelelően korántsem csak az befolyásolja az árat, hogy milyen termékről van szó. Sokat nyom a latba, hogy a tranzakció mikor, milyen keresleti-kínálati viszonyok között jön létre. Általánosságban az a tapasztalat, hogy használt szoftver vásárlásakor 20-70 százalékos megtakarítás érhető el. Természetesen sokkal kisebb az árcsökkenés az új árhoz képest, ha valaki ma egy használt Office 2010-et vásárol, mintha egy Office 2003-at.

Eladható az OEM-licenc is

Az OEM-licencekkel kapcsolatban számos „városi legenda” kering. Ezek egyike, hogy az OEM-licenc és a gép egy egységet alkot. – Ez az állítás így nem igaz. A pontos megfogalmazás, hogy az OEM-licencet és a gépet egyértelműen egymáshoz kell rendelni. Tehát hozzárendelésről és nem egységről van szó. Ez azt jelenti az OEM-tulajdonos (tehát a licenc tulajdonosa) számára, hogy a három részből, tehát a matricából, a szoftvert tartalmazó adathordozóból és a licencfüzetből álló OEM-licencet egyértelműen hozzá kell rendelnie a számítógéphez. Egyszerű ökölszabály, hogy egy OEM-tulajdonos egy OEM-licencet csak egyszer rendelhet hozzá egy géphez. Nem bonthatja fel ezt a kapcsolatot úgy, hogy a szoftvert átrakja egy másik gépre.

A szoftverekből is csak azt és annyit kell tartani, amit és amennyit tényleg használunk
A szoftverekből is csak azt és annyit kell tartani, amit és amennyit tényleg használunk

Az OEM-licenc tehát végigkíséri a gép élettartamát. Ebből következően mindaddig, amíg nem lehetett a használt szoftverekkel kereskedni, az öreg géppel együtt ki kellett dobni a szoftvert is. A helyzet azonban ma már egészen más. Magyarországon is közel négy éve létezik a használt szoftverek piaca, így arra is megvan a lehetőség, hogy az OEM-tulajdonos levegye gépéről a licencet, és eladja valakinek. Természetesen ebben az esetben is javasolt a transzferálási protokoll szigorú betartása – mutat rá a LicencePro ügyvezetője.

Kezeld úgy, mintha egy könyv lenne!

Az OEM-licencek átruházásakor valamiféle garanciára van szükség, hogy az eladó tényleg ne használja a szóban forgó szoftvert a későbbiekben. Az OEM-konstrukciónál ez az egyik leglényegesebb kérdés. A probléma kiküszöbölésére, és az összes érintett érdekeinek védelmére három színtéren kell tiszta helyzetet teremteni: a szerzői, a licenc- és a kereskedelmi jog terén.

A szerzői jog a tulajdonosnak (így például a Microsoftnak) két jogot ad a kezébe: a saját termékére vonatkozó szerzői jogot, valamint a terjesztési jogot. A saját termékre vonatkozó jog azt jelenti, hogy a tulajdonoson kívül más nem nyúlhat bele a szoftverbe. Ha tehát egy fejlesztő mégis szeretne valamilyen módosítást végrehajtani a programon, ahhoz a tulajdonostól engedélyt kell kérnie. Aki engedély nélkül nyúl bele a szoftverbe, az vét a szerzői jogok ellen. A terjesztési jog értelmében csak a tulajdonos adhat ki terméket a megadott névvel, sőt az adott szoftverhez tartozó bitkombinációt (tehát magát a programot) csak és kizárólag ő adhatja el a piacon. A licencjog jellemzően a szerződésben leírtakból indul ki.

Természetesen előfordulhatnak nézeteltérések, ezért is számít mérföldkőnek az Európai Bíróság 2012 márciusában hozott ítélete, amely egyértelműen támogatja a használt szoftverek piacát, és minden, korábban esetleg felmerült licencjogi problémát elhárít. Egyik leglényegesebb kijelentése, hogy a szoftverlicencek akkor is átruházhatók, ha a licencszerződésben szó szerint ennek az ellenkezője szerepel. A licencjogot illetően a tagországok bíróságainak tehát ehhez az iránymutatáshoz kell igazodniuk.

Napjainkban a mérnököknek megvan rá a lehetőségük, hogy szoftverlicenceiket ugyanúgy kezeljék, mint a cég bármely más vagyontárgyát
Napjainkban a mérnököknek megvan rá a lehetőségük, hogy szoftverlicenceiket ugyanúgy kezeljék, mint a cég bármely más vagyontárgyát

Az OEM-licenc tulajdonosának a szerzői és a licencjogok tiszteletben tartása mellett a kereskedelmi jog ellen sem szabad vétenie, azaz nem szabad kárt okoznia a szerzői jog tulajdonosának. A használt szoftverek piacán azonban ez a veszély fel sem merülhet. Miután valaki – első licenctulajdonosként – fizetett a szerzői jog tulajdonosának, ez utóbbi nem élhet további követeléssel. Semmi köze a licenc további sorsához, hiszen a jogkimerülés esete forog fenn. Ez azt jelenti, hogy az első vásárlás pillanatában a szerzői jog tulajdonosának minden joga megszűnik, kivéve a szerzői jog által garantált jogokat. Másképpen fogalmazva: a szoftvert úgy kell kezelni, mint egy könyvet – hangsúlyozza Arató E. Árpád.

És vajon milyen elbírálás alá esnek az átruházást illetően az interneten vásárolt, onnan letöltött szoftverek? A kérdést szintén egy európai bírósági ítélet döntötte el. A pert a szoftver-remarketerek indították azért, mert az Oracle a szoftver fizikai hordozójához (CD, DVD) kötötte az átruházhatóságot. Az öt évig húzódó perben végül az a döntés született, hogy a jogkimerülés fogalma a letöltéssel szerzett szoftverlicencekre is érvényes. A letöltött szoftverek egyenrangúak, egyenértékűek a korongon megtestesült szoftverekkel, következésképpen átruházhatók.

Nem mindenütt kell a legújabb verzió

Arató E. Árpád elmondása szerint mind több termelővállalat tartozik a LicencePro ügyfelei közé. Ezen körben egyre inkább előtérbe kerül a használt szoftverek eladása és vásárlása, hiszen a mérnökök számára természetes eljárás az eszköztárral való hatékony gazdálkodás. A fölösleges szoftverektől éppen úgy meg szeretnének szabadulni, mint a használaton kívüli gépektől, berendezésektől, miközben költséget takaríthatnak meg, ha használt szoftvereket vásárolnak. Az iparvállalatoknak tehát általában nem kell magyarázni, hogy milyen előnyei vannak a használt szoftverek piacának.

– Napjainkban a mérnököknek megvan rá a lehetőségük, hogy szoftverlicenceiket ugyanúgy kezeljék, mint a cég bármely más vagyontárgyát. A szoftverekből is csak azt és annyit kell tartaniuk, amit és amennyit tényleg használnak. A befektetett pénz egy részét vissza tudják szerezni, és más, hasznosabb dologra tudják fordítani. Különösen annak tükrében merem ezt kijelenteni, hogy a magyarországi vállalatok 72 százalékánál még mindig Windows XP Professional működik.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenütt, minden feladatra megfelelőek a sokéves rendszerek, de bőven van olyan munkakör, ahol nincs szükség a legkorszerűbb technológiára, és kiválóan alkalmas a feladatok elvégzésére például egy újrahasznosított Windows 7 vagy Windows 10. Annak ugyanis semmi értelme, hogy a drága, legfrissebb verzió fusson a gépen, miközben a munkatárs csak egy korábbi szintre visszabutított változatot használ – mutat rá a szakember.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[124173] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés