hirdetés
hirdetés

NIDays 2013

Szép, platformalapú világ

A világszerte tartott NIDays grafikus rendszertervezési konferenciák budapesti állomásaként november 5-én egész napos szakmai eseményt rendezett a National Instruments Hungary Kft., amely a méréstechnika, automatizálás és tesztelés területének legújabb fejlesztéseit állította a középpontba.

hirdetés

A mérési, automatizálási és beágyazott megoldások területén világszerte vezető szaktekintély amerikai National Instruments legújabb fejlesztései évről évre augusztusban látnak napvilágot, így idén is a nyár végén bocsátották ki grafikus rendszertervezési környezetük, a LabVIEW legújabb, 2013-as verzióját. Az újdonságok megjelenése pedig alapot szolgáltat az éves sorozat, a világ számos helyszínén megtartott NIDays rendezvények tematikájához, hiszen ilyenkor ismertetik a szakemberekkel a fejlesztéseket, újdonságokat.

A rendezvénysorozat idén november 5-én érkezett a National Instruments Hungary Kft. szervezésében a budapesti helyszínre, ahol szakmai előadásokon és tréningeken vehettek részt az érdeklődők, a nap zárásaként pedig LabVIEW fejlesztői vizsgát is tehettek. Visszatérve a nemrégiben megjelent legújabb LabVIEW verzió különlegességére: a 2013-as változat már egészen különleges alkalmazások fejlesztésére is alkalmas (köztük például orvosi és katonai felhasználások), ami miatt merőben új tulajdonságokat is be kellett építeni a rendszerbe.

Negyedik ipari forradalom

Az újdonságok ösztönzője azonban csak részben az újszerű alkalmazások köre, döntő lökést az a hatalmas léptékű technológiai átalakulás ad, amelyet napjainkban negyedik ipari forradalomként vagy a teljes ipari szektornak a helyi körülményekhez jól alkalmazkodó kiber-fizikai alapokra helyezéseként emlegetnek – emelte ki nyitóelőadásában James Kimery, a rádiófrekvenciás technológiával, tesztrendszerekkel, illetve kommunikációval foglalkozó csoport vezetője az NI Texas állambeli austini központjában.

A szakember felvázolta a méréstechnika általános fejlődésével, azaz a diszkrét műszerekről a fizikai beágyazott rendszerekre, majd a virtuális műszerezésre, innen pedig a platformalapú beágyazott rendszerekre való áttéréssel összefüggésben a platformok fejlődésének legfontosabb állomásait.

A Windows- és Intel-alapokon nyugvó PC-s platform, mint az első meghatározó lépcső vezetett az ipari célú beágyazott PC-k elterjedéséhez. Ezek helyett hódítottak a következő fejlődési fázisban a webplatformon nyugvó megoldások, http, illetve html alapokra helyezett beágyazott PC-k. A jelen azonban a mobil platformoké: iOS alapokon az iPad, iPhone vagy éppen iPod eszközök váltak a folyamatok fő tényezőjévé. Ez az átalakulás pedig alapvetően meghatározza az ipari tesztelés, mérésadatgyűjtés, megfigyelés szoftver- és hardvereszközeinek fejlesztési irányait.

A fejlesztés jeles képviselői

Az elmúlt időszak kiemelkedő fejlesztéseinek bemutatásából számos példát emelhetnénk ki, köztük a már portálunkon korábban bemutatott újabb vektorjel analizátor-generátor készüléket. Egy másik figyelemre méltó újdonság az elmúlt időszak nagy sikerű CompactRIO platformjának legújabb változata, az NI cRIO-9068 szoftverdefiniált vezérlő, amely a kiber-fizikai rendszerek támogatásával képes forradalmasítani az ipari folyamatokat.

Maximálisan újratervezett felépítése ellenére továbbra is teljes körű I/O kompatibilitást biztosít az NI LabVIEW-val és a CompactRIO platformmal. A vezérlőben a legkorszerűbb technológiák kaptak helyet, úgymint a Xilinx Zynq-7020 típusú, teljes körűen programozható egycsipes rendszer.

Az új cRIO-9068 tulajdonságai közül kiemelkedik az előző generációhoz viszonyítva megnégyszerezett számítási kapacitás, 667 MHz-es kétmagos ARM Cortex-A9 processzorral és Xilinx Artix-7 sorozatú FPGA-val. Az új, valós idejű, Linux-alapú operációs rendszer nagyobb rugalmasságot nyújt a LabVIEW Real-Time és C/C++ alkalmazásfejlesztőknek. Ezen felül nagyban hozzájárul a teljesítmény növekedéséhez, valamint növeli a biztonságot és az újabb adatbázisok elérhetőségét.

Az újonnan megjelent vezérlő esetében a működési hőmérséklet tartományát –40 °C és +70 °C közöttire terjesztették ki. Sokat léptek előre a fejlesztők a robusztus kialakítás, a mostoha alkalmazási feltételek elviselése terén. A cRIO-9068 tartósan 5g-s rázkódási igénybevételnek tehető ki, de sokkszerűen a nehézségi gyorsulás ötvenszeresének megfelelő terhelést is károsodás nélkül kibír.

Az új cRIO vezérlőben a legkorszerűbb technológiák öltenek testet Az új vezérlő hasonlít ugyan a többi Compact RIO eszközre, mégis forradalmi technológia rejlik benne. Ezzel a platformmal olyan szoftvertechnológiával bővült a választék, amelyet korábban szinte egyáltalán nem vagy csak hosszú fejlesztési idővel és költségesen lehetett volna megvalósítani.

Egyedülálló a visszaforgatás mértéke

1976-os megalapításakor az alapítók 100 évre szóló tervével útjára indított National Instruments jelentős határokat lépett át az elmúlt időszakban. Miután forgalma 2011-ben először meghaladta az 1 milliárd dollárt, tavaly tovább gyarapodott. Idénre az alkalmazottainak száma 7000 fölé emelkedett és több mint 700 együttműködő partnerrel áll kapcsolatban világszerte. A kutatás-fejlesztésbe visszaforgatott összeg eközben állandóan 16 százalék, ami kiugró arány nemzetközi összehasonlításban. De egy másik területen is jelentősen invesztál a jövőbe: nagy hangsúlyt fektet területi értékesítőmérnökeinek képzésére – tudtuk meg a szakmai napot kísérő sajtótájékoztatón Svantner Éva kelet-európai médiakoordinátortól.

A vállalat harmadik éve – folyamatosan jó eredménnyel – vesz részt a legjobb munkahelyeket kereső nemzetközi Great Place to Work kutatásban, és tavaly először bekerült az első tíz közé, a kilencedik helyen végzett. Emellett a hasonló európai és hazai toplistákon is előkelő helyezést ért el. Svantner Éva az NI magyarországi jelenlétével kapcsolatos, az utóbbi időben lezajlott több, részben évfordulós eseményre is felhívta a figyelmet.

Így például tavasszal ünnepelték a budapesti iroda 10 éves fennállását, és mindenképpen szót érdemel az első tengeren túli termelőüzem, a debreceni gyár többlépcsős bővítése. Ennek legújabb fejleménye a 4 milliárd forint összköltségű tudományos park október 1-jei alapkőletétele. Szintén az idei esztendő kiemelkedő eseményei közé tartozik, hogy az NI Hungary vállalat a február 15-én kötött stratégiai megállapodással a magyar kormány kiemelt partnerévé vált.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[140421] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés