hirdetés
hirdetés

Energetika

Sárkányokhoz hasonló vitorla a szélenergia-technológiában

A Kite Power Solutions (KPS) brit startup fejlesztése rotorlapátok helyett kisméretű, a sárkányokhoz hasonló vitorlával fogja be a szelet nagy, akár 450 méteres magasságban is. 

hirdetés

Az E.ON a Schlumberger és a Shell Technology Ventures vállalatokkal közösen nagyjából 6 millió eurós befektetéssel részesedést vásárolt a vállalkozásban. 

A KPS új technológiája lehetőséget ad a globális szárazföldi szélenergia-termelés átalakítására, mivel a rendszer gyártása, telepítése és karbantartása olcsóbb és egyszerűbb, mint a hagyományos szélturbináké. A költség potenciálisan olyan alacsony, hogy az energiasárkányok alkalmazásához nem lenne szükség kormányzati támogatásra. Emellett 40 méternél mélyebb tengerparti vizeken is telepíteni lehet a rendszert olyan országok partjainál, mint Portugália, Japán vagy az Egyesült Államok. Az energiasárkány-rendszereket természetesen szárazföldön is telepíteni lehet.

Fotó: KPS
Fotó: KPS

A most befektetett összeg segítségével jövőre a KPS egy 500 kilowattos energiarendszert telepít a West Freugh repülőtér mellett Délnyugat-Skóciában, és ennek alapján az elkövetkező négy év során egy sor, összesen 500 kilowatt kapacitású rendszert mutat be szárazföldön. Ezt követi majd egy 3 megawattos szárazföldi rendszer, majd egy hasonló kapacitású rendszer telepítése a parti vizeken.

„A KPS megoldása elősegíti a megújuló energiatermelés költségeinek csökkentését. Emellett lehetőségünk lesz arra, hogy olyan területeken is megújuló energiát termeljünk, ahol ez ma műszaki vagy gazdasági okok miatt nem lehetséges” – mondta Frank Meyer, az E.ON B2C & Innovation szakterületéért felelős vezetője.

Fotó: KPS
Fotó: KPS

(forrás: E.ON/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés