hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Szabványosított út a felhőbe

A Beckhoff a TwinCAT 3 automatizálási szoftverplatformban található IoT-termékek sokoldalú funkcionalitásával a felhasználók szabványos Publisher/Subscriber alapú kommunikációs protokollokon keresztül cserélhetnek folyamatadatokat. 

hirdetés

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: TwinCAT IoT 
  • Alkalmazási terület: Felhőalapú kommunikáció
  • Cégnév: Beckhoff Automation Kft.
  • Web: www.beckhoff.hu

A megfelelő szolgáltatások futtathatók nyilvános, például Microsoft Azure vagy Amazon Web Services (AWS) felhőrendszeren, de hatékonyan alkalmazhatók magánfelhőrendszerekben is. A fenti IoT-funkciók elérhetők közvetlenül a vezérlőprogramból, speciális funkciómodulokon keresztül, vagy egy „TwinCAT IoT Data Agent” nevű alkalmazással konfigurálhatók a vezérlőprogramon kívül. Az elküldendő adatok kiválasztása, illetve egy adott szolgáltatás számára történő küldés beállítása egy grafikus konfiguráló alkalmazással végezhető el. A TwinCAT IoT támogatja a felhőalapú kommunikáció szabványos protokolljait, valamint „push” értesítések küldését intelligens eszközökre, ezáltal megkönnyítve az IoT-eszközök és a szolgáltatások internetje (IoS – Internet of Services) közötti kapcsolatok konfigurálását.

A hagyományos vezérlési feladatok felhőbe történő kiterjesztése olyan alkalmazásokon keresztül, mint például a big data, alakfelismerés vagy gépállapot- és energiafelügyelet, a termelési hatékonyság szembetűnő növekedését eredményezi. Az új TwinCAT IoT-nek köszönhetően a TwinCAT 3 automatizálási szoftver teljes körű megoldást nyújt az IoT és ipar 4.0 koncepciók gyors és hatékony megvalósításához. A TwinCAT IoT-termékcsalád jellemzői: könnyű és biztonságos kapcsolódás az IoT-kommunikációs platformhoz; nyitott és zárt felhők támogatása; szabványosított kommunikációs csatornák használata MQTT-, AMQP-, OPC UA-protokollok segítségével; használható többek közt hordozható intelligens eszközökkel történő adatcseréhez is.  

Mitől innovatív a termék?

Az új megoldások egyszerűen konfigurálhatók
Az új megoldások egyszerűen konfigurálhatók
A szokásos vezérlési műveletek körén túlmenő feladatok, például a nagy adatmennyiségek kezelése, az adatbányászat, valamint az állapot- és tápfeszültség-felügyelet kiemelkedő, jövőbe mutató automatizálási megoldásokat igényel. A Beckhoff olyan hardver- és szoftvertermékeket kínál az ipar 4.0, illetve az IoT számára, amelyekkel a lehető legegyszerűbben valósíthatók meg ezek a korszerű megoldások. Az ipar 4.0 és az IoT-stratégia szigorú követelményeket támaszt a különféle elektronikus eszközök, illetve a szolgáltatások hálózati és adatkapcsolati képességeivel szemben. Az adatátvitel hagyományos, piramiselvű szemlélete szerint nagy adatmennyiségeket kell cserélni a kihelyezett érzékelők és a rendszer magasabb szintű rétegei között, viszont a modern gyártóüzemekben létfontosságú a PLC-alapú vezérlőrendszerek közötti horizontális kommunikáció is. Mivel a PC-alapú vezérlési technológiák univerzálisan alkalmasak az ilyen jellegű adatkapcsolatok kezelésére is, fontos szerephez jutnak a korszerű automatizálási projektekben. A Beckhoff új, TwinCAT-alapú IoT-megoldásánál a széles körben használt TwinCAT 3 fejlesztő- és vezérlőszoftver ideális technológiai alapot nyújt az ipar 4.0 területéhez kapcsolódó koncepciók és az IoT-adatátvitel számára. Mindezeken túlmenően a Beckhoff új, IoT-kompatibilis be-ki meneti eszközeivel felépített megoldások könnyen konfigurálhatók, és fennakadásmentesen építhetők össze nyilvános vagy magánfelhőt használó alkalmazásokba.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

A felhőalapú adatszolgáltatások segítik az olyan új, az alap-infrastruktúra tekintetében innovatív üzleti modellek megvalósítását, ahol az informatika és az automatizálás fokozódó konvergenciájának hajtóereje a fontos, mivel ebben az esetben a megfelelő informatikai hátteret nem a gépgyártónak vagy a végfelhasználónak kell biztosítania. Az adatügynök-alkalmazás segítségével pedig régebbi, meglévő TwinCAT-rendszerekbe is beépíthetők a felhőalapú szolgáltatások. A folyamatadatok ilyenkor is exportálhatók a szabványos OPC UA kommunikációs protokollal, tehát nem Beckhoff-rendszerekből is lehet adatokat küldeni; az eszközöknek nem szükséges ismerniük egymást (alkalmazások szétválasztása); minden kommunikáció kimenő irányú (könnyű tűzfal-konfiguráció, az IT-eszközök könnyen beállíthatóak); MQTT, AMQP („pehelykönnyű”, szabványosított protokoll, nagy teljesítmény); könnyebb a távoli karbantartás és a hibák keresése – egy külön megvásárolható okostelefonos alkalmazással mobiltelefonon is megjeleníthetők egy gép riasztási és állapotüzenetei.

Alkalmazási terület elsősorban az előrejelző karbantartás, a gyártósor-optimalizálás, illetve a gyártásfelügyelet.

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A folyamatadatok könnyen exportálhatók
A folyamatadatok könnyen exportálhatók
Az 1980-ban Hans Beckhoff által alapított nemzetközi vállalatcsoport több mint három évtizede meghatározó szereplője az automatizálási piacnak, és nemcsak alapvető technológiát biztosít az intelligens gyárak számára, hanem jövőbe mutató innovációival meghatározza az integrált ipar fejlődési trendjeit. A cégnek disztribútoron keresztül 2005 óta van képviselete hazánkban, azonban a folyamatos és dinamikus forgalomnövekedésnek köszönhetően 2012-től már szükségessé vált a magyarországi leányvállalat létrehozása is. A Beckhoff vállalat elsősorban PC-alapú vezérlési technológiára épülő, nyílt automatizálási rendszereket kínál. Széles termékpalettáján ipari PC-k, terepi I/O eszközök, szervohajtások, szervomotorok és valós idejű automatizálási szoftvercsomagok szerepelnek. A cég New Automation Technology filozófiája az ezeken a termékeken és technológián alapuló, világszerte széles körben alkalmazott műszaki megoldásokat képviseli a CNC-vezérlésű gépektől az intelligens épületekben alkalmazott automatizálási eszközökig. Az ipar 4.0 alapjait a Beckhoff már 30 éve lefektette, és jelenleg is a legjobb megoldásokat kínálja a felhőalapú számítástechnikától a közösségi automatizálásig. Konzorciumi vezetőként többek között az ipar 4.0 első nagy léptékű projektjét, a ScAut- (Scientific Automation – tudományos automatizálás) projektet is képviseli.

Link az innováció mögött álló termékhez és/vagy céghez: www.beckhoff.hu/TwinCAT-IoT

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Beckhoff/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[201436] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés