hirdetés
hirdetés

Esettanulmány

RFID-megoldások – gyors, pontos, hatékony

Az iparág egyik hazai piacvezetőjeként, a Vonalkód Rendszerház Kft. megalapítása óta élenjárónak számít az innovatív technológiák és megoldások megismerésében és alkalmazásában. Az alábbi alkalmazási példákon keresztül látható, hogy az RFID-technológia felhasználása mennyivel gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb adatbevitelt és azonosítást tesz lehetővé.

hirdetés

Nehézkes vonalkódos készletkövetés helyett villámgyors RFID-alapú leltári rendszer

A Vonalkód Rendszerház, prémium ruházati termékeket árusító partnerüknél nagy problémát jelentett az időszakos és a napi szintű készletkövetés ellátása. A vonalkód alapú bolti készlet leltározása rendkívül időigényes feladat volt, melyet a nagy bolti forgalom mellett szinte lehetetlen volt határidőre teljesíteni.
A Vonalkód Rendszerház rendszerfejlesztői egy RFID-alapú leltári rendszer kialakítását javasolták a ruházati kiskereskedelmi üzlethálózatot üzemeltető vállalatnak.

Az RFID-leltárrendszer keretében a kabátokra, pólókra, pulóverekre egyedi RFID-azonosítókat (smart label) helyeztek el. Ezek segítségével a későbbiekben már nem szükséges egyesével leolvasni a termékekről a vonalkódokat, mindössze annyi a feladat, hogy egy mobil PDA segítségével egyidejű, tömeges adatfelvételt készítsünk. A készletkövetés során használt mobil PDA-ra, Android alapú készletkövető kliens szoftvert telepítettek, melyet a meglévő készletkövető szoftverhez illesztették.

Jelenleg a mobil eszközökön elvégezhető fő feladatok a leltározás és a termékkeresés funkció. Az RFID-azonosítók alkalmazásával, nagy hatékonysággal, gyorsan elvégezhetőek a napi és az eseti bolti leltárok, ezáltal lényegesen csökkenthető a ráfordított idő és energia. A termékkeresés funkció segítségével kereshető a termék cikkszám alapján, de akár egy-egy konkrét példány is. Ennek segítségével a bolthálózat üzleteiben gyorsan megtalálható akár egy adott termék konkrét darabja is.

A mobil RFID-olvasók a távoli szerveren elérhető adatállományokat használják a termékek azonosítására. A leltározás végeztével a rögzített adatokat távoli szerverre töltik fel – a bolti wifi hálózaton keresztül –, további feldolgozás céljából.

A leltári folyamatok gyorsítása, pontosítása az RFID-alapú leltári rendszer telepítése után azonnal mérhető.

 

Miért nélkülözhetetlen az RFID-alapú raktári nyilvántartó rendszer az építőiparban?

Országosan elismert épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó vállalat számára jelentős adminisztratív és logisztikai nehézséget okozott a beszállítóktól érkező nagy mennyiségű szerelési anyagok és szerelvények készletezése és mozgatása. Megoldást kerestek arra, hogy miként lehet az építkezéseken megforduló nagy mennyiségű anyag és alkatrész nyilvántartást pontosítani, és azok mozgását követni.

A Vonalkód Rendszerház rendszerfejlesztői RFID-alapú raktári nyilvántartó rendszer kiépítését javasolták, mely megoldás tökéletesen illeszkedik a rendszerrel kapcsolatos vevői elvárásokhoz:

  • a nyilvántartás pontosságának növelése,
  • az adatokhoz, készlet információkhoz való gyors hozzáférés,
  • a raktári készletmozgások követése.

A megoldás alapját az egyedi azonosításra szolgáló RFID-tagek az online működésű LOG4Pro rendszer szolgáltatta. A beszállítóktól érkező termékek azonosításra többféle RFID-bélyeg került alkalmazásra az azonosítandó eszköz, anyag függvényében. Az egyszerű, egyszer felhasználható, nyomtatható papír alapanyagú öntapadós címkétől a speciális, többször felhasználható, fémre is helyezhető megoldásokig.

Jellemzően az építkezéseken a legtöbb esetben nincsen kialakított számítógépes hálózat, így megoldást kellett találni az adatfelvételt végző RFID-olvasók és a LOG4Pro rendszer közti kommunikációra is. Ezért az ajánlott mobil RFID-olvasók a GSM-hálózaton, 3G vagy 4G-n keresztül is kommunikálnak, így a távoli szerveren minden készletmozgás azonnal könyvelődik, és a megfelelő jogosultság birtokában, távolról is elérhető válnak az adatok. A felhasználók (raktárosok, rendszer adminisztrátorok) jogosultsági szintjüktől függően kaphatnak információkat a készletekről, termékekről, illetve végezhetnek műveleteket.

A rendszerben az adatok riportok formájában is lekérdezhetőek, kielemezhetők, illetve exportálhatóak további feldolgozásra.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés