hirdetés
hirdetés

Ipari robotok

Rendszerintegrátor

Automata ellenőrzést is tartalmazó robotcellák tervezése és kivitelezése műanyag terméket fröccsöntő gépek kiszolgálására. 

hirdetés

Egy 200, illetve egy 140 tonna záróerejű, kizárólag PC/ABS anyagot használó fröccsgép mellé olyan robotcellák tervezése, gyártása, telepítése és beüzemelése volt a feladat, amelyek két, illetve három terméktípust is le tudnak kezelni a fröccsöntő szerszámból történő elvételtől a selejtek válogatásán át a bliszterbe pakolásig. A teljes mechanikus tervezést és gyártást, valamint a mechanikus komponenseket, illetve a helyszíni telepítést az ENTRA-SYS Kft. biztosította.

A darabokat és a különálló anguszokat a fröccsgépre telepített síkrobot veszi el a szerszámból. Feladatuk volt a termékspecifikus robotlapok tervezése és gyártása is. A darabokat azonosítás és ellenőrzés miatt egy speciális jig lapra teszi le a síkrobot, ahol fészkenként ellenőrzik a termékek meglétét. A fröccsgép ellenőrzi a szerszámfészek kitöltöttségét (cavity eye), az átvett jel alapján a selejtes darabokat azonosítják. A jig lapból egy szervo körasztalra kerülnek a darabok, itt történik a kamerás ellenőrzés, amely a karcok és egyéb fröccsöntési hibák kiszűrésére szolgál. Ezután a jó darabokat a bliszterbe, a selejteket egy selejtkihordó hevederes szállítópályára pakoljuk. Két Scara robot végzi az egymás utáni átrakási műveleteket.

Mindkét cellában a saját tervezésű és gyártású négytengelyes H-portál végzi a bliszterek mozgatását. Az üres és a teli bliszterek egy-egy, a cellában dedikált helyre pozicionált raklapon helyezkednek el. A H-portálok, szállítópályák és azok váza, valamint az egyéb vázelemek LIPRO-aluprofil és gépépítő elemekből készültek. A pneumatikus automatizálás Metal Work Pneumatic elemekből (Syntesi levegő-előkészítő, EB80-szelepsziget, ISO 6432 munkahengerek) valósult meg. A H-portál építőelemei – SHAK Gantry szervo tengelyek és DAPK 3 pozíciós pneumatikus forgatómű – szintén a Metal Work Pneumatikától származnak. A cella kezelése egy nyomógombokból és érintőképernyős kijelzőből (HMI) álló vezérlőfelületen keresztül történik. Természetesen a cella biztonságtechnikája is a szabványoknak megfelelően, de a legkényelmesebb kezelés, üzemeltetés biztosítása mellett került kialakításra. Így a fröccsgép és a belső biztonsági zónában történő robotmozgások mellett a külső biztonsági zónában, engedélykérés és a H-portál safety pozíció ellenőrzése után lehetséges a rakatcsere.

„Köszönet a megrendelő sárvári Flex mérnökcsapatának és az alvállalkozó 3i Kft. mérnökeinek, hogy csapatként, közös erőfeszítéssel egy újabb sikeres projektet zárhattunk.”

ENTRA-SYS Kft.
25 éve alapítottuk az Entra-Sys Kft-t, már akkor azzal a szándékkal, hogy ipari üzemek és termelő vállalkozások műszaki problémáira nyújtsunk megoldást. Szakterületünk a kompresszortechnika, pneumatika, vákuumtechnika és célgépépítés, szállítópályák és ipari automatizálás. Az ipar számos területéről – pl. gumiheveder-, tömlő-, alapüveg-, autó-, autóalkatrész-, gép-, háztartásigép-gyártás – vannak partnereink.  Kizárólagos márkaképviseleteink: Metal Work Pneumatika, LIPRO aluprofil moduláris gépépítő rendszer, GAMM gépépítő elemek, VALBIA ipari szerelvények, Schneider Airsystems kompresszorok, léghálózatok, légszerszámok. Mára importőr kereskedőként, célgéptervezőként és saját gyártókapacitással rendelkező vállalkozásként valódi rendszerintegrátorrá váltunk, a tervezéstől a kulcsrakész átadásig egy kézben tartva vállaljuk ügyfeleink igényeinek teljesítését.

A termék műszaki paraméterei:

  • Egyedi építésű H portál: 3 szervotengely: Metal Work Pneumatic – SHAK Gantry + 1 pneumatikus forgatás: Metal Work Pneumatic – DAPK 3
  • 4 tengelyes Scara átrakó robotok: 3 db Mitsubishi RH-3
  • Szelepsziget: Metal Work Pneumatika EB80, max. 1400 Nl/min áteresztés, 12(–10%)-24(+30%) VDc működési tartomány, 25/44 soros csatlakozás vagy terepibusz-rendszer, max. 128 szelepmágnes, 128 digitális bemenet, 128 digitális kimenet, 16 analóg bemenet, 16 analóg kimenet, minden pneumatikus funkció, horizontális és vertikális modularitás, B10d> 50 (100) millió ciklus, ipar 4.0 beépítve

A teljes cella műszaki paraméterei:

  • Tápfeszültség: 400 V 50 Hz
  • Max. teljesítményfelvétel: 2×5 kW
  • Az ikercellák mérete összesen: cca. 65 m2
  • Termék: kétkomponensű fröccsöntött műanyag alkatrészek
  • Ciklusidő: ~2 sec

Cikkünk eredetileg a Robotech 2020 kiadványunkban jelent meg. 

(forrás: Entra-Sys Kft.)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés