hirdetés
hirdetés

Szemétből aranyérem

A tokiói olimpiai érmek 47 tonna újrahasznosított e-hulladékból készültek. 

hirdetés

Japánban korábban mintegy 5 millió használt mobiltelefont gyűjtöttek össze, és az olimpiát használta fel a hulladék felszámolására.

A „Tokyo 2020 Medal Project” elnevezésű kezdeményezés már 2017-ben elkezdődött. Két év alatt a japán olimpia szervező bizottsága az ország minden tájáról származó elektronikus hulladékot gyűjtött össze, például mobiltelefonokat, tableteket, fényképezőgépeket.

Sportolók, egyetemi hallgatok, milliónyi japán dobta össze kicsi, már nem használt elektronikai eszközeit.

A gyűjtési akciót hivatalosan 2019 márciusában lezárták, összesen 1621 településről összesen 79 ezer tonna e-hulladékot gyűjtöttek össze, amelyben 21 millió mobiltelefont tartalmazott.

A fémes elemeket megolvasztották, majd finomították. A folyamat végén 32 kilogramm aranyat, 3500 kilogramm ezüstöt és 2250 kilogramm bronzot nyertek ki az összegyűjtött hulladékokból, amelyekből 2500 érmet készítettek.

Az egyedi dobozokat fából, japán kőrisből készítették
Az egyedi dobozokat fából, japán kőrisből készítették

Japán az érmekhez szükséges nemesfémeken kívül, tonnányi műanyaghulladékot is újrahasznosított, hogy abból építsen dobogót az olimpiai ünnepségekre. Sőt, az érmeket tartó szalagok is újrahasznosított poliészter szálból készültek. Az érmek szalagjainak jellegzetes mintázatában a kimonóhajtogatást szimbolizálja, az egyedi dobozokat pedig fából, mégpedig japán kőrisből készítették.

Érmek adatai
Az átmérőjük 85 milliméter, vastagságuk 7,7-12,1 milliméter. A 450 gramm tömegű bronzéremben 95 százalék réz, 5 százalék cink található, az ezüstérem 550 gramm tömegű tiszta ezüst. Az aranyérem úgy készül, hogy az 550 gramm tömegű ezüstérem felületére 6 gramm aranyat hordanak fel.
Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés