hirdetés
hirdetés

Premier: áram a gázhálózatban

Frankfurtban először tápláltak be kísérleti körülmények között elektrolízissel nyert hidrogént a gázhálózatba. A regeneratív előállítású áramot hidrogénként tároló Power-to-Gas berendezés működésének hivatalos startja még idén várható.

hirdetés

November végén a Thüga csoport demonstrációs célú Power-to-Gas (P2G) berendezésével hidrogént tápláltak be a frankfurti gázhálózatba. Egész Németországot tekintve ez az első berendezés, amellyel megvalósíthatóvá vált a „hidrogénné alakított áram” betáplálása a földgázgáz-elosztó hálózatba. – A berendezés a terveknek megfelelően működik, így hamarosan megkezdődhet a próbaüzem, 2014 első felében pedig már sor kerülhet a valós üzemi körülmények közötti startra is – mondta el Michael Riechel, a Thüga elnökségének tagja.

Most felesleges, később kinyerhető

A frankfurti projekt fókuszában a Power-to-Gas technológia gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata áll. A P2G egy egyik ígéretes módszer arra, hogy szél- vagy napenergiából nyert, aktuálisan felesleges áramot a későbbi felhasználásig tárolják. Ehhez a zöld energiát hidrogént előállító elektrolízisnél hasznosítják, majd a keletkező hidrogént átmenetileg a gázhálózatban tárolják, ahonnan szükség esetén bármikor visszanyerhető. A kommunális energia- és vízszolgáltatók legnagyobb németországi hálózata, a Thüga csoport mintegy száz vállalatából 13 szakértelmet és tőkét összeadva közös projektplatformot hozott létre a Power-to-Gas eljárás együttes fejlesztésére.

A kompakt P2G berendezés óránként 60 köbméter hidrogén előállítására képes
Óránként 60 köbméter hidrogén előállítására képes
A P2G projekt kulcseleme a frankfurti demonstrációs berendezés, amely az áramot hidrogénné alakítja, és helyben a gázhálózatba táplálja. A megvalósításba a Thüga vállalatai összességében több mint 1,5 millió eurót fektetnek. A berendezés központi eleme az ITM Power protoncserélő membrános (PEM) elektrolízis-készüléke, amely a villamos energiát gázként tárolható kémiai energiává alakítja. Gáznyomásmérő és -szabályozó, illetve keverőberendezés gondoskodik arról, hogy a földgázzal alkotott keverékben a hidrogén aránya ne lépje túl a 2 térfogatszázalékot. Ez a műszaki határérték megfelel annak, amely a gázüzemi gépkocsik számára a hálózatban létesített gáztankoló állomások esetében engedélyezett. Az elektrolízises berendezés a hidrogén-földgáz keveréket közvetlenül a gázhálózat számára megfelelő 3,5 baros nyomáson szolgáltatja. Így nincs szükség külön kompresszorra, ami a költségeket csökkenti.

Már a továbblépést tervezik

A P2G berendezés esetében az alkáli elektrolízises készülékekhez képest a környezetet jobban kímélő tulajdonságai miatt esett a választás a PEM technológiára. A másik fontos szempont az áramhálózat megváltozott terhelési viszonyaira való gyorsabb reagálás volt. A projektlétesítmény teljesítményfelvétele 315 kilowatt. Óránként mintegy 60 köbméter hidrogént képes előállítani, ezzel 3000 köbméter hidrogénnel kevert földgáz táplálható be minden órában a hálózatba.

A Hessen tartomány környezetvédelmi minisztériuma által támogatott projekt 2016-ig fut, se résztvevői az első szakasz lezárulta után már egy újabb projektfázis indításában gondolkodnak. Ennek keretében hidrogénből és szén-dioxidból szintetikus metánt kívánnak előállítani, és azt a gázhálózatba táplálni.

(forrás: Produktion)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés