hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Rekordméretű rádióteleszkópot építenek Kínában

A létesítmény háborítatlan működése érdekében 9000 lakónak kell elhagynia az otthonát.

hirdetés

A kínai kormány 9000 ember áttelepítésével kíván zavartalan működést biztosítani újdonsült, irdatlan méretű rádióteleszkópja számára. A még idén szolgálatba lépő Five-hundred-meter-Aperture Spherical radio Telescope (FAST) nevű távcsővel a földönkívüliek utáni hajszának igyekeznek újabb lendületet adni a kutatók. A FAST csaknem 200 méterrel tágasabb lesz az eddigi csúcstartóként számon tartott, kb. 300 méter széles, Puerto Rico-i Arecibo Obszervatóriumnál.

A kínai vezetés a távcső csaknem 5 kilométeres körzetéből azért telepíti ki a lakókat, hogy a különböző mágneses interferenciák ne zavarják meg a teleszkóp működését. Már csak a mobiltelefonokhoz hasonló elektronikus eszközök is hátráltathatják a rendszer érvényesülését, amely már egyébként is halovány jelek után kémleli majd a világegyetemet.

Ilyen lesz a FAST, amikor elkészül (Fotó: FAST)

A kínaira hajazó objektumoknál az Egyesült Államokban például a költöztetésektől eltérő módszereket alkalmaznak. Az emberek kiakolbólítása helyett a National Radio Quiet Zone (Nemzeti Rádiócsend Zóna) területén belül megtiltották a hálózatnélküli eszközök használatát. Egy nagyjából 33 700 négyzetkilométeres gyűrűről beszélünk a West Virginia-i Green Bank Teleszkóp körül.

Szó se róla, 9000 ember már nem elhanyagolható mennyiség. Kissé árnyalja a képet ugyanakkor az a több mint egymillió lakó, akiknek a kínai Három-szurdok-gát nevű és jelenleg a világ legnagyobb vízerőműveként bejegyzett létesítmény miatt kellett elhagynia az otthonát.

Ja, és az „elvárosiasítás” jegyében áttelepíteni kívánt, nagyjából 250 millió kínai lakosról akkor még nem is beszéltünk.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés