hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Nem amerikai radar tette

Szoftverhiba okozta a Fobosz-Grunt orosz űrszonda kudarcát

A fedélzeti számítógép programhibája okozta a Fobosz-Grunt orosz űrszonda sikertelenségét - jelentette be kedden az orosz űrkutatási hivatal vezetője, amikor ismertette a kudarc okainak kiderítésével megbízott tárcaközi bizottság végleges jelentését.

hirdetés

Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője közölte, a szoftverhibát az okozta, hogy egyidejűleg két adatcsatornát indítottak újra a Mars holdjára indított űrszonda fedélzeti számítógépén. A tárcaközi vizsgálóbizottság tagjai azt is kizárták, hogy a csendes-óceáni Marshall-szigetcsoporthoz tartozó Kwajalein-atollon telepített, egy kisbolygót követő csillagászati radarból származó impulzus tehette tönkre a Fobosz-Grunt elektronikáját. Mint a jelentésbe szerepel: a kettős újraindítás miatt az űrszonda energiatakarékos üzemmódba kapcsolt, és várta a parancsokat.

A bizottság szerint az újraindítás legvalószínűbb oka az űrben található nehéz töltésű részecskék hatása lehetett a memóriára még a Föld körüli pálya második körében. Popovkin szerint bár a szabályzat nem kötelezi a szakembereket arra, hogy modellezzék az ilyen részecskék hatását, ilyen nagyszabású és hosszú ideig tartó munka során nem lett volna szabad elmulasztani ezt. Az orosz űrhivatal vezetője azt is bejelentette, hogy a Fobosz-Grunt űrszondát kifejlesztő Lavocskin kutatóintézetben elmarasztalták a felelősöket. Popovkin ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy az űrben lévő részecskék azért tehették tönkre az űrszonda számítógépes rendszerét, mert abban hamis importból származó chipek voltak.

A vállalkozástól Oroszország azt remélte, hogy végérvényesen lezárul az a két évtizednyi korszak, amikor műszaki problémák akadályozták űrprogramja távolabbi célpontjainak kutatását
A vállalkozástól Oroszország azt remélte, hogy végérvényesen lezárul az a két évtizednyi korszak, amikor műszaki problémák akadályozták űrprogramja távolabbi célpontjainak kutatását

- Valószínűleg ez volt az ok, és ez nem csak nálunk okoz gondot, egy sor vizsgálat folyik a NASA-nál és az USA védelmi minisztériumában is a hamis termékek ügyében - magyarázta az orosz űrhivatal vezetője. A Roszkozmosz levonja a tanulságokat a Fobosz-Grunt kudarcából a Hold és a Nap vizsgálatát célzó űreszközök fejlesztésénél. Ezeket a közeljövőben szeretnék felbocsátani - mondta Vlagyimir Popovkin. - A már kidolgozott Luna-Reszursz ( Hold-Erőforrás) és Luna-Glob (Hold-Földbolygó) és az Interheliozond eszközöket át kell vizsgálni, mivel a szakemberek a Fobosz-Grunthoz hasonló elvekre és ugyanazokra a műszerekre alapozva készítették azokat.

A Fobosz-Grunt orosz űrszondát arra szánták, hogy a Mars pályájára állva kis távolságból tanulmányozza a Földhöz legközelebbi bolygót, s egy leszálló modult küldjön a Mars Phobos nevű holdjára. A felbocsátás után azonban a szonda nem tudott ráállni a Marshoz vezető pályára, a Föld közelében maradt, és darabjai január 15-én a Csendes-óceánba zuhantak a Chiléhez tartozó Wellington-szigettől 1250 kilométerrel nyugatra. Az összesen három évre tervezett misszió összköltsége 5 milliárd rubel (36,8 milliárd forint) volt, és végső célja, hogy alig 200 grammnyi talaj- és kőzetminta eljusson a Földre. A vállalkozástól Oroszország azt remélte, hogy végérvényesen lezárul az a két évtizednyi korszak, amikor műszaki problémák akadályozták űrprogramja távolabbi célpontjainak kutatását.

Kegyes Csilla, MTI
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés