hirdetés
hirdetés

Technológia

Rakétát tesztelnek az oroszok

Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétával hajtottak végre sikeres próbakilövést egy átadás előtt álló orosz atom-tengeralattjáróról.

hirdetés

A rakétát a 955-ös típusú, Borej-osztályhoz tartozó Vlagyimir Monomah nevű hadászati atom-tengeralattjáróról először bocsátották fel. A víz alóli próbakilövést az északi Fehér-tengeren végezték. A rakéta, ahogy tervezték, egy Kura nevű kamcsatkai gyakorlóterepen csapódott be. A Vlagyimir kijevi nagyfejedelemről elnevezett, negyedik generációs atom-tengeralattjárót decemberben akarják hadrendbe állítani az orosz haditengerészetnél. Ez már a harmadik Borej-osztályú orosz atom-tengeralattjáró.

A Rosszijszkaja Gazeta emlékeztetett rá, hogy a kísérleti rakétakilövésre hosszú szünet után került sor. Tavaly szeptemberben ugyanis kudarcot vallottak a fejlesztés alatt álló Bulava típusú fegyverzet kipróbálásakor. Akkor az Alekszandr Nyevszkij nukleáris meghajtású tengeralattjáróról lőtték ki a nemzetközi szerződésekben RSZM-56-osnak nevezett rakétát.

A kísérleti rakétakilövésre hosszú szünet után került sor
A kísérleti rakétakilövésre hosszú szünet után került sor

Az orosz kormánylap online változatában közölt adatok szerint az orosz Északi-tengeri Flotta jelenleg 27 Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkezik. Ebből ötöt vissza akartak adni az udmurtföldi Botkinszkban lévő üzemnek, hogy távvezérlési érzékelőket helyezzenek el rajtuk, amelyekkel a kilövések alatt is tudják követni a rakéták működését. A tengeralattjárókon való alkalmazásra kifejlesztett Bulava háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakéta, amellyel 6-10 hiperszonikus, manőverező, egyedi irányítású, 100-150 kilotonnás atomtöltetet lőhetnek fel.

A Bulavát az orosz haditengerészeti hadászati nukleáris erő alapvető fegyverzetének szánják. Az 1998-ban elkezdett fejlesztést követően 2004-től több sikeres kilövést hajtottak végre a Bulavával, de 2006-ban, majd 2008-ban és 2009-ben is több alkalommal kudarccal végződött az orosz ballisztikus rakéta kilövése. 2010-ben Jurij Szolomonovot, a fejlesztést irányító főkonstruktőrt leváltották.

Kegyes Csilla
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés