hirdetés
hirdetés

Rövid idejű űrutazások jönnek

Az orosz űrkutatási hivatal visszaállítaná a rövid idejű, tíznapos űrutazásokat, de azt is tervezi, hogy 9 hónapra megnöveli a Nemzetközi Űrállomás legénységeinek tartózkodását.

hirdetés

Alekszej Krasznov, az ember vezette űrrepülőprogramok vezetője arról beszélt, hogy a Nemzetközi Űrállomást (ISS) célzó rövid "látogatások" 2017-nél, vagy 2018-nál nem korábban várhatók, amikor ismét repülni fognak az amerikai űrhajók. A rövid időtartamú repüléseket korábban a Mir orosz űrállomásra utazáskor és az ISS építése idején bonyolították. A Roszkoszmosz vezető munkatársa ezt azzal indokolta, hogy igény van az úgynevezett célzott űrutazásokra, amikor egy-egy szakember, tudós azzal a céllal indulna az űrállomásra, hogy 10 nap, vagy egy hónap alatt megvalósítsa programját és az eredményekkel visszatérjen a Földre.

Ebben az esetben a Roszkozmosz azon partnerei előtt nyílna sokkal nagyobb lehetőség, akik a hosszú távú, általában hat hónapos űrrepülés miatt nem tudnak a Nemzetközi Űrállomáson dolgozni. Ezzel egyidejűleg a meglévő tartalékokat még jobb kihasználása érdekében arra is gondoltak, hogy meghosszabbítják az "orbitális kiküldetések" időtartamát. Alekszej Krasznov elmondta, hogy a készülő új orosz űrhajó, a Szojuz-TMA-MS tovább tartózkodhat az űrben, mint a mostani Szojuz-TMA-M típus.

Igény van az úgynevezett célzott űrutazásokra
Igény van az úgynevezett célzott űrutazásokra

Azt is közölte, hogy évente így nem 4, hanem 3 hosszú távú repülést valósítanának meg és lehetőség nyílna a rövid idejű repülések végrehajtására is. – Azokkal az űrhajókkal, amelyek kollégáinknál megjelennek – mondta az orosz űrkutatási szakember. Az új Szojuz űrhajó felbocsátását 2015-re tervezik a Roszkozmosznál. A jelenlegi módosított változatánál a napelemek energiaátadását növelik, megváltoztatják a dokkoló-, és irányítómotorokat. Ennek köszönhetően az űrállomás megközelítését és a dokkolást akkor is végre lehet majd hajtani, ha az egyik motor felmondja a szolgálatot és az űrhajó akkor is le tud majd szállni, ha a motorok nem működnének. A Szojuz-TMA-MS-en új kommunikációs és iránymérőket helyeznek el, valamint új parancsnoki rádióvonalat, amely a műholdas rendszerek továbbította adatokat használja fel. A legnagyobb változás azonban a Szojuz irányító-és navigációs rendszerét érinti.

Az amerikai Lockheed Martin az Orion nevű ember vezette új űrhajó kifejlesztésén dolgozik. A NASA elképzelése szerint ez az űreszköz a távoli űrutazásokat szolgálná, például a Mars holdjaira indulnának az űrhajósok rajta, de szükség esetén a Nemzetközi Űrállomásra is eljuttatnák vele az asztronautákat. Ez utóbbi feladatot ugyanakkor inkább az üzleti alapon létrehozandó amerikai űrhajók hajtanák végre. Mások mellett az Sierra Nevada nevű cég 2016-ra meg akarja építeni a Dream Chaser (Álmot kergető) nevű hétszemélyes űrhajóját. A Boeing cég is dolgozik partnereivel a CST-100-as elnevezésű űrhajón.

Kegyes Csilla
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[143001] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés