hirdetés
hirdetés

Adagolástechnika

Piezoelektromos adagolószelepek számos feladatra

Budaörsi ügyféltalálkozóra invitálta az érintett szakembereket október 30-án az ipari adagolástechnika világszerte ismert szakértője, a Nordson EFD. A vállalat képviselői elsősorban a Pico adagolórendszerek, a forrasztópaszták és az ipari UV-LED lámpák terén elér legújabb eredményeket osztották meg a szakmai napon az érdeklődőkkel.

hirdetés

A Nordson EFD kínálatában megtalálható eszközök valamennyi iparág igényeit lefedve szinte bármilyen folyadékot képesek adagolni a ragasztóktól a tömítőanyagokon, jelölőfolyadékokon, tintákon, hűtő-kenő anyagokon, olajokon, oldott műanyagokon, reaktív összetevőkön és forrasztópasztákon keresztül a különleges, fokozottan körültekintő bánásmódot igénylő közegekig (hogy valóban csak néhányat emeljünk ki az elképesztően tág palettáról).

Ezzel gyártási, szerelési, csomagolási folyamatok széles körében alkalmazhatók akár kézi eljárásoknál, de félautomata vagy automata rendszerek összetevőjeként is. A hi-tech adagolószelepek és vezérlők ugyanúgy megtalálhatók a választékban, mint az adagoláshoz szükséges különféle műanyag termékek, így az akár mindössze néhány milliliteres kartusok, a több száz liter befogadóképességig terjedő tartályok, a keverők és a fecskendők.

Az adagolási megoldások első számú felhasználója az elektronikai ipar, az orvostechnika, illetve az autógyártás – adott áttekintést a Nordson EFD jelenéről a rendezvény bevezetőjében Varga Imre kelet-közép-európai képviselő. A jövőre fél évszázados, 1963-ban alakult EFD a 2000-es évek elején beolvadt az ugyancsak amerikai Nordson vállalatba. A Nordson tevékenysége számos felületi technikát lefed (ipari felületbevonatolás, röntgentechnika, ragasztástechnika, ultraibolya fénnyel történő szárítás teszt- és méréstechnika stb.), és ebbe a körbe igen jól illeszkedik a bő évtizede adagolástechnkai divízióként működő Nordson EFD. Mára a Nordson EFD öt kontinensen van jelen leányvállalataival vagy képviseletei révén.

Nanoliterek másodpercenként akár 150-szer

A szakmai nap középpontjában a Pico adagolórendszerek, ezeknek is elsősorban az elektronikus vezérlésű piezoszelepekkel működő érintkezésmentes változatai álltak. A működésüket, pontosságukat, egyszerű programozásukat szemléltető gyakorlati bemutató előtt a Pico sorozat termékfelelőse, Andreas Döker adott áttekintést az adagolócsalád legfontosabb jellemzőiről.

A felülettel nem érintkező adagolószeleppel pontos és gyors a felhordás
A felülettel nem érintkező adagolószeleppel pontos és gyors a felhordás

A Németországban folyó fejlesztés eredményeképpen mára a piezoelektromos technológiát alkalmazó adagolórendszereket rendkívüli képességekkel ruházták fel a mérnökök, amelyek együttesen igen nagy folyamatsebességet eredményeznek kiváló pontosság és a folyamatok teljes körű szabályozhatósága mellett. A piezoszelepek a jet (sugáradagoló) rendszerben egy golyóstollhoz hasonlóan kis golyóval nyitható-elzárható kerámiahegyen keresztül érintkezés nélkül, maximum 100 bar nyomással lövelik rá az adagolt cseppecskéket a munkadarab szükséges helyére, mindezt akár másodpercenként 150 ciklusnak megfelelő állandó működési sebességgel.

A vezérlő órajel frekvenciájának felső határa 1000 Hz. Az egész élettartam alatt garantáltan tartott kiemelkedő pontossággal adagolt mennyiség minimális értéke 2 milliliter cseppenként. A szelepek különféle változatai a 20 000 mPas-ig terjedő viszkozitástartományt fogják át, és ha az adagolt folyadék ezt megköveteli, akkor az adagolófej integrált fűtőelemmel is ellátható az állandó viszkozitás garantálására. Bár az említett érintkezésmentes adagolómegoldások mintegy felét kiteszik az EFD Nordson által szállított rendszereknek, de ezeken felül még két piezoelektromos változattal fedik le a felhasználások teljes körét.

Az adagolótűs eszközöket az érintkezést megengedő, de extrém kis cseppecskéket vagy jól definiáltan felhúzott vonalakat igénylő alkalmazásokhoz szánják. Ha pedig forrasztópasztákat, esetleg más különösen igényes közegeket kell adagolni, akkor a két egymáson elcsúszó kerámialemezzel a közegnek utat adó, illetve annak kiáramlását elzáró megoldást ajánlanak.

Nemcsak termék, hanem teljes megoldás

Andreas Döker hangsúlyozta, hogy a Nordson EFD jelentős hozzáadott értéket kínál felhasználóinak azzal, hogy hozzásegíti őket a mindenkori igényeknek megfelelő optimális adagolási megoldás megtalálásához. Ha egy partnerüknél egy új anyag adagolása merül fel feladatként, akkor az EFD-nél próbákat végeznek ezzel a közeggel, és a kísérletek eredménye alapján ajánlanak szeleptípust az ügyfélnek.

Piezoelektromos sugáradagoló szelep zárt és nyitott állapota
Piezoelektromos sugáradagoló szelep zárt és nyitott állapota

Meghatározzák továbbá a hőmérsékleti, zárási-nyitási és más fontos karakterisztikákat, beprogramozzák az adagolóeszköz vezérlését, és működésre kész rendszert szállítanak a megrendelőnek. Ha a kezdeti programozáson a folyamatok változása, finom beszabályozása miatt mégis módosítani kellene, ez nagyon könnyen, minimális gyakorlattal, jószerivel programozási tudás nélkül elvégezhető.

Az alapbeállításokat SD kártya tárolja szöveges fájlok formájába, és ha ettől a felhasználó eltérni kíván például a cseppek méretét vagy kihelyezési gyakoriságát illetően, esetleg cseppek helyett folyamatos vonalat akar a munkadarabon az adott közegből létrehozni, akkor csak a számadatokat kell a mindenkori feladatnak megfelelően módosítania.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[117830] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés