hirdetés
hirdetés

Német gazdasági kilátások

Optimisták a német gépgyártók

Az IW kölni gazdaságkutató intézet hagyományos év végi felmérése szerint a német gazdaság mérsékelt optimizmussal tekint a 2015. év elé. A termelés és a forgalom kis mértékben emelkedik, míg a foglalkoztatás minden bizonnyal stabil marad.

hirdetés

Az euróövezet gyöngélkedő konjunktúrája, az ukrán válság, a minimálbérek elterjesztése, valamint az energiapolitika tisztázatlanságai erős nyomokat hagytak a német gazdaságon. Az IW kutatói által megkérdezett 48 gazdasági, (azaz ipari, építőipari, kereskedelmi és szolgáltató) ágazat közül csak 7 ítéli meg jobbnak az általuk magukba foglalt vállalatok aktuális gazdasági helyzetét az egy évvel korábbinál, ezzel szemben 20 szövetséget, illetve a mögöttük lévő vállalati-vállalkozói kört az egy évvel ezelőttinél nyomottabb hangulat jellemzi, ami utoljára 2008-ban fordult elő. Összehasonlításul megjegyezzük, hogy egy évvel ezelőtt fordított volt a helyzet: akkor 26 ipari szövetség jó gazdasági helyzetnek örvendezett, s csak 7 mutatkozott szkeptikusnak.

Az egymilliós foglalkoztatotti létszámmal a legfontosabb ipari ágazatnak számító gép- és berendezés-gyártók – az orosz-ukrán konfliktus miatti forgalomkiesés ellenére - különösen pozitív várakozásokat fogalmaztak meg a külföldi piacokról
Az egymilliós foglalkoztatotti létszámmal a legfontosabb ipari ágazatnak számító gép- és berendezés-gyártók különösen pozitív várakozásokat fogalmaztak meg a külföldi piacokról

Az újévi kilátások azért nem feltétlenül kedvezőtlenek: a 2015. évet illetően a válaszadó 48 szövetségből 23, (köztük a vegyipar, a gyógyszeripar, a fémfeldolgozók, a villamosipar, a gép- és berendezés-gyártók, továbbá a szállítmányozó, a vendéglátóipar és az idegenforgalmi vállalatok) a 2014. évinél magasabb termeléssel, illetve forgalommal számol, s csak 4, (a bankok, a takarékszövetkezetek, a biztosítótársaságok és egyedüli ipari ágazatként a bányászat) tart tevékenysége, illetve forgalma visszaesésétől.

Akik bizakodnak...

A mérsékelt optimizmus a beruházási tervekben is megjelenik: az ágazatok többsége az ideivel azonos, 15 pedig, (köztük olyan kulcsfontosságú ágazatok, mint a gép- és berendezés-gyártás, acél- és fémfeldolgozás, kiskereskedelem, szállítmányozók és bankok) azt meghaladó beruházási volument valószínűsítenek, miközben visszaeséstől csupán hat terület vállalatai tartanak. A foglalkoztatási tervek is kedvezőnek mondhatók: 36 szövetség változatlan vagy enyhén növekvő létszámot feltételez, s csak 12, (köztük a nyomdaipar és az energetika) figyelmeztet a foglalkoztatottak számának csökkenésére.

Egyik-másik ágazat kimondottan pozitívan tekint az új évre. Az egymilliós foglalkoztatotti létszámmal a legfontosabb ipari ágazatnak számító gép- és berendezés-gyártók – az orosz-ukrán konfliktus miatti forgalomkiesés ellenére – különösen pozitív várakozásokat fogalmaztak meg a külföldi piacokról, mert – részint az orosz szállítások kiesését ellensúlyozva – „mindkét nagy exportpiac, Kína és az Egyesült Államok több német gyártmányú gépek és berendezést vásárol”. Az építőipari vállalatok pedig arra hivatkoztak az átlagnál jóval derűlátóbb várakozásaik megfogalmazásánál, hogy a lakásépítés fejlődése magas szinten marad. A magyar gazdaság szempontjából kiemelkedően fontos autóiparban az aktuális hangulat ugyan nyomott, 2015-re azonban – a 2014. évivel azonos beruházási volumen és foglalkoztatottság mellett – emelkedő forgalmat valószínűsítenek.

Annak ellenére, hogy a rendelésállomány sok vállalat esetében teli van, a vállalatok növekvő mértékben látnak olyan kockázatokat, melyek a nemzetközi és a nemzeti politikára vezethetőek vissza, fogalmazott a felmérés eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor Michael Hüther, az intézet főigazgatója.

...és akik nem

A német gazdasági kilátások ellentmondásosságára utal, hogy a nagy- és külkereskedők az alacsony nyersanyagárak és az euró gyöngesége ellenére erős szkepszissel tekintenek az új évre. Anton F. Börner, a Német Nagy- és Külkereskedők Szövetségének (BGA) elnöke szerint a szervezet tagvállalatai általában „gondterhelten néznek a jövőbe”, melyben – piaci oldalról – meghatározó szerepet játszik „mindenek előtt Franciaország és Olaszország reformvonala megerősítésének szükségessége”, de „Németország is piacot veszít”.

Emlékeztetett arra, hogy Németországnak a világexportban való részesedése a 2003. évi 9,9 százalékról 2013-ra 7,7 százalékra mérséklődött, miközben Kína részaránya megduplázódott, 11,7 százalékra növekedett. A BGA előrejelzése szerint a német export 2014-ben 3, 2015-ben pedig újabb 4 százalékkal, 1172 milliárd euróra növekszik, míg az importnál 2015-ben 3,5 százalékos növekedés mellett 946 milliárdos forgalomra számítanak.

Juhász Imre, Berlin
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[161823] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés