hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Rendes nevet kaphat a harmadik legnagyobb törpebolygó

Íme a 2007 OR10, amely a NASA szerint a legterjedelmesebb „névtelen” világ a Naprendszerünkben.

hirdetés

Konkoly Observatory/Pál András, Magyar Csillagászati Egyesület/Éder Iván, NASA/JHUAPL/SwRI

A nagyjából 1537 kilométer átmérőjű törpebolygó mintegy kétharmad akkora, mint a Pluto, és feltehetőleg vízjég és metán is található a felszínén. Elliptikus keringési útvonala a Naphoz a Neptunuszéhoz hasonló közelségbe vonzza az egyelőre „noname” égitestet. Az objektum egy kört röpke 548 év alatt tesz meg központi csillagunk körül, amely a Pluto pályájának több mint kétszerese.

Egy nap hossza a 2007 OR10-en 45 földi órával egyenértékű, és a planéta per pillanat a Plutóhoz képest a Naptól több mint dupla akkora messzeségben helyezkedik el.

Ez a távolság mostanáig kissé megnehezítette a törpebolygó méretének és „világosságának” pontos behatárolását, mígnem a NASA Ames tudósai a Kepler-űrtávcső képeinek és a Herschel-űrteleszkóp adatainak összehasonlításával végre akkurátusan elvégezhették a feladatot.

A 2007 OR10-nek már csak egy épkézláb nevet kellene találni.

Koncepciórajz a 2007 OR10-ről (Forrás: NASA)

A kis Kuiper-övbeli csavargó beceneve eredetileg Hófehérke (Snow White) volt, amikor a Kaliforniai Műszaki Egyetemen Mike Brown és csapata kilenc évvel ezelőtt felfedezte. Akkoriban még úgy hitték, hogy egy fényes, fehér objektumról van szó, ám mint kiderült, a 2007 OR10 a felszínén található fagyott metánnak köszönhetően sokkal inkább mélyvörös.

Ugyan Brown csapatának még elő kell állnia egy névjavaslattal, állítólag 2017-ben a planéta elkeresztelését illetően mindenki előrukkolhat majd a maga ötletével.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés