hirdetés
hirdetés

Világkereskedelem

Oroszország is csatlakozott

Németországban üdvözlik a fontos partner WTO-csatlakozását

Hosszas, 18 évig tartó tárgyalássorozat után december közepén megszületett a megállapodás arról, hogy az Orosz Föderáció – éppen 10 évvel a Kínai Népköztársaság belépése után, Montenegro, Samoa és Vanuatu társaságában – felvételt nyer a Világkereskedelmi Szervezetbe, azaz a WTO-ba.

hirdetés

Nyugat-Európában általában üdvözölték a szervezet genfi miniszteri konferenciáján született döntést. Philipp Rösler német gazdasági miniszter szerint Oroszország felvétele jó Németországnak, jó Oroszországnak és jó a WTO-nak. Németország, mint az Orosz Föderáció egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere, az orosz WTO-csatlakozásból különösen sokat fog profitálni. A WTO-tagság és a nemzetközi kereskedelmi szabályok a tagság feltételét képező elismerése és alkalmazása, valamint az orosz piac megnyitásának kötelezettsége stabil keretfeltételeket biztosít az európai vállalatoknak orosz partnereikkel fenntartott kapcsolataikban.

Az orosz import átlagos vámtétele a jelenlegi 10 százalékról 7,8 százalékra csökken. Rösler német gazdasági miniszter véleménye szerint Oroszország WTO-belépése szárnyakat ad a német-orosz gazdasági kapcsolatoknak, s azoknak pótlólagos impulzusokat fog kölcsönözni. A berlini gazdasági minisztérium becslése szerint a német cégek az Oroszországgal lebonyolított forgalomban évi egy milliárd euró többletbevételhez jutnak. A Német Gazdaság Keleti Bizottsága az orosz gazdaságra a WTO-tagságból háruló modernizációs nyomást hangsúlyozta, mivel Oroszországnak alá kell vetnie magát a nemzetközi kereskedelem mindenkori új szabványainak és szabályainak, s átláthatóbban kell eljárnia a kiírásoknál, illetve a befektetőkkel.

A forgalom csaknem hét tizedét az energiahordozók teszik ki
A forgalom csaknem hét tizedét az energiahordozók teszik ki

A megállapodás jelentőségét alátámasztja a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) december közepén megjelent legfrissebb külgazdasági jelentése, amely az országspecifikus problémák sorában külön fejezetet szentel az orosz viszonylatban felmerülő nehézségeknek. Egy, az orosz piacon tevékenykedő vállalatok körében végzett felmérés során a válaszadók több mint két ötöde panaszkodott arra, hogy Oroszországban az elmúlt évben összességében nehezedtek a vám- és behozatali előírások, ugyanezen kör több mint egynegyede a dokumentációs kötelezettség szigorodását is kritika tárgyává tette, míg a tanúsítási követelmények szigorodását minden ötödik válaszadó tette szóvá.

Sajátos viszonyok

Előfordul, hogy egy-egy hivatalnok maga határozza meg az áru vámkezeléséhez szükséges dokumentumokat, mint ahogy az is sok gondot és fejtörést okoz az oda exportálóknak, hogy Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország nemrég létrehozott vámunióján belül különbözőek az három ország hatóságai által előírt követelmények. Nem kevésbé problémás az egyes termékek, termékcsoportok, (pl. járműalkatrészek) beviteléhez szükséges tanúsítványok gyors változása, olvasható a kamarai szövetség jelentésében. Oroszország 2010-ben 230 milliárd dollárhoz közelítő behozatalában az EU-partnerországok 41,8, (ezen belül Németország 11,7, Franciaország és Olaszország egyaránt 4,4), míg Kína 17,0, Ukrajna 6,1, az Egyesült Államok 4,9, Japán 4,5 százalékkal részesedett.

Az orosz behozatal legfontosabb importcikkei a vegyipari termékek (13,5, ezen belül a gyógyszerek 5,2 százalékkal), az élelmiszerek és élő állatok (12,3, ezen belül a gyümölcs és a zöldség 4,2, a hús 2,6), a gépek és berendezések (11,8) és a közúti járművek (10,3 százalékos részesedéssel). A 2010-ben csaknem 400 milliárd dollárt elért orosz kivitelben az EU-tagországok 53,1, (ezen belül Hollandia 13,6, Olaszország 6,9, Német-ország 6,3), továbbá Ukrajna (5,8), Törökország és Kína (egyaránt 5,1 százalékos) részaránnyal rendelkezett. A forgalom csaknem hét tizedét az energiahordozók (kőolaj és olajtermékek 53,4, földgáz 12,8 százalék) teszik ki, megelőzve a vasat és acélt (5,1), a színesfémeket (4,8) és a vegyipari termékeket 4,4, (ezen belül a műtrágyákat 2,0) százalékos részaránnyal.

Mindenki Putyinra figyel

Az Európai Unióval, ezen belül Németországgal lebonyolított forgalomra egyaránt igaz, hogy a kölcsönös áruszállítások 2009-ben bekövetkezett drámai mértékű visszaesése után 2010-ben még nem, majd csak 2011-ben sikerült elérni és meghaladni a 2008. évi rekordot. A 2010-ben az Oroszországba irányuló 86,1 milliárd eurós kivitelből és az onnan származó 158,6 milliárd eurós behozatalból adódóan a „huszonhetek” alig több mint 50 százalékos importfedezeti mutatót értek el az Oroszországgal szembeni forgalomban, miközben Németországnak – 26,4 milliárd eurós export- és 31,8 milliárd eurós importforgalom mellett – 83 százalékos importfedezettséget sikerült elérnie.

A WTO-tagsággal járó kötelezettségek átvételét 2012. június 15-ig kell ratifikálnia az orosz törvényhozásnak. A Der Spiegel online kiadása emlékeztetett arra, számos szakértő attól tart, hogy Vlagyimir Putyin, Oroszország erős embere a WTO-belépést figyelmen kívül hagyva fontos, a gazdaságot és a kereskedelmet érintő reformintézkedést meg fog akadályozni. Oroszország szükséges modernizálása éltes ellentétben van Putyin hatalmi rendszerével, mondta Vladiszlav Inozemvec neves moszkvai közgazdász, aki szerint a rendszer korrupcióból, bürokráciából, jogbizonytalanságból és árnyékgazdaságból él.

Alekszander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet arra, hogy az ország WTO-csatlakozása és az ezzel összefüggő feltételrendszer megfelel Oroszország nemzeti érdekeinek. Oroszországnak a WTO-együttműködésbe való bekapcsolódása a kevés számú jó hír egyike a bizonytalan helyzetű világgazdaság szempontjából. Röviddel a formális felvételi ceremónia előtt az Egyesült Államok fenntartásait fejezte ki az Oroszországgal folytatandó együttműködéssel szemben, egyben bejelentette, hogy ameddig azt az immár 157 tagországot magában foglaló WTO lehetővé teszi, minden, Oroszországnak járó kereskedelmi kedvezményt meg fog tagadni. Az oroszok hasonló tartalmú válaszintézkedést jelentettek be, de – jegyzi meg a DPA német hírügynökség tudósítója – az amerikaiakkal fennálló viszály nem fenyegette Moszkva felvételét.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[101439] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés