hirdetés
hirdetés

Szárnyal, mint a madár

Átadták a Festo új hazai gyártóegységét

Június 9-én ünnepélyes szalagátvágással avatták fel a pneumatikus és villamos automatizálásban világszerte vezető szerepet játszó német Festo cég legújabb magyarországi üzemcsarnokát, ahol várhatóan még az idén egyes szelep- és hengertípusok gyártását indítják el.

hirdetés

Az 1925-ben alapított és máig is családi tulajdonban lévő Festo cég pneumatikus és villamos automatizálási termékeinek előállítására 12 országban működtet termelőegységet, ezek közül is a két németországi után a budapesti a legnagyobb. A német anyavállalat 1992-ben alapította meg – a hazai automatizálás akkori egyik elsőszámú zászlóvivőjével, az MMG Automatika Művekkel való sokéves szoros együttműködés folytatásaként – a Festo AM Kft.-t.

Az eredetileg 30 fős, összeszerelésre szakosodott vállalkozás termelőkapacitása azóta hét jelentős lépcsőben bővült, és mára a Festo levegő-előkészítő temékeinek, valamint vákuumtechnikai programjának egyedüli gyártójává vált, a budapesti III. kerületi Csillaghegyi út két oldalán elterülő sokhektáros telephelyein.

Folyamatos fejlődés a hazai kft-nél

Az avatóünnepség jó alkalmat kínált a partnertalálkozóra
Az avatóünnepség jó alkalmat kínált a partnertalálkozóra
A most júniusra elkészült legutóbbi bővítéssel lezárult az új évezred beruházása, a három gyártócsarnokot magában foglaló új épület teljes kivitelezése a Csillaghegyi út páros oldalán lévő ingatlanon, és ezzel a korábbi, 2004-ben, illetve 2009-ben birtokba vett gyártóhelyek után még idén beindulhat a termelés a harmadik csarnokban is. Az 1,3 milliárd forintos beruházással az összes gyártóterület több mint 26 ezer négyzetméterre növekedett. Mivel ezzel az eddigi termékpalettán túl egyes szelep- és hengertípusok gyártása is átkerül Németországból a Festo AM-hez, a hazai leányvállalat jelentős létszám-, termelés- és bevételnövekedéssel számolhat.

Ez pedig igen nagy siker annak fényében, hogy bár az elmúlt válságévek nem okoztak a máshol gyakorta megtapasztalt rendkívüli törést a vállalat életében, de nyilvánvaló visszalépést jelentettek. Tavaly, az első válság utáni esztendő rögtön 40 százalékos növekedést hozott, amely ütemet az előrejelzések szerint idén is tartani tudják. Ehhez a növekedéshez pedig alapos felkészültség szükséges, hiszen az eddig is igen feszített, pontosan ütemezett, napi több százezer alkatrész feldolgozásával járó munkamenetet a jövőben még jobban meg kell szervezniük.

Középpontban az oktatás és az innováció

Az avatóünnepség – melyre meghívták a legfontosabb partnervállalatok és beszállítók képviselőit is – jó alkalom volt az elért eredmények, de még inkább a Festo előtt sorakozó feladatok, a legfontosabb vállalati irányelvek áttekintésére. Kurt Stoll, a cégalapító fia és a vállalatcsoport egyik jelenlegi tulajdonosa előadásában kiemelte, minden gyártónak tisztában kell lennie azzal, hogy nem elég a bármilyen jó produktum, ennél több múlhat az emberi hozzáértésen.

Az ünnepélyes szalagátvágás pillanatai. Középen, ollóval a kezében Kurt Stoll
Az ünnepélyes szalagátvágás pillanatai. Középen, ollóval a kezében Kurt Stoll

A legjobb gép sem működhet képzett kezelők és szervizmunkatársak nélkül. A Festo pedig mindig is sokat tett – és vállalatfilozófiája szerint ezt a hagyományt fogja a jövőben is folytatni – a szakemberek képzéséért. Több mint 40 éve áll szoros kapcsolatban a felsőoktatással és támogat egyetemeket, ahol a jövőt jelentő szakembereket képzik. Didactic üzletága vezető szerepet tölt be az ipari vállalatok dolgozóinak műszaki oktatásában, továbbképzésében. A szakmailag kiművelt emberfőkkel dolgozó vállalat nagyban alapozhat a megújulást jelentő innovációkra, ez pedig a Festónál évente százas nagyságrendű innovációban ölt testet.

Az évi mintegy 1,7 milliárd eurós forgalmú cég innovatív voltát mi sem jelzi jobban, minthogy árbevétele 7,5 százalékát forgatja vissza kutatás-fejlesztésre – emelte ki Kurt Stoll. Az új gyártóegységet szimbolikus szalagátvágással avatták fel, amelyben a tulajdonosi kör képviselőin felül Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár, Puskás Péter Óbuda alpolgármestere, illetve Szövényi-Lux Márton és Bertalan Barnabás ügyvezető is közreműködött.

A természet inspirálja

Az egyre hangsúlyosabb bionikai fejlesztések eredménye a SmartBird robotmadár
A bionikai fejlesztések eredménye a SmartBird robotmadár
Az innovációkkal összefüggő egyik fontos kutatási területet jelenti a Festónál a bionikai kutatás, amely a természettől „ellesett” példák, működési mechanizmusok műszaki eszközökkel történő utánzásával hoz létre sok esetben csak „játéknak” tűnő, de a későbbi fejlődésre esetenként akár nagyon is jelentős hatást gyakorló szerkezeteket. Az egyik ilyen bionikai fejlesztés, az először nemrégiben a Hannoveri Vásáron bemutatott és most Budapestre „repült” robotmadár, a SmartBird.

A madár meglehetősen sérülékeny, szabadban könnyen kárt tesznek benne a széllökések, belső térben nekiütközhet az épület szerkezeti elemeinek, de több mint ígéretes próbálkozás a nehézségek legyőzésére. A magyarországi gyáravató hasonlóképpen az elmúlt évek összetett gazdasági, pénzügyi és esetenként még sokféle gondján-baján való felülemelkedés bizonyítéka. 

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés