hirdetés
hirdetés

Mérnöki módszerek

Szimuláció a gyártásfejlesztésben

A végeselem-módszert és az azon alapuló analízist a 20. század mérnökei fejlesztették ki. Napjainkban ennek segítségével már a tárgyak számítógépes modelljein is végezhetők élethű vizsgálatok. 

hirdetés

A vezető gyártók gyakorlatában ez a hatékony módszer már a gyártást, gyártásfejlesztést is segíti, nemcsak a terméktervezését. Erről a lépéselőnyről beszélgettünk Ring Zoltánnal, a CAD-Terv Mérnöki Kft. értékesítő munkatársával.

A szimuláció eredetileg tervezési segédeszköz. Milyen kapcsolódása lehet mégis a gyártáshoz?

Ha végiggondoljuk, a gyártásban a terméken kívül sok más tárgy is ki van téve terheléseknek, amelyeket el kell viselnie. Ezeket a tárgyakat is megtervezik azzal a céllal, hogy a leggazdaságosabban ellássák a funkciójukat. Ilyenek lehetnek például a tartó- és tárolóegységek. Ezeknél gyakori kérdés például, hogy mit bírnak rakatolás és mozgatás tekintetében. Gyártáshoz kapcsolódik például egy robotcella életvédelmi határolófala, amelynek képesnek kell lenni megállítani egy robotot kritikus esetekben. De ilyen egy szerszám is, amely a munkadarabbal akár százezerszer is kölcsönhatásba kerül, legyen szó akár kovácsolásról, forgácsolásról vagy más alakítási eljárásról. Gyakori, hogy ezek az eszközök nagyobb terhelést kapnak, mint maga a termék.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni, amelyeknek gyártási vonatkozása is van?

A lehetőségeket nehéz még végiglistázni is, csak gondolatébresztőnek mondanék példákat. A logisztikai egységekhez kapcsolódó szilárdságtani számítások alapvetőek, és kézi számítással a dinamikus, illetve nemlineáris vizsgálatok nem végezhetők jó hatékonysággal. Ezen túlmenően a végeselemes szimulációval vizsgálni lehet a nehezebben megfogható és összetett kérdéseket is. Ilyen például a szerszámkopás, a kifáradások, a maradó alakváltozások kérdései. A hőhatásokat sem célszerű elhanyagolni, vizsgálhatók akár a hőterjedés, a hőfáradás vagy a gyártási hőhatás okozta maradófeszültségek. Ez a munkadarabokra, termékekre ugyanúgy érvényes kérdéskör. Volt már vizsgálatunk, ahol egy összetett fúró-maró szerszám hűtésére és alakváltozására vonatkoztak kérdések üzemi körülmények között. Hasonlóan hasznos lehet egy munkacella szerkezetének merevségvizsgálata és tágabb értelemben a frekvencia-, a frekvenciaválasz- és a sajátfrekvencia-vizsgálatok, amelyek számítógéppel összetett szerkezetekre is könnyen megoldhatók.

Hengerelés 3D-s végeselemes szimulációja

Miben jobb a 3D-s valósághű szimuláció, mint a megszokott számítások?

A 3D-s modell szimulációs vizsgálata átfogó képet ad, nemcsak részek, keresztmetszetek adatait. Ez segíti a kritikus zónák időben való felismerését, összevetését. A számítógépes vizsgálat másik előnye az, hogy összetett problémás terhelési kombinációkat ugyanolyan hatékonyan dolgoz fel, mint az egyszerű tehereseteket. És nem utolsósorban gyorsabban szolgáltat eredményt, amely pontosabb lehet a kézi számításnál.

Mi a hozzáadott értéke ezeknek az analíziseknek?

Használatukkal fejlődik a minőség, illetve ugyanazt a minőségi előrelépést gyorsabban tudjuk megvalósítani. Javítja a minőséget, ha több alternatíva közül a jobbat vihetjük tovább, vagy el tudunk végezni tetszőleges teherre vizsgálatot, vagy akár élettartamot is tudunk azonosítani. A másik nagy haszna a 3D-s valósághű szimulációnak, hogy költséget tudunk általa csökkenteni. Például a nem megfelelő szerszámprototípusok költségei megspórolhatók, csökkenthető a szerszámköltség, ha tudjuk előre, melyik részt erősítsük meg a kifáradási élettartam növeléséhez, vagy a tárolással és anyagmozgatással kapcsolatos károk csökkenthetők a logisztikai egységek szimulációs ellenőrzésével.

Forgácsolás 3D-s végeselemes szimulációja

Hogyan juthat valaki ilyen tudás birtokába?

Azoknak, akiknél gyakran merülnek fel ilyen kérdések, ajánljuk a saját szimulációs kapacitás felépítését. Ilyen esetben egy igényfelmérés alapján javaslatot teszünk, hogy a szoftvermegoldásaink közül melyikkel tudna a leghatékonyabban dolgozni. Akiknél a megtérülési idő hosszú lenne, azoknak beruházás helyett cégünk külsős mérnöki szolgáltatásként el tudja végezni a megbeszélt vizsgálatokat, majd megválaszoljuk az eredményekhez kapcsolódó kérdéseket is. Célunk az, hogy a piac megismerje és megszokja ezt a mérnöki eljárást, ahogyan ez az élvonalbeli cégeknél már megtörtént. (x)

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés