hirdetés
hirdetés

Betakarítás

Paradicsomszüretelő robot a Panasonictól

A mesterséges intelligencia és a gépek által kivitelezhető mozdulatok komplexitása most vált kellően éretté a gép megalkotásához.

hirdetés

A Panasonic nemrég bemutatott egy robotot, amely képes az emberekhez hasonló gyorsasággal leszüretelni a paradicsomot. A Nikkei Technology nevű internetes portál szerint a gép percenként tíz termést tud leszedni a tövéről, ami a humán munkásokéval körülbelül megegyező sebesség.

Forrás: YouTube

A masina mesterséges intelligenciát alkalmaz a kifejlődött paradicsomokban gazdag területek beazonosításához. Formájuk és színük alapján ismeri fel a betakarításra megérett példányokat, és három dimenzióban tevékenykedő, agilis karja bonyolult mozdulatokat hajt végre a leemelésükhöz.

A Nikkei azt állítja, hogy a Panasonic már egy jó ideje szemez paradicsomszüretelő robotokkal, de a mesterséges intelligencia és a masinák kivitelezhető mozdulatainak tempója csak most ért el arra a szintre, hogy a gépek versenybe szállhassanak a munkásokkal.

Kész sínrendszerrel behálózott ültetvények lebegnek a Panasonic lelki szemei előtt. A „vágányokon” ide-oda rohangáló mechanikus dolgozók a legkisebb emberi közreműködés nélkül kopaszthatnák meg a töveket a paradicsomoktól.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[216896] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés