Ötféle intelligens anyag a siklócsapágyak között

Az isense siklócsapágyak észlelik a kopást, és előre jelzik a potenciális meghibásodásokat.

hirdetés

A tavaly prototípusként bemutatott isense-technológia most már öt különféle iglidur anyaggal együtt használható a megelőző karbantartás megkönnyítése érdekében. Legyen szó élelmiszeriparról, textilgyártó gépekről vagy az építőiparban használt nehézgépekről, az intelligens isense siklócsapágyak tartós és kenésmentes megoldást garantálnak, amely pontos adatokat szolgáltat a csapágyak kopásával kapcsolatban. A karbantartás jó előre betervezhető, a gépek és rendszerek meghibásodásai pedig megelőzhetők.

A kopásálló alkatrészek, így a siklócsapágyak is jelentős terhelésnek vannak kitéve a gyárban. Ha egy ilyen csapágy meghibásodik, komoly problémák léphetnek fel. Az Igus a 2019-es Hannoveri Vásáron bemutatta az első intelligens siklócsapágyát. A rendszer alapvető eleme a csapágyba épített technológia, amely előre érzékeli a kopást, és időben figyelmezteti a felhasználót a kopási határérték elérésére. A karbantartás jóval előre betervezhető, a gép és a rendszerek meghibásodásai, illetve az alkatrészek szükségtelen cseréje pedig megelőzhető. A 3800 négyzetméteres saját tesztlaborban végzett beható vizsgálatok alapján az Igus kifejlesztette a kenésmentes siklócsapágyak első, isense-technológiával ellátott termékcsaládját. „A termékcsaládban öt különféle anyagot kínálunk, amelyet széles körben lehet hasznosítani a leginkább nagy igénybevétellel járó felhasználási területeken” – mondta Stefan Loockmann-Rittich, az Igus GmbH iglidur siklócsapágyakkal foglalkozó részlegének vezetője. A termékválasztékban szereplő anyagok a következők: az FDA-előírásoknak megfelelő iglidur A180, amely kifejezetten élelmiszeripari felhasználásra készül, az építőipari és mezőgazdasági gépekben előforduló, nagy igénybevételre tervezett iglidur Q2E, az univerzális iglidur G, a hosszú élettartamú iglidur J, valamint a forgó és csukló mozgásokhoz használható iglidur P210. Az Igus az összes okoscsapágyat három méretben kínálja, amelyek belső átmérője 20, 30, illetve 40 milliméter. A későbbiekben további méretek és anyagok is megjelennek a választékban.

Ügyfélkövetelményeknek megfelelő rendszerek

Az isense siklócsapágyak csatlakoztatásához az Igus négy különféle kábelt is kínál, amelyek olaj- és vegyi ellenálló PUR-bevonattal vannak ellátva. A kábelek egy és tíz méter között négyféle hosszban kaphatók. A rendszer további előnye, hogy kétféle csatlakozó közül is lehet választani. Az érzékelők által mért adatokat a gépkezelők többféleképpen is felhasználhatják, mert az Igus háromféle leolvasási lehetőséget kínál. Az adatok a csatlakoztatási pontoknál manuálisan olvashatók ki, vagy a gépre fel lehet szerelni egy zöld és vörös LED-ekkel ellátott vezérlőegységet, amely pontosan mutatja a siklócsapágyak aktuális állapotát. A harmadik lehetőség az icom.plus rendszerhez való csatlakozás. Ennél a megoldásnál egy rádiós modul küldi el az adatokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a kommunikációs modulnak. A modulból az adatok vezetékes kapcsolaton vagy a felhőn keresztül továbbíthatók az ügyfél hálózatába. „Az ügyfél a számára legelőnyösebb módon olvashatja ki az adatokat” – mondta Stefan Loockmann-Rittich.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés