hirdetés
hirdetés

Német gép- és berendezésgyártók

Nőtt a forgalom, javul a digitalizációs index

2018-ban kettős sikert, azaz mind az összforgalom, mind – ezen belül – az export tekintetében 4 százalékos növekedést értek el a német gép- és berendezésgyártók. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a csaknem 250 milliárd eurós összforgalmon belül a belföldi értékesítés 4,4 százalékkal, míg az export 3,5 százalékkal bővült. Mindezt a foglalkoztatottak számának ugyancsak 4 százalékos emelkedése mellett sikerült elérni.

hirdetés

Az exporton belül nem kevesebb, mint 6 százalékkal az euró-övezet országaiba irányuló forgalom emelkedett, miközben az euró-övezeten kívüli országokban csupán 2 százalékos növekedést értek el. Ez utóbbin belül azonban a két fő piacra irányuló szállítások értéke az átlagot jóval meghaladó mértékben, azaz az Egyesült Államokba irányuló szállításoké 7 százalékkal, a Kínába irányulóaké pedig 10 százalékkal bővült. E két országot Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Hollandia követte a célországok sorában; Magyarországra 4,4 milliárd euró értékű német gép és berendezés érkezett.  

2019 elején a német gép- és berendezésgyártók 60 százaléka számolt azzal, hogy – a világ-, s ezen belül a német gazdasági növekedés mérséklődésével kapcsolatos félelmek ellenére – az üzleti helyzet múlt évben tapasztalt javulása az idén tovább folytatódik.

Erősödnek a digitalizációval kapcsolatos tervek

Az elmúlt évben elért eredmények és az ez évvel kapcsolatos pozitív várakozások feletti elégedettség a digitális technológiák és – ezzel összefüggésben – az ez irányú beruházói tevékenység jelentőségének mind erősebb felismerésével párosul.

Az Erst & Young 1.500 német kis- és középvállalat, ezen belül 205 a gép- és berendezésgyártásban tevékenykedő kkv körében a közelmúltban végzett, s április elején nyilvánosságra hozott felmérése szerint a megkérdezett gépipari vállalatok 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „a digitális technológiáknak nagyon nagy szerepet“ tulajdonítanak, szemben a múlt évi felméréssel, amikor a válaszadók csupán 22 százaléka ismerte el „a digitalizáció nagyon nagy szerepét“. Így elmondható, hogy a gép- és berendezésgyártásban a digitalizáció fokozott jelentőségét elismerő vállalatok 39 százalékos aránya jóval meghaladja a német kis- és középvállalatok egészére számított 28 százalékos arányt.

Az ágazat digitális technológiákra történő átalakítását szolgáló ráfordítások a teljes forgalom átlagosan 4,4 százalékának felelnek meg, az összes beruházáson belüli részaránynak pedig a 15 százaléka. 

„A gépipar helyes úton jár“

„A modern gyár jórészt önmagát vezérli … rugalmasabbá és költségkímélőbbé téve a termelést“ – fogalmazott az Ernst & Young szakértője, Stefan Bley hozzátéve, hogy a gép- és berendezésgyártók „a digitalizációs technikát mind saját termelésüknél alkalmazhatják, mind azokba a gépekbe integrálhatják, melyeket aztán a világpiacon kínálnak“.

A digitalizáció alkalmazása a gép- és berendezésgyártók számára problémákat is okoz. A felmérésben részt vállalatok 66 százaléka a szakemberhiányt nevezte üzleti fejlődése legfőbb akadályának, míg az infokommunikációt fenyegető hackertámadásoktól 47 százalékuk tart.

„A digitális technológiákon keresztül a vállalatoknál új képességek iránt jelenik meg kereslet“ – mondta Bley. A gép- és berendezésgyártók hirtelen az IT-vállalatok és más ágazatok versenytársaivá válnak a jól képzett és a munkaerőpiacon továbbra is hiányzó szakemberekért folytatott versenyben. E tekintetben különösen a hackertámadások iránti védelemnél nagy a know how iránti kereslet. „Minél inkább össze vannak kapcsolva egymással a gépek, annál jobban ki vannak téve a támadások veszélyének. Ezért a hatékony védekezési mechanizmusok létfontosságúvá váltak az ágazat számára.“

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés