hirdetés
hirdetés

Összeállítás startupok leleményes fejlesztéseiből

Repülőrajt

A technológiai fejlődés mostanában energikusabb, mint valaha. Ez részben annak köszönhető, hogy a relatíve tapasztalatlan, ifjú cégek az innovatív ötleteik kivitelezéséhez szükséges induló tőkét – például a közösségi finanszírozás platformjainak segítségével – az eddigieknél könnyebben össze tudják gyűjteni. A startupok izgalmasabb termékei vagy megoldásai összességében ma már kisebb erőfeszítéssel jutnak el a piaci megmérettetésig, és így mi is nagyobb választékból szemezgethetünk.

hirdetés

Fényszórók

Az additív gyártás elterjedése jelentős veszélyt jelent a high-tech árucikkek piacán. Elég csak a megfelelő technológiával leszkennelni az egyes alkotóelemeket, és egy silányabb anyagból 3D-nyomtatással máris létre lehet hozni egy másolatot róluk. Mondanunk sem kell, hogy például a légi közlekedési eszközök területén mekkora kockázatot rejthetnek magukban ezek a replikák.

A termékek mozgásának figyelemmel kíséréséhez mindazonáltal a jelenleg rendelkezésre álló technológiák nem feltétlenül elégítik ki a cégek igényeit. Az RFID-chipek például némely alkalmazáshoz túl nagyok és drágák, a holografikus címkék pedig könnyen hamisíthatók.

A 2018-as alapítású Dust Identity módszerével, úgy látszik, ezek a hiányosságok kiküszöbölhetők.

Dust Identity
Dust Identity

A koncepció szerint első lépésként a gyártók egy mikroszkopikus gyémánttöredékekkel (nanogyémántokkal) dúsított polimer anyagot permeteznek az árucikkekre. Amikor a polimer megköt, a gyémántdarabkák az aktuális pozíciójukban lemerevednek. Az így kialakult struktúra az esetlegessége és komplexitása miatt gyakorlatilag utánozhatatlan mintájú szórt fényt generál. Miután a rajzolat kikristályosodott, leszkennelik, és egy adatbázisba táplálják. A beolvasást gyakorlatilag egy mikroszkóplencse és egy kamera kombinációjával el lehet végezni. A terméket ezzel a motívummal az eddigieknél sokkal megbízhatóbb módon lehet nyomon követni. A látszat ellenére a módszer olcsó, méghozzá olyannyira, hogy az elektronikai és luxuscikkek, valamint a repülőgép-komponensek mellett a csomagolt élelmiszerek vagy a ruhaneműk kereskedelmében is praktikusnak bizonyulhat.

Sodródás

Egy 1, 2, illetve 3 dimenziós mérésekhez szerkesztett applikáció kiadásával indította el karrierjét egy Moasure nevű startup. A 2014-ben, Warwickben (Egyesült Királyság) alapított cég alkalmazásával a felhasználók a mobiltelefonjuk szenzorjaira támaszkodva végezhetnek térbeli méréseket. A 2-3 százalékos precizitással dolgozó Moasure App iOS-en és Androidon is pozitív fogadtatásra lelt. Az értékelések láttán az alkotó elhatározta, hogy magasabb sebességbe kapcsol, és 2018-ban piacra is dobta a maga Moasure ONE nevű készülékét.

Moasure
Moasure

Az egy tenyérben megmarkolható, rendkívül pontos tehetetlenségi érzékelőkkel megpakolt szerkezet saját térbeli mozgása alapján 24 különféle típusú mérést tud elvégezni. Az eszköz igazi különlegessége a működési elvében rejlik. A Moasure ONE állítólag a rakétairányító rendszerekben használt mozgásmérés (motion measuring) technológiáját veszi igénybe saját térbeli helyváltoztatásának nyomon követéséhez.

Az eszköz kezelése egyszerű. A felhasználó a megmérendő terület kezdőpontján egy gombnyomással elindítja, a végpontján egy másikkal pedig befejezi vagy megszakítja a mérést. Egyszerű távolságmérés közben az se baj például, ha a felhasználó ide-oda tekereg, a légvonalbeli térköz meghatározása így is pontos lesz. Gyorsulásmérői, giroszkópjai és magnetométerei az eszköz számára a távolság-, szög-, szint-, terület-, kerület- és térfogatméréseket egyaránt lehetővé teszik.

(Értel)mezőgazdaság

Saját fejlesztésű, drónra szerelhető hiperspektrális kamerával próbál a gazdálkodók kedvében járni egy Gamaya nevű startup. A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) oldalhajtásaként 2015-ben alapított svájci székhelyű cég képalkotó eszköze állítólag többek között a távérzékelés és a gépi tanulás technológiáit és a termesztés tudományát ötvözi magában.

A különböző fiziológiával és tulajdonságokkal rendelkező növényekről a fény is változatos formában verődik vissza. Ez a minta ráadásul a növekedés, illetve a stresszorok térhódítása vagy visszahúzódása folyamán egyetlen termésen is folyamatosan módosulhat. A Gamaya hiperspektrális kamerájának feladata a növények által reflektált fény kielemzése. A cég szerint a szuperspektrális kamerák 4 színcsatornájával szemben az ő készülékük a látható és az infravörös spektrumon belül 40 színcsatornát képes rögzíteni.

Gamaya
Gamaya

Ami a működési elvet illeti, a szerkezet először a talaj megfelelő szegmenseiről felvételeket készít, majd pedig az applikációja segítségével a képeket gépi tanulással „információvá” alakítja. Ez úgy történik, hogy az adatbázisában eltárolt felvételekkel az újakat összehasonlítja, és a különféle állapotú területekhez a kondíciójuk alapján speciális árnyalatokat rendel. Az így kialakított színtérképen a piros jelölhet például talajhibás szekciókat, a kék fedetlen talajt, a fehér gyomokban gazdag területet, a zöld gyomoktól megtámadott terményt, a fekete pedig egészséges terményt. Az alkalmazás a talajban jelen levő vegyi anyagokat is azonosítani tudja.

Támasz a navigációhoz

Egy WeWalk nevű, fiatal török cég a hagyományos fehér botot „intelligenssé” varázsoló készüléket hozott létre vak emberek számára. A találmányt szintén WeWalknak hívják.

A fogantyú számos különleges funkcióval gazdagítja a szimpla botokat.

WeWalk
WeWalk

A szerkezetbe integrált ultrahangos érzékelő például rezgéssel értesíti a felhasználót, ha éppen egy derékmagasság fölött elhelyezkedő akadály – mondjuk egy lelógó faág – felé közeledik, de a földön heverő buktatók jelenlétéről is képes felvilágosítást nyújtani. Igény szerint az „okosnyél” akár még az úticéljukhoz is el tudja vezetni a látássérült embereket. Bluetooth-kapcsolaton keresztül a Google Térképek applikációval párosítva például a felhasználónak a szerkezet hangos instrukciókkal segíthet eljutni a desztinációjához. Ilyen módon a kiszolgáltatott, világtalan gyalogosoknak nem kell kézben tartaniuk a mobiltelefonjukat a navigációhoz, elég, ha a zsebükben hordják magukkal a készüléket. Egy későbbi frissítés után például az Uber vagy a Lyft szoftverének közvetítésével már akár fuvarrendelések leadására is lehetőség nyílik majd az eszközzel. Az egyes alkalmazások vezérlését az érintőképernyőkhöz hasonlóan egy úgynevezett érintőpaden (touchpad) lehet elvégezni. Feltalálói szerint a WeWalk giroszkópot, gyorsulásmérőt, iránytűt, vibrációs motorokat, mikroprocesszort, érintőpadet, mikrofont, hangszórót és Bluetooth Low Energy modult egyesít magában.

Kit vészek hányának

A 2019-ben alakult VR Tours Kft. által kínált 1,5 órás gyalogtúra visszarepít az időben, hogy részesei lehessünk Budapest és a budai Vár történelmét meghatározó eseményeknek, és átéljük mindazt, amiről korábban csak a történelemkönyvekben olvashattunk. A túra 7 történelmi koron keresztül kalauzol végig bennünket egészen a 13. századtól az 1956-os forradalomig. A résztvevők az egyes állomásokon a legmodernebb technikák által, virtuálisvalóság-szemüvegek közvetítésével, 360 fokos, 3 dimenziós videós animációk segítségével élhetik át a történelmi pillanatokat.

VR Tours
VR Tours

A programhoz a cég Oculus Go típusú, úgynevezett Standalone VR headseteket használ, amelyek saját tárhellyel és processzorral rendelkeznek. Ezek a készülékek 4K-minőségű videó lejátszására képesek. Külön applikációt kellett kifejleszteni ahhoz, hogy az eszközöket kültéren, akár 20-25 fő számára egy időben szinkronizáltan lehessen működtetni. A VR Tours Kft. mindehhez egy külső cég segítségét vette igénybe. Ahhoz, hogy az alkalmazás használható legyen, szükséges volt, hogy a VR headsetek és az őket kezelő tablet egy Wi-Fi-hálózaton legyen. A nehézséget az okozta, hogy az Oculus szemüvegen nem lehet preferált Wi-Fi-hálózatot beállítani, ami azt jelenti, hogy amint az eszköz egy az aktuálisnál erősebb nyílt hálózatot észlel, azonnal átcsatlakozik rá, és onnantól kezdve már nem lehet távolról vezérelni. A csapatnak végül sikerült egy olyan konfigurációt összeraknia, melynek eredményeként egy kellően erős, speciális frekvenciát használó hordozható hálózatot kaptak. A mobil rendszerrel már meg tudják akadályozni, hogy holmi út menti Wi-Fi-rendszerek a túra résztvevőit hébe-hóba kiragadják a virtuális történelem forgatagából.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés