hirdetés
hirdetés

Ipar

Rekordot döntő német gépgyártók

A gazdasági világválság előtti mutatóit is sikerült felülmúlnia a német gép- és berendezésgyártóknak. A siker titka elsősorban az ágazat Európán kívülre irányuló exportteljesítményében keresendő.

hirdetés

Nyolc milliárd euróval, nagyjából 4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit a német gép- és berendezésgyártók összforgalma. Az ágazati szövetség, a VDMA október utolsó hetében nyilvánosságra hozott becslése szerint az ágazat vállalatai 2012-ben 209 milliárd eurót is realizálhatnak. Ezzel még a gazdasági világválságot megelőző 2008-as rekordot is sikerülne megdönteni. A szakmai szövetség ráadásul úgy véli, hogy az ágazat sikerei 2013-ban is folytatódnak majd, a termelés növekedését két százalék körülire becsülik.

Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert a német ipar általános fejlődése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban, például a kohászatban, a villamos-, valamint a vegyiparban nemrégiben voltak kénytelenek lefelé módosítani a termelékenységre vonatkozó előrejelzéseket. Thomas Lindner, a VDMA elnöke szerint a gépgyártóknak viszont az euróövezet adósságválsága ellenére sem kell visszaeséstől tartaniuk.

Németország a gép- és berendezésexportőr országok sorában stabilan tartja az első helyét
Németország a gép- és berendezésexportőr országok sorában stabilan tartja az első helyét

Az elsősorban közepes méretű vállalatok uralta ágazat rendkívül magas, 75 százalék körüli exportkvótával dolgozik, legfontosabb célországai pedig Kína és az Egyesült Államok, vagyis a többi iparágnál kevésbé függ az európai piacok helyzetének alakulásától. Németország a gép- és berendezésexportőr országok sorában egyébként stabilan tartja az első helyét, tavalyi kiviteli forgalma megközelítette a 143 milliárd eurót, ami az ország teljes áruexportjának csaknem a hetede. Bár Kínából idén a tavalyinál kevesebb megrendelés érkezett, ráadásul az euróövezeti országok megrendelői is visszafogottabbnak bizonyultak az egy évvel korábbinál, az előbbieknél adódó kiesést mégis jócskán ellensúlyozta az Egyesült Államokból és Délkelet-Ázsiából érkező többletmegrendelés.

A foglalkoztatottak számának erőteljes növekedését is maga után vonta az ágazat forgalmának kedvező alakulása. Augusztus végén Németország gép- és berendezésgyártói 976 ezer munkavállalónak adtak munkát. Két év alatt csaknem 70 ezerrel gyarapodott a foglalkoztatottságot tekintve egyébként is vezető helyet elfoglaló német ipari ágazat létszáma.

Mindennek ellenére valószínűsíthető, hogy a foglalkoztatottak létszámának növekedése a vállalatok fokozódó óvatossága folytán 2013-ban megtorpan, jövőre legfeljebb 2-5 ezer újonnan létrejövő munkahellyel számolnak a szakértők. A létszámnövekedés megtorpanását a rendelésállomány változása is indokolja: idén január és augusztus között 7 százalékkal csökkent a megrendelések értéke, s ez – figyelmeztetett Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza – középtávon a forgalom alakulását is visszavetheti. A mostani 86,7 százalékos kapacitáskihasználtság ugyanakkor jócskán meghaladja a régóta jegyzett átlagot.

A leginkább kecsegtető termelési és forgalmazási eredményeket az ágazat vezető reprezentánsai a szövetségi kormány által tavaly tavasszal elfogadott energiafordulatban, valamint az abban rejlő beruházási programban látják. Más, korántsem mellékes kérdés, hogy a VDMA vezetése egyelőre vontatottnak és meglehetősen rendezetlennek ítéli az energiafordulat végrehajtását. Ennek ellenére a szövetség elnöke kijelentette, hogy „az energiafordulat projektjének nem szabad a választási kampányban alul maradnia”.

Kedvező jelnek tekinthető, hogy Philipp Rösler liberális gazdasági miniszter, valamint Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek frakcióvezetője egyaránt „a német ipar csúcsának” nevezte a gépgyártást. Mindkét politikus ígéretet tett az ipar erőteljesebb támogatására annak érdekében, hogy az értékteremtési láncolatokat Németország határain belül lehessen tartani. A VDMA szerint utóbbiak körébe tartozna az intenzív energiaigényű vállalatok ökoáram után fizetendő többletterheinek eltörlése. Noha a szóban forgó tétel az ágazat átlagában összességében nem lenne számottevő, a beszállítók jelentős részének mégis megterhelő lehet.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[117976] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés