hirdetés
hirdetés

FJH

Szénből gyémánt áramütésre

A Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel a legkülönbözőbb forrásokból származó szén egy szempillantás alatt gyémánttá alakítható.

hirdetés

A technika a szenet egy röpke „áramvillanással” felforrósítja, és így hozza létre a kívánt anyagot.

A tudósok először 2020-ban ismertették a Flash Joule Heatingre (FJH) keresztelt eljárást. Az akkori kísérletekben a különböző széntartalmú anyagokat 2727 °C-ra izzították, amivel turbosztatikus grafénpelyhekké konvertálták őket.

A folyamatot mindazonáltal most tovább finomították, hogy egyéb szubsztanciákat is előállíthassanak a segítségével.

A tavaly alkalmazott villanások 10 milliszekundumig tartottak, a szakemberek azonban rájöttek, hogy az időtartam 10 és 500 milliszekundum közötti finomhangolásával a szén atomjai egyéb struktúrákba, például a nanogyémántéba és a koncentrikus szénébe is átrendezhetők.

Nanogyémántrács (Forrás: RICE)
Nanogyémántrács (Forrás: RICE)

A procedúra elősegítése érdekében jelen esetben szerves fluorvegyületeket és prekurzorokat is bevonnak a processzusba. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a fluor segít erősebb köteléket kialakítani a szénatomok között, ami a nanogyémántok előállítását szelídebb körülmények között is lehetővé teszi. Mindehhez egyébként óriási nyomás alkalmazására lenne szükség.

Egyszerűsége miatt az új FJH procedúra például a nanogyémántok ipari méretű gyártásában olyan mélyreható változásokat idézhetne elő, amelyekből egyebek mellett az elektronikai ipar is busásan profitálhatna.

A Rice csapata most azt vizsgálja, hogy milyen változásokat érhetnek el akkor, ha fluor helyett bórt, foszfort vagy nitrogént vonnak be adalékanyagként a kísérletekbe.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés