hirdetés
hirdetés

Bányászat

Öngyilkosság itt élni

Ritkaföldfémek bányászata Kínában

Az egész világon használt mobiltelefonokhoz és számítógépekhez szükséges ritkaföldfémek kilencvenöt százalékát Kínában termelik. A párizsi Le Figaro helyszíni riportja feltárja, hogy milyen rendkívül nehéz körülmények között élnek és dolgoznak azok az emberek, akik felszínre hozzák a különleges nyersanyagokat.

hirdetés

A látvány egy Apokalipszis utáni film dekorációját idézi. Belső-Mongólia végtelen sztyeppéi közepette gigantikus, mintegy három kilométer átmérőjű kráter tűnik elő, mintha meteor becsapódása vájta volna - olvasható a lapban. A hó és por fedte tájon éjjel-nappal acélszörnyek túrják a földet. Ez Bayan Obo, a világ legnagyobb ritkaföldfémbányája, amelynek termelése tavaly meghaladta az 50 ezer tonnát. Erősen őrzött stratégiai hely, amelynek neve mongolul "kincshegyet" jelent. A kopár síkságot csak szürkés, piszkos hóval borított kupacok tagolják.

Az egész világ irigykedik

A 30 ezer lakosú körzet bejáratánál egy ivóban tucatnyi munkás emeli magasba a poharát Teng Hsziao-ping néhai kínai vezető híres szavai alatt: "Ami a Közel-Keletnek a kőolaj, Kínának az a ritkaföldfém!". Ebből él ma az egész város, bár az asztalnál nem mindenki számára egészen világos, mire is szolgál ez a kincs. Egy munkagépvezető úgy véli, hogy "titkos amerikai rakéták" alkotóeleme. Szomszédja hozzáfűzi, hogy "az egész világ irigyeli tőlünk ezeket a ritkaföldfémeket, képzelje, még a japánok is!"

Csapvizet inni itt öngyilkossággal ér fel: az embernek kihullnak a fogai, és harmincéves korára megőszül
Csapvizet inni itt öngyilkossággal ér fel: az embernek kihullnak a fogai, és harmincéves korára megőszül

A hazafias büszkeségen túl a vélemények már árnyaltabbak. Igaz, a bérek meglehetősen jónak számítanak kínai viszonylatban, egy szakmunkás akár havi 3 ezer jüant - mintegy 90 ezer forintnak megfelelő összeget - is megkeres, de a körülmények nehezek, 12 órás váltásokban végzik a fárasztó munkát. A megélhetési költségek pedig nőttek az utóbbi években. "Ritkaföldfémek ide vagy oda, szegények maradtunk" - summázza egy kamionszerelő. Bayan Obo főutcájának szorosan egymáshoz simuló házai egyáltalán nem keltik a bőség benyomását.

Az ajtón belépve a látogató fényévnyi távolságba kerül a csúcstechnológia és a zöld energia világától, amelyet a ritkaföldfémekhez szokás kapcsolni. Minden lakásban hasonló látvány fogadja: kopott fotel, füstölő fafűtésű kályha és egy sarokban üres vizes palackok. "Csapvizet inni itt öngyilkossággal ér fel: az embernek kihullnak a fogai, és harmincéves korára megőszül" - mondja egy nyugdíjas bányász, aki óvatosan kortyolgatva a helyi pálinkát issza. Az italozás unaloműzőül is szolgál, a légkör sokkal inkább a Germinalt idézi, mint a csúcstechnológiát - utal a Le Figaro a nagy francia író 1885-ben megjelent híres regényére, amely a 19. századi francia szénbányászok világát mutatta be kíméletlen naturalista pontossággal.

Rozsdásodó maradványok

A térségre jellemző iparosítási láz méreteinek érzékeléséhez el kell látogatni a mintegy száz kilométerre lévő, sivár Paotouba (Baotou), ahol az értékes ásványok feldolgozása összpontosul. A fő útvonalat már hajnali 6 órakor ellepik a város szélén sorjázó több tucat üzem felé végtelen sorban haladó autók és kerékpárok. A Baotou Steel Rare Earth High Tech cég, a világ legnagyobb ritkaföldfém-termelője által bérelt autóbuszokban utazó emberek szűkszavúak - és nem véletlenül. Néhány hónapja minden alkalmazottat arra utasítottak, hogy semmiféle információt ne szolgáltasson a cégről és tevékenységéről, mert ellenkező esetben elbocsáthatják.

A térségben élők többsége számára a ritkaföldfémláz valóságos átok
Az itt élők többsége számára a ritkaföldfémláz valóságos átok
A téma különösen érzékennyé vált azóta, hogy júliusban a kínai hatóságok bejelentették: 40 százalékkal csökkentik a ritkaföldfémek exportját. A nyugati ipari fogyasztókat villámcsapásként érő döntést Peking azzal magyarázta, hogy óvni akarja természeti kincseit és a környezetet. Emellett a ritkaföldfémek komoly politikai fegyvert is jelentenek, amint azt Japán is megtapasztalhatta, amikor a két ország közötti diplomáciai vita kellős közepén Kína embargót rendelt el a ritkaföldfémek szállítására. Francia szakértők szerint ez a korlátozás Peking kezében eszközül szolgál a külföldi technológiák és beruházók Kínába vonzására.

A nyersanyagvásárlók számára az újrahasznosítás vagy új bányák megnyitása jelenthet kiutat - Ausztráliában vagy az amerikai földrészen -, de ez évekbe kerül. Addig is Kína a jövedelmező piac ellenőrzése végett a kiaknázás monopóliumát a Baotou Steelre ruházta, és bezárta a térség erre szakosodott kisüzemeinek zömét. A Patou és Bayan Obo közötti úton régi gyárak tucatjainak maradványai rozsdásodnak a hó alatt arra várva, hogy eladják őket. A tulajdonosok nem sietik el a dolgot. Sokan reménykednek abban, hogy a tilalom ideiglenes csupán, mások illegálisan dolgoznak tovább, korrupt funkcionáriusok támogatásával.

Bugyborékoló savmedencék

Az út egyik pontján a bezárt üzemek között az egyik gyárkéményből füst emelkedik a magasba. Az udvarban, amelynek bejáratán tábla hirdeti, hogy Tilos a bemenet, emberek cipelnek nehéz zsákokat. Odabenn a füstölgő pokol: csípős gáz égeti a szemet és a tüdőt. A bugyborékoló savmedencék körül védőmaszk és védőöltözék nélküli emberek tevékenykednek. Egy cserzett bőrű öreg vállat von arra a kérdésre, hogy mi fortyog a kádban: "Gőzöm sincs róla". A kijáratnál négy civil ruhás rendőr várja a külföldieket, nyilván riasztották őket. A fotók azonnali törlésére és gyors távozásra szólítják fel a "behatolókat".

"Kína nagy ország, előfordul, hogy a helyi hatóságok kenőpénz fejében szemet hunynak az illegális üzemek tevékenysége felett. Időre van szükség ahhoz, hogy ennek véget vethessünk" - sóhajt Li Lö-min, az országos ritkaföldfém-laboratórium igazgatója. Az ő becslése szerint csak 2010-ben mintegy 20 ezer tonnát adtak el feketén az értékes anyagból. Bayan Obot széles árokkal vették körül a hatóságok, hogy megakadályozzák az illegális termelést, de magában az árokban is látni a tiltott bányászat sebhelyeit. Az éjjel-nappal őrzött bejárattól néhány kilométerre is előbukkan a behavazott dombok között egy zugkitermelés. Az idős őr szerint az ott dolgozó mintegy negyven ember feltehetően belső cinkosok támogatását élvezi.

Öngyilkosság itt élni

Június óta a kínai kormány erőteljesebben lép fel a csempészet ellen, amely a hatóságok szinte teljes monopóliumával szemben az egyedüli komoly kihívást jelenti. Az idők jele, hogy még a ritkafémföld-üledék is felértékelődött a zugkereskedelemben, 150 jüanért adják tonnáját. Általános vélemény szerint ma már nehéz itt vásárolni - de nem lehetetlen. Tonnánként mintegy 300 jüanért lehet hozzájutni, 48 órás szállítási határidővel. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a csempészek megszervezzenek egy éjszakai kirándulást a titkos raktárok egyikébe. A kamionokat és az ellenőrzések kijátszására szolgáló hamis papírokat ők biztosítják.

Kína a ritkaföldfémek világpiacának javarészét magához ragadta
Kína a ritkaföldfémek világpiacának javarészét magához ragadta
A jól bejáratott üzleten sokat meggazdagodnak, de a térségben élők többsége számára a ritkaföldfémláz valóságos átok. A Paotoutól néhány kilométerre lévő Hszinkuangot a szó szoros értelmében körbefogja mintegy 30, az elmúlt évtizedben épült üzem. Nem messze óriási csövekből párolgó folyadék ömlik egy szürkés halmokkal körülvett mesterséges tóba. Ebben a hatalmas, nyílt ég alatti iszapkatlanban több millió tonnányi ritkaföldfém-hulladékot tárolnak, amiből csaknem 100 ezer tonna a mérges gázt kibocsátó tórium. "Valóságos öngyilkosság itt élni" - suttogja az idős Csang, egy hszinkuangi lakó, aki asztmás, légzési zavarokkal és szörnyű fejfájásokkal küszködik.

Szívesen elköltözne, de hová? A tartományi kormányzat által a környezetszennyezés sújtotta helybéliek áttelepítésére három éve felépített lélektelen háztömbök lakásai a maguk négyzetméterenkénti 220 eurós (66 ezer forintos) árukkal megfizethetetlenek az egykori parasztok számára, akik így egyik napról a másikra tengődnek. A térségben már senki sem foglalkozik földműveléssel. "Mit is termeszthetnénk?" - kérdezi Csang, aki nagy nehezen szed össze havonta néhány száz jüant kerékpárok javításával. Ő és Hszinkuang többi lakói egy évtizede várnak a környezetvédő hivatal által ígért kompenzációra.

Miközben a Nyugat zöldenergia-igénye szüntelenül nő és ehhez egyre több ritkaföldfémet igényel, Belső-Mongóliában folyamatosan romlik a környezet minősége. A sors szomorú iróniája ez, ami számos kérdést felvet. A lantanidák néven ismert tizenhét ritkaföldfém különleges vegyi és elektromágneses tulajdonsággal rendelkező, a csúcstechnológiai termékekhez és a zöld energia termeléséhez nélkülözhetetlen, az új ipari forradalom motorját képező ásvány. Nélkülük nem létezne az iPad, a sík képernyő, a hibridautó vagy az alacsony fogyasztású villanykörte.

A haditechnika, a rakétagyártás és a radarok szintén igénylik ezeket az anyagokat. Valójában nem is olyan ritkák, a környezetben sokfelé megtalálhatók, de kinyerésük nehéz és költséges. Kína két évtized alatt a környezetet semmibe vevő, nevetségesen alacsony kitermelési áraival a ritkaföldfémek világpiacának javarészét magához ragadta. Ez az évi 130 ezer tonnás piac nagy stratégiai jelentőségű és a tiszta energia iránti növekvő igény következtében mind fontosabbá válik.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[100172] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés