hirdetés
hirdetés

Energetika

Rekord hatékonyságú kereskedelmi méretű napelem

Korábban nem tapasztalt hatékonyságú kereskedelmi méretű napelemet hozott létre egy SunDrive nevű ausztrál vállalat, amikor is az ezüst helyett rezet kezdett felhasználni az elektromosság begyűjtéséhez.

hirdetés

Korábban nem tapasztalt, 25,54 százalékos hatékonyságú kereskedelmi méretű napelemet hozott létre egy SunDrive nevű ausztrál vállalat. A szegmensben zajló verseny intenzitását jól jelzi, hogy az előző csúcstartóhoz képest elkönyvelt 0,28 százalékos javulás fölöttébb tekintélyesnek számít.

A gyártó eredeti célja az volt, hogy a technológiát gazdaságosabbá tegye, és először alapvetően emiatt alkalmazott az elektromosság begyűjtéséhez ezüst helyett rezet a kísérleti berendezésben. A réz konkrétan 100-szor olcsóbb az ezüstnél, sokkal könnyebb hozzájutni, illetve újrahasznosítani is könnyebb. Az már szinte csak hab a tortán, hogy rekord hatékonyságot sikerült elérni az anyaggal.

Forrás: SunDrive

Bár az eredmények rendkívül ígéretesek, a SunDrive pillanatnyilag még nem áll készen saját alternatív napelemeinek telepítésére. Az új cellákat tartalmazó első kereskedelmi méretű modul például várhatóan csak az idei év végén "látja majd meg a napvilágot", a paneleket előállító gyártósorok pedig 2023 első felében kezdhetik meg a működésüket. Amennyiben minden flottul megy, a rekord mindazonáltal gyökeres változásokat eredményezhet a szegmensben, ugyanis idővel a fotovoltaikus cellák gyártási költségének akár radikális csökkenését is előidézheti.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[277085] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés