hirdetés
hirdetés

Meditech

Szemgyógyszerbevitel mikrotűs kontaktlencsével

Kissé morbid elnevezése ellenére a technika hatékonyabb és fájdalommentesebb lehet a megszokott eljárásoknál.

hirdetés

A szemet jobbára szemcseppel vagy kenőccsel szokták kezelni, ám a látószerv természetes védekező mechanizmusai (pislogás, könny) a gyógyszert hatékonyan és gyorsan el tudják távolítani a rendeltetési helyéről.

Olykor az orvosságot injekcióval is be lehet adni, de ez a módszer fájdalmas lehet, és a fertőzés veszélyét is magában hordozza. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően sok szembetegségben szenvedő ember gyakran vonakodik betartani a gyógyszerbevitel ütemtervét, ami például az állandó kezelést igénylő, a zöldhályoghoz hasonló kondíciók esetében rendkívül káros hozzáállás.

A szingapúri Nanyang Technological University egyetem tudósai által kifejlesztett tapasz éppen erre a problémára kínálhat megoldást.

Forrás: The Engineer

A kétszer két milliméteres kontaktlencseszerű eszközön kilenc, hialuronsavból készült mikrotű helyezkedik el. Mindegyik tüske vékonyabb egy hajszálnál, és piramis alakú, hogy könnyebben tudjon bemélyedni a szövetbe. A tapasz felhelyezése után a tüskék leválnak a „talapzatról”, és a szaruhártyába fájdalommentesen behatolva és itt megkapaszkodva lassan bocsátják ki magukból az orvosságot.

Erezett szaruhártyájú egereken végzett tesztek folyamán egyszeri használattal a tapasz 90 százalékkal hatékonyabbnak bizonyult egy csepp 10-szer annyi hatóanyagot tartalmazó szemcseppnél.

A tanulmányt a Nature Communications nevű folyóiratban publikálták a tudósok.

A csapat már benyújtotta  a találmányra vonatkozó szabadalmi kérelmet, és jelenleg tovább csiszolgatja a technikát, hogy egyszer majd emberek esetében is alkalmazni lehessen.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[231072] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés