hirdetés
hirdetés

Bányászat

Ritkaföldfémeket találtak az Atlanti-óceán mélyén

Mélytengeri élőlények után kutató német tudósok januári hajóútjuk során az Atlanti-óceán idáig ismert legnagyobb mangángumótelepére bukkantak. A felfedezés jó hírt jelenthet a high-tech eszközök gyártóinak is. 

hirdetés

Az Atlanti-óceánban eddig ismeretlen méretű mangángumótelep tárult fel januárban egy, a mélytengeri élővilág feltérképezésére indult német kutatócsapat előtt. A kiterjedtebb, hasonló kőzetrétegek előfordulása mindezidáig inkább a Csendes-óceánt jellemezte.

A kutatók egyébként a golflabdától a tekegolyóig terjedő méretű mangángumókat találtak a tengerfenéken, ami annak fényében talán még érdekesebb, hogy az ilyen képződmények egymillió év alatt csupán egy millimétert növekednek. A „kőtenger” felfedezése emellett a high-tech elektronikai cégeknek is komoly hasznot hozhat, hiszen az említett üledékekben potenciálisan fellelhető ritkaföldfémek többek között az okostelefonok gyártásának is fontos kellékei.

Mangángumó (Fotó: Thomas Walter)

Az ENSZ Nemzetközi Tengerfenék Hatósága 2014 nyarán engedélyezte a vállalatoknak, hogy gumók és egyéb ritkaföldfémforrások után kutatva immár bányászati célokkal kezdjék meg a mélytengerek feltérképezését.

Különös egybeesés, hogy a felfedezőútban partnerként részt vevő kutatószervezet (a GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel) komolyan vizsgálja a mélytengeri bányászat lehetséges következményeit. Januárban be is jelentettek egy hároméves kutatási projektet, melynek keretében 25 európai kutatóintézettel együtt készülnek elemezni a „tengerfenék kiaknázásának” az élővilágra gyakorolt, várható hatásait.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: PopSci)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés