hirdetés
hirdetés

iPSC

Rálelhettek a sejtek megfiatalításának a titkára

A technika a későbbiekben meghatározó szerepet játszhat a leukémia és más vérbetegségek gyógyításában.

hirdetés

Tetszik, nem tetszik, testünk vértermelő képessége az öregedéssel párhuzamosan csökken – ez az oka annak, hogy az idő múlásával például a leukémia vagy más vérbetegségek esélye is megnövekszik.

Lehet, hogy a tudománynak most sikerült visszafordítani ezt az órát.

Bizonyos kutatók rájöttek ugyanis, hogy vért előállító őssejtek újraprogramozásával miként is tudják megfiatalítani az életadó folyadékot. A csapat gyakorlatilag „újraindítja” az őssejteket, amikor indukált pluripotens őssejtekké (iPSC) alakítja őket, mely utóbbiak bármilyen sejtet elő tudnak állítani. Amikor ezek ismét vérképző őssejteket alkottak, ezek olyanok voltak, mintha vadonatújak lennének.

A technológiát idáig csak egereken tesztelték.

A megfelelő mennyiségű sejt megfiatalítása megacélozza a szervezetet a vérbetegségekkel szemben, és összességében feljavítja a teljes szervezet egészségét. És még ha a felfedezés végül közvetlen módon sehova se fog elvezetni, akkor is pompás rálátást biztosít majd a vérrendszer működésére

Az eredmények azt mutatják, hogy az öregedéssel kapcsolatos átalakulások a vérben nem mutációk miatt következnek be, mert ha így lenne, akkor az „újraindítás” után is látni lehetne a károsodásokat. Ehelyett inkább úgy tűnik, hogy az epigenetika (génexpressziós változások) a felelős a dologban.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés