hirdetés
hirdetés

MediTech

Szigorúan ellenőrzött implantátumok

Egy megmunkálóüzem által készített alkatrész meglehetősen közel került a cégtulajdonoshoz: precízen az alapító, Fran Phillips gerincéhez van erősítve, évekkel ezelőtt megrepedt csigolyájának támogatására. 

hirdetés

Betegek ezreihez hasonlóan ő is olyan implantátummal él, amelyet Haas CNC megmunkálógépekkel készített a New Jersey állambeli, elmwoodi Phillips Precision Medicraft (PPM) vállalat. A New York városától nem egészen 20 mérföldre üzemelő PPM a speciális ortopéd implantátumok és műszerek, valamint steril eszközök elismert gyártója. A vállalkozás az első Haas esztergagépet 1992-ben vásárolta, és azóta is ezt a márkát részesíti előnyben.

A Haas szerszámgépek teljes körű bevezetése megkönnyíti a munka ütemezését és az alkalmazottak átállását egyik gépről a másikra. Jelenleg a PPM-nél negyven Haas CNC marógépet és hat esztergaközpontot alkalmaznak, amelyekkel térd-, csípő-, könyök-, váll- és gerincimplantátumokra, valamint az ilyen eszközök emberi testbe történő behelyezéséhez szükséges műszerekre és szerszámokra specializálódik.

A PPM rendelésre gyárt olyan ortopédiai ipari ügyfelek számára, mint a Stryker, a Zimmer vagy a Biomet, hogy csak néhányat említsünk. A vállalat megmunkálási kapacitása segítségével teljes körű szolgáltatást ajánl, amelyet Haas Super VF marógépekkel és SL sorozatú esztergaközpontokkal valósít meg. A legtöbb Haas gép már hosszú évek óta napi 20 órát működik, de még most is ugyanazt a minőséget nyújtja, mint újonnan. A cégvezetők véleménye szerint a Haas által nyújtott teljesítmény-ár arány egyedülálló.

Csípőcsavar tépőfoggal

A PPM többnyire nem túl nagy sorozatú gyártást végez, és a gépek hosszú sorain gyártott, összetett formájú alkatrészeknek rendkívül pontosnak kell lenniük. Vegyünk például egy csípőcsavart: a nagyjából 25 cm hosszú alkatrész az egyik végén kúpos tépőfog alakú, a másik oldalán hatszög formába megy át. Általában egy CNC marógépen szokták készíteni, de a PPM-nél a Haas negyedik tengelyes és derékszögű fejjel ellátott technológiáját alkalmazzák, amellyel a szerszámot a megfelelő szögben és fordulatszámon tudják bevezetni. Ezzel szimulálják az öttengelyes működést, így olyan formájú csavart készíthetnek, amelyet marással egyébként nem lehet kialakítani. A létrejövő csavar kialakításának része a nagyon agresszív „tépőfog”, amelyet az orvosok igen kedvelnek: ugyanis gyorsan be- és kicsavarhatják, így csökken a műtétek időtartama.

A megkövetelt szigorú tűrések betartása sem jelent gondot
A megkövetelt szigorú tűrések betartása sem jelent gondot

Mivel a vállalatot ritkán értesítik előre arról, hogy milyen alkatrészeket fognak rendelni és mikor, ezért a Haas gépek rugalmassága a vállalkozás mindennapos sikerének másik rendkívül fontos eleme. A PPM akár 60 különböző méretben képes kúpos csapok gyártására „gombnyomásra”, havonta 1200 vagy 1500 darabos sorozatban is. Ugyanakkor a vállalat gyakran készít egyéni 5, 20 vagy 100 darabos sorozatokat.

A PPM kúpos csapjai összetett titán alkatrészek, amelyeken számos Haas gép dolgozik az olyan műveletek során, mint a kúposítás, marás, fúrás, menetfúrás, esztergálás és hatszögű üregelés. Ez igen messze áll attól a vállalkozástól, amelyet Fran Phillips a pincéjében indított be 1967-ben, az „űrkorszakban”, legtöbbször a NASA tevékenységével összefüggő, de viszonylag egyszerű megrendelésekkel.

A szerény kezdeteket követően azonban a hetvenes években a vállalkozás hamar 40 fős megmunkálóüzemmé nőtte ki magát, mielőtt a nyolcvanas évek elején egy stratégiai váltás megváltoztatta a PPM jövőjét, és átállt az orvostechnikai profilra. Ekkor még kevés cég foglalkozott ortopédiai célú megmunkálással, így ez nagy lehetőség volt a vállalkozás számára. Azóta kiépítették a minőségirányítási rendszerüket, folyamataikat és a szabályozási terveiket az ISO 13485 szabvány alapján.

Verseny a Távol-Kelettel

Manapság a PPM egyre nagyobb nyomás alatt van, elsősorban a tengerentúli gazdaságosabb lehetőségeket kereső ügyfelek miatt, akik főként Kínában, Malajziában és a világ egyéb, alacsony költségekkel kecsegtető területein keresik a megoldásokat. Emiatt a vállalat egy olyan kis piacot célzott meg a csúcsminőségű orvosi alkatrészek megmunkálásával, amelyet kevesen vállalnak fel a bizonytalan jövedelmezőség miatt.

CNC marásra negyven Haas Super VF marógépet alkalmaznak
CNC marásra negyven Haas Super VF marógépet alkalmaznak

John Phillips leírása szerint a PPM gyártási gyakorlata „valószínűleg egy kicsit más”: a CAD modelleket a Pro/Engineer segítségével dolgozzák fel, majd létrehozzák a saját gépi kódot a CAD csomagban, és pontosan azt küldik vissza, amit az ügyfél kért, azaz a specifikációk alapján precízen legyártott tényleges terméket.

A Haas technológia kihasználásával egy negyedik tengelyen működő forgófejet használnak, amellyel a munkadarab négy oldalát munkálják meg, majd egyetlen készülékben megfordítják azt. Két művelet alatt végeznek, ezután mehet az alkatrész a véglegesítő részlegre sorjázásra. A Haas gépeken jellemzően feldolgozott anyagok például 17/4 rozsdamentes acél, 400-as és 300-as sorozatú rozsdamentes acél, titán, kobalt-króm ötvözet, valamint PEEK (poliéter-éterketon). Az utóbbi esetében a PPM nemrégiben kapta meg az első PEEK-rendelését, és ezen alkatrészek gyártása is Haas technológiával történik majd.

Megkülönböztetett figyelem

A Haas gépek különösen beváltak, beleértve az árstruktúrát is. A PPM által beszerzett gépek nem kerülnek 500 000 dollárba, mint más gyártmányok. Sokkal olcsóbbak, így az igényeknek megfelelően szerezhetik be őket, és nem jelent gondot a megvásárlásuk. Emellett az ebben a konkrét esetben kisméretű termékekhez a megmunkálási területek és asztalok tökéletesen megfelelnek, illetve a gépeknek nem jelent gondot az alkatrészeknél megkövetelt szigorú tűrések betartása.

A Phillips családot közelről érinti az általuk gyártott eszközök fontossága: az, hogy mekkora különbséget jelenthetnek azoknak az életében, akik megkapják őket, valamint az, hogy elengedhetetlen a követelményekre és minőségre szánt figyelem.

(forrás: Haas CNC)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés