hirdetés
hirdetés

Esemény

Pneumobilok versenyeznek a hétvégén

Mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek csapnak össze ismét Egerben, május 5–6-án negyvennyolc csapat áll rajthoz a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen. Normál és szenior kategóriában, három versenyszámban mérhetik össze a tudásukat az egyetemisták.

hirdetés

Tizedik alkalommal szervezi meg az Aventics Hungary Kft. a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt május 5–6-án, Egerben. Az Aventics jogelődjének munkatársai 2008-ban olyan lehetőségeket kerestek, amelyekkel szorosabb kapcsolatot tud kialakítani a cég a hazai felsőoktatási intézmények és a pneumatika világa között. A termékek népszerűsítése mellett a gyár a gyakorlatorientált képzést kívánta erősíteni az egyetemek és diákjai számára. Ekkor született meg egy olyan jármű gondolata is, melynek működését pneumatikus hajtás biztosítja, így jött létre a Pneumobil.

Az első Pneumobil Verseny tíz hazai egyetem tizenhat csapatának részvételével zajlott. Olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített első járműveket. A jubileumi versenyen idén már negyvennyolc csapat állhat rajthoz, ennyien készítették el ugyanis azt a videoanyagot, amely április végén igazolta: mozgóképes a járművük. A nevezések összesen huszonöt felsőoktatási intézményből érkeztek, köztük hat ország (Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Lettország), tizenhét külföldi egyetemével.

Tavaly vezették be a szervezők a projektalapú munkát, így a teljes felkészülést e szemléletben kell a résztvevőknek menedzselni. Az előkészületi szakaszban a korábbinál összetettebb feladat várt idén is a nevezőkre: időtervet, költségvetést, komplett projekt leírást kellett tartalmaznia a beadott pályázatoknak, amelyet május 5-én személyesen is prezentálnak majd a négyfős csapatok.

Tavaly hat ország 47 csapata mérte össze a tudását (forrás: Aventics)
Tavaly hat ország 47 csapata mérte össze a tudását (forrás: Aventics)

A X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen három számban mérik össze tudásukat az egyetemisták: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot lesz képes egy palacktöltettel megtenni a kijelölt pályán. 2016-ban 11 829 métert ment a győztes csapat, a kötelező minimális 15 km/h sebességet betartva. Az ügyességi futam három menetből áll, a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási szám után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. A zsűri a versenyszámok győztesei mellett összesítésben a legjobb pneumobilt, emellett a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést díjazza.

„Tíz évvel ezelőtt azzal a szándékkal hoztuk létre a Pneumobil Versenyt, hogy játékos módon nyújtsunk gyakorlati lehetőséget a hallgatóknak, hogy kockázat nélkül kipróbálhassák magukat mérnökként. A kezdeti célokat azonban kinőtte az évente rendezett megmérettetés, immáron a munkaerőpiacon is meghatározó szerepe van a Pneumobilnak, értékes gyakorlatnak számít ugyanis a futam a munkáltatók szemében” – mondta el Gödri István, a versenyt szervező Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „A versenyszabályzat évről évre szigorúbb, mert a járművek sebessége folyamatosan nő. Tavaly már ötven kilométer/óra fölötti tempót is mértünk, ami miatt növelnünk kell a biztonsági előírásokat. Éppen ezért például idén versenyezhetnek utoljára quadkialakítású pneumobilok, jövőre kizárólag olyan járművek lesznek építhetők, amelyek jobban védik a sofőröket” – tette hozzá.

A versenyhétvége programja

2017. május 5., péntek – Dobó tér, Eger

 • 14.00–17.00 Vidám, játékos feladatok:
 • 16.30–17.00 Pneumobilok látványos felvonulása a belvárosban
 • 17.00–17.30 Hivatalos versenymegnyitó
 • 18.00–21.00 Hőlégballon a város felett

(Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a program másik időpontban lesz megtartva.)

2017. május 6., szombat – Érsekkert, Eger

 • 10.00–10.30 Ünnepélyes megnyitó
 • 10.00–15.00 Tízpróba: Pontgyűjtés és ajándékok
 • 10.30–15.30 Pneumobil futamok – távolsági, ügyességi, gyorsulási
 • 12.00–12.30 Rajzverseny és Szakmák vetélkedője eredményhirdetés
 • 15.30–16.30 Táncbemutató és VIP futamok
 • 16.30–17.00 Tízpróba fődíj sorsolás
 • 17.00–18.00 Eredményhirdetés
(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés