hirdetés
hirdetés

Meditech

Robotfonal a szélütés kezeléséhez

Egyre kézzelfoghatóbb lehetőség a távvezérlésű agysebészet.

hirdetés

Az agy erein belül könnyedén közlekedő robotfonalat fejlesztettek ki az MIT mérnökei. A gyógyszerek pontos célba juttatásával a stroke és az aneurizma kezelésében lehetne hasznát venni a vastag, távirányítható cérnának.

A találmánnyal akár a nyitott agyműtéteket is ki lehetne váltani, ráadásul a sebészek akár a műtőtől távol eső helyekről is elvégezhetnék vele a beavatkozásokat.

A Science Robotics nevű tudományos folyóiratban közölt tanulmányában a fejlesztőcsapat „mágnesesen irányítható, hidrogélbevonatú robotfonalként” hivatkozik az eszközre.

A robotfonal (Forrás: MIT)

A szál maga alapvetően egy bizonyos rugalmas nikkel-titán ötvözetből készül. A cérnát egy mágneses részecskékkel teletűzdelt elasztikus paszta vagy tinta borítja. Ezt az egészet kívülről hidrogél fedi le, ami miatt a fonal súrlódásmentesen tud közlekedni a véredényekben. A vezérlés mágneses úton, joystick alkalmazásával történik.

A robotszál klinikai alkalmazására, még várni kell, de egy akadálypályán végig vezetve az agilitását már bebizonyították. A végső cél, hogy nemsokára a vérrögfeloldó gyógyszerek célba juttatására vagy az érelzáródások lézeres felszámolására alkalmas, távirányítású fonalak a kórházakban is megjelenhessenek.  

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés