hirdetés
hirdetés

Városlakó

Okosburkolat plusz energiával

A Platio (korábbi nevén Futi) egy innovatív, energiatermelő térburkolat, amely nem vesz el nyersanyagot a környezettől. Városi hulladék feldolgozásából készül, és zöld energiát termel azáltal, hogy napenergiát hasznosít.

hirdetés

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Platio energiatermelő térburkolat
  • Alkalmazási terület: Közterület
  • Cégnév: Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft.
  • Web: www.platio.cc/hu/

A Platio az urbánus környezet újraértelmezése, számos módon képes adat-előállításra és -elemzésre, azok közvetítésére és akár tárolására is. Célja, hogy burkolati szinten tudjon előremutató és környezetbarát technológiákat integrálni, ezzel hozzájárulva a jövő városainak energiafüggetlenségéhez és fenntarthatóságához.

Mitől innovatív a termék?

A Platio napelemes rendszere burkolati szinten gyűjti össze a napsugárzás energiáját nagy teljesítményű szilíciumcellák segítségével. Az egységek magukban hordozzák a multifunkciós hálózatot, így nem szükséges bonyolult elektromos kábelezés építése sem. A cellákat nagy szilárdságú edzett és csúszásmentesített üveglapok védik, amelyek hosszú élettartamot garantálnak a járófelületnek. A megtermelt elektromos energia visszatáplálható a villamos hálózatba, vagy alkalmazástól függően lokálisan is felhasználható. Szigetüzemben akár hálózattól független működést is tud biztosítani eszközöknek.

Előnyök
Előnyök

A Platio napelemes rendszer ezenfelül bővíthető LED-fényforrásokkal, ezzel valós időben vezérelt burkolati jelek alakíthatók ki, illetve a fűtőszálas kiegészítőnek köszönhetően megakadályozható a téli jegesedés is, így nincs szükség síkosságmentesítésre és hóeltakarításra sem.

Mindezeken felül a moduláris szerkezetnek köszönhetően okos funkciókkal vagy energiatermelő egységekkel is kiegészíthető a lefedett terület, ehhez pedig elegendő a kopóréteg cseréje. A moduláris felépítés révén egy adott terület megjelenése akár szezonálisan is alakítható a megrendelő igényei szerint.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

A Platio valós megoldást tud biztosítani elektromos autók tényleges zöld árammal való töltésére, felhasználva a burkolat által megtermelt energiát. Az okosközterületek, -parkok infrastruktúrájának és időszakos installációinak hálózatfüggetlen energiaellátására is lehetőséget nyújt a burkolat.  

Közterületen való alkalmazás esetén (járdák, kis terek) a megfelelő jogi és infrastrukturális környezetben használható kis közösségi „erőműként” működhet, amely napközben decentralizálhatja az elektromos hálózatokat, ugyanis nagyobb egybefüggő felületként pontosan úgy viselkedik, mint egy napelemfarm azzal a különbséggel, hogy a felhasználókhoz való eljutás nem kíván áramszállítást, hanem azonnal a helyszínen hasznosítható.

Az innováció mögött álló csapat

Ilyés Miklós tájépítész, ötletgazda volt a dizájnért felelős szakember, Sziszák Imre gépészmérnök a mechanikai fejlesztések végrehajtója, míg Cseh József vegyészmérnök, villamosmérnök (hallgató) az elektronikai fejlesztéseket végezte. A csapat 2015. év végén megalapította az Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft.-t, majd a Design Terminál CityLab programjában dolgoztak a prototípus fejlesztésén, üzleti, marketing- és piacralépési stratégiákon.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[202419] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés