hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Németország a befektetők éllovasa

Tavaly még nem érték el a korábbi rekordot a külföldi beruházások

Miközben a világgazdaság még tavaly is a 2008/2009. évi nagy pénzügyi válság hatása alatt szenvedett, Németország az első helyre került a világ nagy befektető nemzetei sorában. Az UNCTAD-nak a múlt év világgazdasági fejlődéséről szóló és a Handelsblatt német gazdasági-pénzügyi napilap által ismertetett éves jelentése szerint a német beruházók fokozott mértékben fordultak a felzárkózó piacok felé.

hirdetés

Az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési szervezetének (UNCTAD) adatai szerint 2010-ben Németország külföldi beruházásainak volumene elérte a 105 milliárd dollárt, ami 27 milliárddal több az egy évvel korábbinál. Ezzel Európa vezető gazdasági hatalma - megelőzve az Egyesült Államokat - az első helyre került a világ nagy befektető nemzetei sorában. A német előretörés elsősorban annak köszönhető, hogy az ország gazdasága másoknál sokkal gyorsabban és meggyőzőbben hagyta maga mögött a legutóbbi gazdasági és pénzügyi válság negatív hatásait.

2010-ben a világ országaiban a külföldre irányuló befektetések elérték az 1240 milliárd dollárt, ami 5 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de 37 százalékkal még mindig alacsonyabb a 2007. évinél, a világgazdasági válság előtti utolsó „békeévben” elért rekordnál. Az UNCTAD várakozása szerint a 2000 milliárd dollárhoz közeli rekordot leghamarabb 2013-ban fogják újra eléri. 2010 annyiban történelmi jelentőségű évnek tekinthető, hogy 52 százalékos részesedéssel először haladta meg a fejlődő és felzárkózó, (valamint a kelet-európai átmeneti) országokba irányuló külföldi működőtőke a fejlett ipari országokba irányuló működőtőke nagyságát.

Érezteti hatását a pénzügyi válság

A külföldi beruházók legfontosabb célországai Kína, India és Brazília voltak, miközben a legszegényebb, (elsősorban afrikai) országokba irányuló külföldi működőtőke nagysága tovább csökkent. Németország, mint befektető jelentősége a legnagyobb európai versenytársakkal szemben is erőteljesen javult, megelőzte Franciaországot, de mindenek előtt azt az Egyesült Királyságot, amely két évvel korábban még megelőzte a németeket. Németország külföldre kihelyezett tőkeállománya 2010-ben 1400 milliárd dollár volt. A külföldi beruházások célországai sorában Németország ugyanakkor csak a hatodik helyet ért el; igaz, az oda irányuló külföldi működőtőke 8 milliárd dollárral 46 milliárd dollárra emelkedett.

A fejlett ipari országokban végrehajtott befektetések volumene a gazdaság múlt évi általános fellendülése ellenére mérséklődött. Az Európában végrehajtott beruházások volumene 2010-ben 19 százalékkal, 313 milliárd dollárra esett vissza, melyben az UNCTAD szerint nagy szerepet játszott egyes euró-országok adósságválsága. Az Egyesült Államokban ezzel szemben 44 százalékkal, 252 milliárd dollárra emelkedett a beáramló külföldi tőke nagysága.

Az UNCTAD-jelentés szerint a világgazdaságban egyre fontosabb szerepet játszanak a nagy transznacionális vállalatok. 2010-ben ezek a vállalatok állították elő a világ teljes gazdasági teljesítménye egy negyedét. A transznacionális tevékenységet folytató német vállalatok sorában egyebek között a Siemens, a Bosch, továbbá a Deutsche Telekom, a Deutsche Bank és az Allianz érdemel kiemelést. A globális tevékenységet folytató állami vállalatoknak a világ gazdasági teljesítményében elért részaránya az elmúlt évben elérte a 11 százalékot.

Juhász Imre, Berlin
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[94583] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés